Sosyal Medya

Gündem

Erdoğan ve Netanyahu İsrail-Türkiye boru hattında uzlaştı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmesine ilişkin “İsrail’le enerji sondaj çalışmasını başlatacağız” açıklaması, Akdeniz’de dengeleri değiştirecek önemli bir adım…

Erdoğan ve Netanyahu İsrail-Türkiye boru hattında uzlaştı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmesine ilişkin “İsrail’le enerji sondaj çalışmasını başlatacağız” açıklaması, Akdeniz’de dengeleri değiştirecek önemli bir adım olarak yankılandı. Hürriyet’ten Gonca Şenay’a göre, Türkiye’ye hareketinden önce New York’ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birinci derecede enerji konusu olmak üzere İsrail’le enerji sondaj çalışmasını başlatacağız. Sadece Türkiye’ye değil, Türkiye’den aynı zamanda Avrupa’ya da enerji nakil hatlarını işlet-meye başlayacağız. Özellikle enerji işbirlikleri bizi çok daha farklı yerlere taşıyabilir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklaması bölgede dengeleri değiştiren önemli bir kilometre taşı olarak tanımlanıyor. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın kısa bir süre içinde İsrail’de mevkidaşı Israel Katz ile anlaşmanın ayrıntılarını görüşmek üzere bu ülkeye gitmesi bekleniyor.

Şenay haberinde Doğu Akdeniz gazının Avrupa’ya nakli için en rantabl rotanın da Türkiye üzerinden geçtiğini anlatan uzmanların görüşüne yer vermiş.  Bu da kesinlikle doğru, ama henüz İsrail gazının Türkiye’ye sevkedileceğine dair Tel Aviv’den somut bir açıklama gelmedi.

 

Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamalar genel-geçer ifadelerle enerji işbirliğini doğruluyor ama somut detay vermiyor.

Bu anlaşmada kritik rol oynayacak Mısır’ın G-20 zirvesinde Erdoğan-Sisi arasındaki toplantıda gazın Yunanistan-İtalya üzerinden Avrupa’ya pompalanmasını tercih ettiği ortaya  çıktı.  Kıbrıs Rum Kesimi ise İsrail gazının kısa bir boru hattıyla adaya sevkedilip, inşa edilecek bir sıvılaştırma tesisi vasıtasıyla tankerlerle satılmasını savunuyor.

 

Özetle, İsrail ve Yunanistan’la New York’ta kurulan yakınlaşma diplomasi ve ekonomide gözle görülür gelişmelere yol açma potansiyeline sahipse de, henüz bunların gerçekleşeceğine dair yeterli kanıt yok.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler