Sosyal Medya

Gündem

Ali Bilge yazdı:  Seçimlere kadar idare et, Mehmet

Aşağıdaki yazıyı, yarın paylaşacaktım ama bu haberden sonra hemen paylaşmak farz oldu.. “NATO zirvesinin en önemli maddelerinden biri de İsveç’in…

Ali Bilge yazdı:  Seçimlere kadar idare et, Mehmet

Aşağıdaki yazıyı, yarın paylaşacaktım ama bu haberden sonra hemen paylaşmak farz oldu..

“NATO zirvesinin en önemli maddelerinden biri de İsveç’in birliğe katılması oylamasıydı. Türkiye, itiraz ettiği İsveç’in katılımına onay vermişti. Gazeteci Seymour Hersh, Türkiye’nin IMF’den alacağı kredi için İsveç’in katılımına yeşil ışık yaktığını ifade etti.”

Programı Pazartesi 10-07-2023  sabah 09: 00 da yaptım , kayıtlar ortadadır. Gazeteci Seymour Hersh ile akrabalık ve arkadaşlık ilişkim yoktur..!

“MEHMET : YEREL SEÇİMLERE KADAR , İDARE ET “

Ekonomide ortaya konmuş yazılı program yok , sadece açıklamalar var, peki neden program yok? Çünkü, iktidar krizi kabul etmiyor , kriz yok diyor. Enflasyona çare olabilecek henüz ortaya konan heterodoks ya da sonu ‘doksla’ biten herhangi bir istikrar programı göremiyoruz.

Sadece Şimşek kapı aralığında bir , iki twit atıyor, bunlara program diyemeyiz. Belli ki; ‘Mehmet, yerel seçimlere kadar beni idare et!’ denmiş. Program olsa önümüze bir metin gelir değil mi?

İstikrar programları ; para ve maliye politikalarının açık seçik yazıldığı , ekonomide neyin çıpa olduğu, nelerin hedeflendiğinin belirlendiği , açık üreten alanlara dönük politikaların tespit edildiği , yapısal düzenlemelerin sıralandığı, takvime bağlandığı programlardır.

Bir ülkede fiyatlar genel seviyesini aşağı çekebilmek için çeşitli hedeflemeler kullanılır. Döviz çıpası , enflasyon hedeflemesi gibi. Şimdi ortalıkta sadece Gaye, Mehmet, birde Recep çıpası var , ama bunlar zemini tarayan çıpalar, yerde sürükleniyorlar, böyle olmaz, kredibilitesi olmayan bir açıklamaya dayanan programla yol alınmaz , hedefleme gerekir , çapa gerekir.

Ayrıca, istikrar programların arkasına bir finansman paketi de koyarsın. İç ve dış finansman paketini de belirlersin. Genellikle bu kaynaklara ulaşmak için IMF ve Dünya Bankası ile anlaşmalar yaparsın. (Pakistan geçen hafta IMF ile anlaştı.)

 

 

Ya da hazırladığın programa uluslararası kuruluşlar destek verir , bu destekte size piyasalardan borçlanma imkanı verir. Bu şekilde daha ucuza borçlanırsınız. Bugün dış finansman paketi için para toplamaya Orta Doğu ve Körfez ülkelerine gidiliyor. Körfez ülkeleri enerji fiyat artışlarından dış ticaret fazlası verdiler. Ellerinde para bol.

Erbakan’da böyleydi..

1970’lerde Milliyetçi Cephe dönemlerinde bugünkü iktidarın mürşidi  Erbakan’ da , kasaları Petro dolarla dolu  Arap ülkelerine sık sık giderdi , para bulma , borç isteme turlarına çıkar ve  çoğunlukla da eli boş dönerdi.

Erbakan’ın, IMF ve DB’sına   olumsuz laflar ederken, aynı zamanda bu kuruluşlara, Türkiye’ye destek verilmesi için gönderdiği mektuplardan birini ,  eski hazine genel sekreteri rahmetli Tunç Bilget , 90’lı yıllarda milletvekilliği  yaparken  açıklamıştı. Erbakan’ın , yerden yere vurduğu  dönemin Dünya Bankası Başkanına gönderdiği  mektubu  meclis kürsüsünde  göstermişti.

Erbakan benzer durumları Başbakan’ken  90’larda da yaşadı. D8 Müslüman ülkeler ekonomi birliğinden bir sonuç çıkaramadı . Üstelik Kaddafi karşısında çok kötü  duruma düşüldü. Kaddafi, Erbakan başkanlığındaki Türkiye heyetini çadırdan kovmuştu, rezil rüsva olmuştuk.

Seçimlerden sonra IMF ye gidersek şaşırmayın..

Benden söylemesi , yerel seçimlerden sonra ekonomi yönetimini IMF ‘ye yönlendirebilirler , seçimlerden sonra önlerinde 4-5 senelik, seçimsiz rahat bir dönem var. Otokratik bir ülkesiniz , muhalefeti her an susturabiliyorsunuz. Çok rahat , yüzde yüz ters uygulamalar , U dönüşleri yapabiliyorsunuz.

 

Sayısız U dönüşleri ile baş döndüren , bu özelliği ile tarihe iz bırakacak bir otokrat liderimiz bulunuyor. Yarın, IMF’nin ayağına gitmesi şaşırtmaz .

10-07-2023 Açık Radyo Ali Bilge ile Ekonomi Politik’ten derlenmiş, Ali Bilge’nin facebook sayfasında paylaşılmıştır.

https://www.facebook.com/ali.bilge.90

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler