Sosyal Medya

Gündem

Hamas’a güçlü destek verdiğini duyuran İran İsrail’i uyardı: Başka cepheler açılabilir!

İran dışişleri bakanı, İsrail'in Gazze'yi bombalamayı bırakmazsa savaşın 'başka cephelerde' açılabileceği konusunda uyardı.

Hamas’a güçlü destek verdiğini duyuran İran İsrail’i uyardı: Başka cepheler açılabilir!

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanının devam etmesi durumunda savaşın “başka cephelerde de açılabileceği”ni söyledi.

The Times of İsrael’in haberine göre, Beyrut’a gelen ve burada Hamas ve Filistin İslami Cihad temsilcilerinin yanı sıra Lübnanlı yetkililer tarafından karşılanan Abdullahiyan, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Gazze’de devam eden saldırganlık, savaş suçları ve kuşatma göz önüne alındığında, başka cephelerin açılması gerçek bir olasılık” dedi.

İran resmi haber ajansı IRNA’nın bildirdiğine göre Abdullahiyan şu ifadelere yer verdi:

“İran direnişe güçlü bir şekilde destek vermeye devam edecek. Bazı Batılı yetkililer bana Siyonist rejime karşı yeni cepheler açmanın mümkün olup olmadığını sordular. Siyonistlerin savaş suçlarının devam etmesi durumunda diğer direniş akımlarından herhangi bir ihtimalin mümkün olduğunu söyledim.”

Abdullahiyan’ın bu şekilde açıklama yapması akıllara Lübnan Hizbullah’ını getirdi. Hamas, Hizbullah’tan yardım istemiş ardından Lübnan’dan İsrail’e doğru çeşitli saldırılar yapılmıştı.

Abdullahiyan 12 Ekim Perşembe günü erken saatlerde Irak’ı ziyaret etmiş ve burada Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile yaptığı görüşmenin ardından benzer açıklamalarda bulunmuştu.

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Abdullahiyan, bölgesel turu kapsamında gittiği Bağdat’ta Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya gelmiş Filistin ve Gazze’deki gelişmelerin ele alındığı görüşmede, İsrail’in tamamen kuşattığı Gazze’ye yönelik katliama giriştiğini ve ABD başta olmak üzere bazı tarafların da Tel Aviv yönetimine destek verdiğini hatırlatarak “Bu şartlarda her türlü ihtimal gerçekleşebilir ve bölgede yeni gelişmelere tanık olabiliriz” demişti.

Hamas’ın İsrail’e düzenlediği benzeri görülmemiş sürpriz saldırıda İran’ın rolü olup olmadığı halen tartışılırken İsrail ve çeşitli batı ülkeleri bu yönde kanıt sunamadığını belirtmişti.

Öte yandan bölge uzmanları, İran’ın Hamas’a eğitim, finansman ve silah sağlamayı da içeren uzun süreli desteklerine vurgu yapmıştı.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler