Sosyal Medya

Gündem

Hamas’ın saldırıya geçtiği İsrail’de savaş yaşanıyor! Bölgede son durum ne? Ölü sayısı kaç?

7 Ekim Cumartesi sabahına İsrailli vatandaşlar Hamas'ın roket ve havan mermisiyle uyandı. Filistin'in direniş gruplarından HAMAS örgütü tarihinin en büyük İsrail saldırısını başlatırken Tel Aviv yönetimi acil savaş durumu ilan etti. İşte Paraanaliz.com bölgeden gelişmeleri anlık olarak derledi:

Hamas’ın saldırıya geçtiği İsrail’de savaş yaşanıyor! Bölgede son durum ne? Ölü sayısı kaç?

 

İsrail’in Aşkelon kenti.

AKSA TUFANI OPERASYONU

Saldırıları Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları üstlendi. İsrail’e karşı “Aksa Tufanı” adında bir operasyon başlattıklarını duyuran Hamas, Lübnan’daki silahlı güçlere de çağrı gönderdi.

İzzeddin El Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed Deif, son birkaç haftadır Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa’ya yönelik baskınlarının arttığı ve bunu sonlandırmak için söz konusu operasyonun başladığını açıkladı:

“Düşmanı Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırganlığını sürdürmemesi konusunda uyardık. Batı Şeria’nın her yerindeki ve Yeşil Hat’taki Filistinlileri çekinmeden saldırı başlatmaya çağırıyorum. Bütün sokaklara gidin.”

“YOLDAN GEÇENLERE ATEŞ AÇILIYOR” İDDİASI

İsrail medyası, ülkenin güneyindeki Sderot kasabasındaki silahlı militanların yoldan geçenlere ateş ettiğini yazdı.

Öte yandan sosyal medyada paylaşılan ve henüz doğrulanmayan görüntülere göre bazı şehirlerin kırsal kesimlerinle jeeplerin üzerinde dolaşan silahlı militanlar görülüyor.

Haaretz’in aktardığına göre Şa’ar Hanegev bölgesinin belediye başkanı Ofir Libstein, Hamas militanlarıyla çıkan çatışmalar sonucu öldürüldü.

İşgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentindeki Filistinliler, İsrail’in güneyinin Hamas liderliğindeki silahlı gruplar tarafından ele geçirilmesini kutlamaya başladı.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog “İsrail zor bir zamandan geçiyor” derken İsrail Savunma Bakanı Gallant “Hamas, bu sabah büyük bir hata yaptı ve İsrail’e karşı savaş başlattı. İsrail Savunma Kuvvetleri, tüm sızma noktalarında düşmanla savaşıyor. İsrail, bu savaşı kazanacak” açıklamasında bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada “Şabat ve Simchat Torah bayramında Kudüs de dahil olmak üzere İsrail genelinde aralıksız roket sirenleri çalıyor. İsrail, Hamas terör örgütü tarafından gerçekleştirilen terörist sızmalar altındadır. Kendimizi korumak için her şeyi yapacağız” dedi.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze Şeridi’nden düzenlenen saldırılarda 22 İsraillinin öldüğünü ve 70’ten fazla ağır yaralı olduğunu duyurdu.

Gazze Şeridi’nin çeşitli yerlerinden yapılan roket atışları sabah 07:30’dan önce başladı.

Saldırı sonrası Gazze Şeridi’nin kuzeydoğusunda yaşayan yüzlerce kişi evlerini terk etti.

Sabah saatlerinde bölgeden İsrail’e yüzlerce roket atılmaya devam ederken battaniye ve yiyecek taşıyan erkek, kadın ve çocukların evlerini terk ederek Gazze Şeridi’nin iç kesimlerine doğru ilerledikleri görüldü.

İsrail ordusu ülkenin güneyinde ve merkezinde siren çalarak halkı sığınaklara yakın durmaya çağırdı.

***

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler