Sosyal Medya

Genel

Wall Street petrol fiyatlarında gerileme bekliyor

Geçen Aralık ayında Pekin, katı Covid-19 yönergeleri ve seyahat kısıtlamaları da dahil olmak kapsamlı şekilde tüm yasakları kaldırdı. Çoğu emtia…

Wall Street petrol fiyatlarında gerileme bekliyor

Geçen Aralık ayında Pekin, katı Covid-19 yönergeleri ve seyahat kısıtlamaları da dahil olmak kapsamlı şekilde tüm yasakları kaldırdı. Çoğu emtia uzmanı, ülke ekonomisinin hızla toparlanacağı ve petrol talebini sağlıklı bir şekilde artıracağı konusunda iyimserdi, hatta bazıları hızlı bir şekilde 100 dolarlık petrole dönüşün sözünü veriyordu.

 

Ne yazık ki, Çin’in toparlanması pek de etkileyici olmadı ve petrol piyasalarındaki ilk heyecan, daha sert bir gerçekle söndü. Çin’in endüstriyel toparlanması çok zayıf kalırken ve tüketicinin karşı karşıya olduğu riskler iç talebi baltalıyor. Taşımacılık sektörü de kamyon taşımacılığı faaliyetinin beklendiği gibi toparlanamaması nedeniyle etkileyici değildi. Jet yakıtı talebi, Çin’den uluslararası uçuşların pandemi öncesi seviyelerin yalnızca %39’unda olması nedeniyle hayal kırıklığı yaratıyor.

 

Covid kuralları gevşetildikten hemen sonra Çinli rafineriler, yüksek iç talebe hızlı bir dönüş olacağına dair iddiaya girerek ham petrol alım çılgınlığına girişti. Ancak bu gerçekleşmedi ve depolardaki stoklar iki yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Mevcut ekonomik görünüm de iyi değil. Bloomberg, ekonomideki toparlanmanın ivme kaybetmesiyle Çin’in kredi talebinin Mayıs ayında zayıfladığını bildirdi. Toplam finansman Mayıs ayında 1,6 trilyon yuan’a (224 milyar $) düşerek, medyan tahmin olan 1,9 trilyon yuan’ın önemli ölçüde altında kaldı.

 

Çin Merkez Bankası PBoC Salı günü yaptığı açıklamada, geniş bir kredi büyüme ölçütü olan toplam finansmanın Mayıs ayında 1,6 trilyon yuan (224 milyar $) olduğunu ve medyan tahmin olan 1,9 trilyon yuan’ın altında olduğunu söyledi. Diğer ekonomik veriler de yavaşlayan bir ekonomiye işaret ediyor: enflasyon sıfıra yakın kaldı, ihracat üç ayda ilk kez daraldı, imalat faaliyeti de daraldı ve konut  satışlarındaki toparlanma yavaşladı. Öte yandan, para arzındaki hızlı genişlemeye rağmen yılın ilk dört ayında özel sektör yatırımları durma noktasına geldi.

 

Pekin şimdi ekonomiyi canlandırmak amacıyla geniş bir teşvik paketi uygulamayı düşünüyor. Geçen hafta PBOC Başkanı Yi Gang, ekonomiyi destekleyecek “döngü karşıtı ayarlamalar” da dahil olmak üzere para politikasında daha fazla esneklik ima etti ve bazı analistler bunun daha fazla gevşemeye işaret ettiğini söyledi.

 

 

Wall Street Petrolde Umudunu Yitiriyor

Bu önlemlerin amaçlandığı gibi işe yarayıp yaramayacağı ve ekonomik aktivitenin temposunu artırmaya yardımcı olup olmayacağı henüz belli değil. Ne yazık ki, Wall Street, petrol fiyatı görünümü konusunda giderek daha fazla karamsarlık gösteriyor. Geçen hafta, Goldman Sachs’ın petrol ultra-boğası Jeff Currie, Aralık ayı için Brent tahminini bir kez daha düşürdü, bu sefer varil başına 100$’dan 86$’a çekti (önceki tahmin $95). Currie, Rusya, İran ve Venezuela’dan artan arza işaret etti; artan durgunluk korkuları ve yüksek faiz oranlarından fiyatlara doğru sürekli ters rüzgarları gerekçe gösterdi.

 

Citi’deki analistler de son zamanlarda oldukça karamsar.  Cansız talep ve yıl sonuna kadar güçlü OPEC dışı arz sayesinde Suudi üretim kesintilerinin fiyhatı 80 $’ın üstünde tutmasının pek olası olmadığını söylüyorlar.

Fed’in bu yılın sonuna kadar faiz oranlarında yarım puanlık bir artış sinyali vermesinin ardından petrolde ivme iyice azaldı. Çin’in hayal kırıklığı yaratan ekonomik görünümü de boğaları duraklatıyor.

 

 

Genel olarak, traderlar hem yükseliş hem de düşüş  yönünde değişkenlerin etkileşimini anlamaya çalışırken, petrol piyasaları bu hafta oldukça dalgalı hale geldi. Petrol fiyatları, son EIA raporunun, güçlü yaz talebi beklentisiyle ham petrol rafinasyonunun Ağustos 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını göstermesinin ardından hafta ortasında yükseldi. Ancak aynı rapor, ABD ham petrol üretiminin Nisan 2020’den bu yana en yüksek seviyelere ulaştığını, ham petrol ihracatının ise gerilediğini ortaya koydu.

 

Bununla birlikte, Cushing, Oklahoma’daki WTI fiyatlandırma merkezindeki ham petrol stokları art arda yedinci hafta yükseldi ve şu anda beş yıllık ortalamaya yakın. ABD pazarının dışından en kötü haber, İran’ın ABD ile beklenenden daha hızlı ilerleyen nükleer müzakerelerle yakında petrol ihracatına resmen yeniden başlayabileceğine dair.

 

Wall Street Turns Bearish As China’s Economic Recovery Stalls

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler