Sosyal Medya

Genel

Türkiye’nin seçimi dünya basınında:  Deprem Erdoğan’ın ateşle sınavı,  Kılıçdaroğlu kazanmaya daha yakın

  Dünyaca ünlü Wall Street Journal ve AFP 14 Mayıs seçimin yakın takibe alan basın kuruluşları arasında. WSJ’a göre “Deprem…

Türkiye’nin seçimi dünya basınında:  Deprem Erdoğan’ın ateşle sınavı,  Kılıçdaroğlu kazanmaya daha yakın

 

Dünyaca ünlü Wall Street Journal ve AFP 14 Mayıs seçimin yakın takibe alan basın kuruluşları arasında. WSJ’a göre “Deprem yardımları Erdoğan’ın rakiplerinden geliyor”.  “Hayati hizmetlerin çökmesi ve yardım çalışmalarının hükümetten bağımsız bir şekilde gelmesi cumhurbaşkanını seçimden önce test ediyor”.  Cyrielle Cabot tarafından AFP’de yayınlanan bir analizde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimleri ilk turda kaybedebileceğinin altı çizildi.

 

WSJ haberinde, “Türkiye’de hükümetin geçen ay yaşanan deprem sonrasındaki krizi yönetimde sorun yaşaması Cumhurbaşkanı Erdoğan için garip bir durum yarattı: En büyük rakipleri devletin müdahalesinde oluşan boşlukları doldurdu” ifadesi kullanıldı. Jared Malsin imzalı haberde, “Sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve muhalefet partilerinin yönettiği belediyeler, en çok etkilenen bölgelerin çoğunda vekil hükümet oldular ve hükümetin çok az yardımının geldiği bölgelerde gıda-kıyafet dağıttılar, tıp merkezleri yaptılar, çöpleri topladılar, yangınla mücadele ettiler ve yolları yaptılar” yorumu yapıldı.

 

Wall Street Journal muhabiri, “Hayati devlet hizmetlerinin çökmesi ve hükümetten bağımsız yardım çalışmalarının artması yıllarca gücü merkezde toplamak isteyen Erdoğan için Mayıs ayında yapılacak seçimler öncesinde bir test oldu” dedi. Bölgede su ve elektrik gibi hayati hizmetlerin halen olmadığının belirtildiği haberde, gıda ve hijyen malzemeleri stoklarında da sıkıntılar olduğu belirtildi.

 

AFP analizinde şu ifadeler yer aldı: “Türkiye konusunda uzman olan araştırmacı Aurélien Denizeau, “Nihayetinde kazanan uzlaşma ihtiyacı oldu” diyor. Fransa’nın Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü (IRIS) Müdür Yardımcısı ve Türkiye uzmanı Didier Billion’a göre ise ‘Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) koalisyonun en önemli parçası ve Erdoğan’a karşı muhalefeti temsil ediyor. [Dolayısıyla] liderin aday gösterilmesi mantıklı bir seçim…

Öte yandan pek çok kişi ‘Kılıçdaroğlu’nu ‘karizma eksikliği’ nedeniyle eleştiriyor; İstanbul veya Ankara belediye başkanının aday gösterilmesini tercih ediyor. Didier Billion’a göre, bazıları tarafından karizma eksikliği olarak görülen bu durum, kampanya sırasında bir avantaja dönüşebilir. Kılıçdaroğlu, otoriter ve kavgacı olarak görülen Recep Tayyip Erdoğan’dan çok farklı bir imaja sahip. Halk bu tür bir normallik istiyor.”

 

 

Kaynaklar: HalkTV.com.tr, SOZCU

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler