Sosyal Medya

Genel

Fidan’ın işareti sonrası MİT Rojava’yı vurdu, ‘ABD Türk SİHA’sını düşürdü’ iddiasına teyit geldi

ürkiye, bugün de Suriye'de Haseke ve Qamişlo'yu bombaladı. ABD'li yetkililer ise bombardıman sırasında Türkiye ait bir SİHA'nın düşürüldüğü iddiasını doğruladı: "Askerlerimizin çok yakınında faaliyet gösteriyordu."

Fidan’ın işareti sonrası MİT Rojava’yı vurdu, ‘ABD Türk SİHA’sını düşürdü’ iddiasına teyit geldi

Irak’taki hava saldırılarını sürdüren Türkiye, bugün de Suriye’de Haseke ve Qamişlo’yu bombaladı. ABD’li yetkililer ise bombardıman sırasında Türkiye ait bir SİHA’nın düşürüldüğü iddiasını doğruladı: “Askerlerimizin çok yakınında faaliyet gösteriyordu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Ankara’daki İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün önündeki saldırıyı düzenleyenlerin “Suriye’den geldiklerini” söyleyerek “Irak ve Suriye’de PKK/YPG’ye ait olan bütün tesisler bundan sonra topyekûn meşru hedeftir” ifadelerini kullanmasının ardından, bölgede gerilim bir kez daha yükseliyor.

TSK’nin Irak’ta bir dizi noktaya dün akşam saatlerinde hava saldırıları düzenlemesinin ardından, bugün de MİT’in, NATO müttefiki ABD’nin de IŞİD karşıtı koalisyon kapsamında asker bulundurduğu Kuzey ve Doğu Suriye’yi bombardımana tuttuğu belirtildi.

Haseke ve Qamişlo’da bir elektrik santrali ile petrol tesisleri dahil olmak üzere bir dizi noktanın SİHA’larla vurulduğu aktarılırken, Türkiye’ye ait bir SİHA’nın bölgede Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ortak üssü bulunan ABD tarafından düşürüldüğü iddia ediliyor.

‘TSK’YE AİT SİHA DÜŞÜRÜLDÜ’ İDDİASI

İlk olarak Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Reuters’a konuşan yerel bir güvenlik kaynağının aktardığı iddiaya göre, söz konusu SİHA, SDG’nin yanı sıra ABD askerlerinin de bulunduğu üssün yakınlarında koalisyon güçleri tarafından düşürüldü.

MSB KAYNAKLARI YALANLADI

Reuters’a konuşan bir Milli Savunma Bakanlığı kaynağı ise sosyal medyada görüntüleri de paylaşılan SİHA’nın TSK’ye ait olmadığını söyledi.

ABD’Lİ YETKİLİLER DOĞRULADI: ‘F-16’LAR VURDU’

Ancak iddianın yayılması sonrasında ABD’li yetkililerden doğrulama geldi. Reuters ajansına konuşan iki ABD’li yetkili, Suriye’de Amerikan askerlerinin yakınında faaliyet gösteren bir Türk insansız hava aracının, bir Amerikan F-16 savaş jeti tarafından düşürüldüğünü söyledi.

‘ABD, TÜRK YETKİLİLERİ ARAYARAK UYARDI’

Yetkililer, SİHA’nın düşürülmesi öncesinde ABD’nin sahadaki askerlerinin çok yakınında faaliyet gösterdiği konusunda uyarıda bulunmak için Türk yetkilileri birden fazla kez aradıklarını da ekledi.

WSJ: ABD ASKERLERİNE TEHDİT OLARAK ALGILANDI

Wall Street Journal gazetesi de konu ile ilgili bilgi sahibi bir kaynağa dayandırdığı haberde, söz konusu SİHA’nın, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Amerikan güçlerine yönelik tehdit olarak algılandığı gerekçesiyle düşürüldüğünü söyledi.

‘MİT VURDU’

Reuters ajansına konuşan bir Türk güvenlik kaynağı ise MİT’in bugün Ankara saldırısı gerekçesiyle Suriye’de “PKK’nin tesislerini ve üst düzey üyelerini hedef aldığını” söyledi.

ROJAVA’DA NERELER HEDEF ALINDI?

Mezopotamya Ajansı’nın ve Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin aktardığına göre, bugün Türkiye, SDG kontrolündeki Haseke’nin ve kırsalının büyük bir bölümünün elektrik ihtiyacını karşılayan Xerbi Barajı Elektrik Santrali’ni, SİHA ile vurdu. Qamişlo kantonunun Tirbespiyê kentinde de, 15’ten fazla köye ve birçok iletişim kulesine elektrik sağlayan Seîde petrol istasyonu hedef alındı. Haseke ve Qamişlo’da bir dizi başka noktanın daha bombalandığı, sekiz kişinin öldüğü, üç kişinin yaralandığı iddia edildi.

Artı Gerçek

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler