Sosyal Medya

Gündem

Altılı Masa’da adaylık eğilimleri: Öne çıkan Kılıçdaroğlu ismi, kilit İYİ Parti

Erken seçim tartışmaları ısınırken gözler 26 Ocak’taki Altılı Masa toplantısına çevrildi. Zirve öncesi her parti, kendi kurullarıyla aday belirleme istişarelerine…

Altılı Masa’da adaylık eğilimleri: Öne çıkan Kılıçdaroğlu ismi, kilit İYİ Parti

Erken seçim tartışmaları ısınırken gözler 26 Ocak’taki Altılı Masa toplantısına çevrildi. Zirve öncesi her parti, kendi kurullarıyla aday belirleme istişarelerine başladı. Olası adaylar için farklı alternatifler değerlendiriliyor.

Erken seçim tartışmalarıyla birlikte gözler bir kez daha Altılı Masa’nın 26 Ocak’ta gerçekleştireceği 11’nci zirvesine çevrildi. Muhalefet, aday belirleme istişarelerine resmen başlıyor. Zirve öncesi her parti, kendi kurullarıyla aday belirleme istişarelerine başladı. Olası adaylar için farklı alternatifler değerlendiriliyor.

26 Ocak’taki zirvede, aday isminin telaffuz edilmesi beklenmiyor. Zirvede, ”Ortak Politikalar Metni” ve ”Geçiş Süreci Yol Haritası’‘na son şekli verilecek. Metin, 30 Ocak’ta gerçekleştirilecek lansman toplantısında kamuoyuyla paylaşılacak.

En net pozisyonu CHP aldı

Şu an için adaylık istişareleri partilerin yetkili kurulları nezdinde gerçekleştiriliyor. Adaylık konusunda en net pozisyona sahip parti ise Cumhuriyet Halk Partisi… CHP Genel Merkezi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu‘nun olası adaylığına tam destek veriyor. Altılı Masa’yı bir araya getiren Kılıçdaroğlu’nun, ”en doğal aday” olduğuna dikkat çekiliyor.

İYİ Parti Kılıçdaroğlu konusunda çekimser

İYİ Parti ise Kılıçdaroğlu’nun adaylığına hala mesafeli… Gelen son kamuoyu araştırmalarının sonuçları, Kılıçdaroğlu’nun şansını artırdığını gösterirken, İYİ Parti, konuyu partinin yetkili kurullarına danışmadan karar almama eğiliminde. Bu konuda parti tabanının görüşlerinin alınması için de çeşitli yoklamalar yapılıyor.

Son toplantısında “Ortak Cumhurbaşkanı adayının tespiti ile ilgili istişarelerin başlatılmasına” karar veren liderler önce adayı belirleme usulünü ele alacak. Bu konuda İYİ Parti’nin iki önerisi var.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya‘nın haberine göre, Altılı Masa İYİ Parti’nin ev sahipliğinde on birinci toplantıya hazırlanıyor. 26 Ocak’ta gerçekleşecek toplantının iki ana gündemi var. Son toplantıda büyük ölçüde tamamlanan Geçiş Süreci Yol Haritası ile Altılı Masa’nın seçim manifestosu anlamına gelecek Ortak Politikalar Metnine nokta konulacak. Ev sahibi İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in gündemle ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere perşembe (19 Ocak) günü liderleri ziyaret etmesi planlanıyor.

Toplantıya ev sahipliği yapacak olan İYİ Parti “Aday halka sorulsun” görüşünü savunuyor. Bu kapsamda diğer partilerin de “aday belirleme sürecinde kamuoyu anketlerine bakılabilir” görüşü doğrultusunda Altılı Masa’nın belirlediği güvenilir bazı şirketlere ortak anket yaptırılması, hatta uluslararası kimi şirketlerden de destek alınması gerektiği ifade ediliyor. İYİ Parti ayrıca parti tabanlarının görüşünün yanı sıra partilerin Genel İdare Kurulu, Parti Meclisi gibi geniş yönetim organları ile Başkanlık Divanı, MYK gibi parti yürütme organları ve milletvekillerinin de adayla ilgili eğilimlerinin belirlenip Altılı Masa’ya bunların da taşınması önerisinde bulunuyor.

İYİ Parti’de “Aday belirleme usulüyle ilgili birkaç kriter konulabilir. Partilerin kendi iç kararları, yetkili kurullarının tabanlarının eğilimleri. Halk ne diyor, partinin kendi tabanları ne diyor? Bunlar masaya getirilmeli” deniliyor.

Demokrat Parti Kılıçdaroğlu’ndan yana

Altılı Masa’da Kılıçdaroğlu’nun olası adaylığına net bir şekilde destek veren partilerden birisi de Demokrat Parti… Aday isminin Altılı Masa’da telaffuz edilmeye başlanmasıyla birlikte Demokrat Parti’nin de Kılıçdaroğlu’nun adaylığından yana görüş bildireceği belirtiliyor. Altılı Masa içerisinde en fazla oya sahip olan CHP’nin kendi adayıyla seçime girmek istemesi, Demokrat Parti’de ”doğal” karşılanıyor.

‘Sol gelenekten gelen ama AKP’de bakanlık yapmış isimler’

Olası adaylar konusunda en geniş yelpazeye sahip parti ise DEVA Partisi… Genel Başkan Ali Babacan‘ın ”aday masa içinden olmalı” görüşüne karşın, kurmaylarının Babacan’a farklı isimler sundukları ifade ediliyor. Bu isimler arasında AKP iktidarında bakanlık yapmış siyasetçiler de var. DEVA Partisi kaynakları, ”Geçmişte sol gelenekten gelen ama AKP’de bakanlık düzeyinde siyaset yapmış isimlerin” de gündemde olduğunu belirtiyor.

Dört parti Gül ile yakın temasta

Öte yandan 11’nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de istişare sürecinde görüşlerinin alındığı belirtiliyor. Halk TV’ye konuşan Altılı Masa kaynakları, masada yer alan dört siyasi partiden Genel Başkan ve kurmaylar düzeyinde Gül’e sık sık ziyaret yapıldığına dikkat çekiyor. Altılı Masa’da, Gül’ün olası adaylığına yönelik bir eğilim bulunmasa da istişare sürecinde Gül’ün de görüşlerinin önem taşıdığı belirtiliyor.

 

halktv.com.tr, Birgün

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler