Genel
Soylu’dan Erdoğan’ın talimatına tepki iddiası: ‘Askeri niye karıştırıyorsunuz?’
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AFAD’ın süreci tek başına götüremeyeceğini belirterek askerin görev başına geçmesi talimatını verdiği ancak İçişleri Bakanı…

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AFAD’ın süreci tek başına götüremeyeceğini belirterek askerin görev başına geçmesi talimatını verdiği ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun buna tepki gösterdiği iddiası gündeme getirildi.
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın “askerin görev başına geçmesi” talimatı verdiği, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun ise “Askeri niye karıştırıyorsunuz, AFAD’ın sorumlusu benim” dediği öne sürüldü.
T24 yazarı Tolga Şardan, bugünkü yazısında, depremin ilk saatlerinde AKP’de yaşananlara ilişkin kulis bilgisini aktardı.
Şardan yazısında, “Erdoğan, ilk önce Fuat Oktay ile görüşerek ‘AFAD’ın süreci tek başına götüremeyeceğini belirterek askerin görev başına geçmesi’ talimatını verdi. Ardından MSB Akar ve İçişleri Bakanı Soylu ile Ankara’daki AFAD merkezinde bir araya gelen Oktay, her iki bakana Erdoğan’ın talimatını iletti” ifadelerini kullandı.
“Akar, talimat üzerine askerin sahada koordine edilmesini sağlayan hazırlıklarda bulundu. O sabah yapılan hazırlıklara 20 Şubat’taki açıklamasında yer verdi” diyen Şardan, “Ancak İçişleri Bakanı Soylu, askerin sahaya çıkmasına tepki gösterdi. Kulislere yansıyan iddialara göre, ‘Askeri niye karıştırıyorsunuz, AFAD’ın sorumlusu benim’ mesajını Oktay’a aktardı. Bu arada Akar ile Soylu arasındaki ilişkilerin geçmişte yaşanan bazı olaylar sebebiyle ‘limoni / gergin’ olduğunu ekleyeyim” iddiasında bulundu.
Şardan’ın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:
Deprem sürecinin yönetilmesiyle birlikte AKP içinde de ciddi “fay kırılmasının” yaşandığı anlaşılıyor.
Yansıyan bilgiler ve açıklamaları “sıradan” olarak görmemek lazım. Hepsinin AKP içindeki siyasi kırılmayı gösteren işaretleri var.
Fotoğrafa bakalım:
* AKP kulislerinden yansıyan bilgiye göre; Erdoğan, ilk önce Fuat Oktay ile görüşerek “AFAD’ın süreci tek başına götüremeyeceğini belirterek askerin görev başına geçmesi” talimatını verdi.
* Ardından MSB Akar ve İçişleri Bakanı Soylu ile Ankara’daki AFAD merkezinde bir araya gelen Oktay, her iki bakana Erdoğan’ın talimatını iletti.
* Akar, talimat üzerine askerin sahada koordine edilmesini sağlayan hazırlıklarda bulundu. O sabah yapılan hazırlıklara 20 Şubat’taki açıklamasında yer verdi.
* Ancak İçişleri Bakanı Soylu, askerin sahaya çıkmasına tepki gösterdi. Kulislere yansıyan iddialara göre, “Askeri niye karıştırıyorsunuz, AFAD’ın sorumlusu benim” mesajını Oktay’a aktardı. Bu arada Akar ile Soylu arasındaki ilişkilerin geçmişte yaşanan bazı olaylar sebebiyle “limoni / gergin” olduğunu ekleyeyim. (Burada CHP grup Başkanvekili Özgür Özel’in, askerin yeterli ve etkili ölçüde afet bölgesinde sahada olmamasını eleştirirken, “Soylu’nun ‘bir şekilde hallederiz’ mantığıyla ‘askeri sahaya sürelim’ talebine itiraz ettiğini, sürülmüşlerin bir kısmının geri çağrıldığını” söylediğini ve “Askeri sahaya sürmemesi ‘Askere sığındı’ dedirtmemek için midir? Bir ihtimal ‘darbe paranoyası’ diyorlar, bundan mıdır, başka bir sebebi mi vardır, cevaplayacak olanlar Hulusi Akar’dır, Ömer Çelik’tir, Tayyip Erdoğan’dır” dediğini hatırlatayım).
* Yaşanan trafiğin sonrasında AFAD sahaya çıkarken, TSK, göreve hazır halde ilk gün “sadece” bekledi.
* Depremin yarattığı tahribatla birlikte AFAD’ın ilk müdahalede yetersiz kalmasının verdiği sıkıntı sebebiyle deprem bölgesinden ve kamuoyundan başlayan sert eleştirilerin akabinde TSK, ikinci gün sahaya çıktı.
* Erdoğan, bizzat Adıyaman’da gördüğü vahim tablo ve gelen bilgiler ışığında 15 Şubat’ta toplanan MYK’daki çıkışını yaptı.
* Sahada AFAD’a yönelik eleştirilerin artmasının yanı sıra Erdoğan’ın değerlendirmelerinden haberdar olan Soylu, aynı akşam televizyon programına çıkarak üstü kapalı Erdoğan’a “çalışıyorum” mesajını verdi. Diğer bir deyişle, kendisine yönelecek eleştirilere karşı ön almaya çalıştı, daha önce benzerlerinde yaşadığı gibi.
* Askerin ilk gün neden sokağa çıkmadığı ve kararda Erdoğan’ın etkili olduğu yönündeki tepkilerin yoğunlaşması Oktay’ı, 19 Şubat’taki açıklamayı yapmayı zorunlu hale getirdi. Oktay, açıklamasıyla Erdoğan’a çevrilen okların hedefinin olmadığını üstü kapalı açıkladı.
* Ertesi gün bu kez Akar konuştu. Akar da Oktay’ın açıklamalarına örtülü destek vererek, TSK’nın aslında deprem sabahında hazır olduğu bilgisini aktardı.
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Para-banka-finans
/ 15 Temmuz 2025Altın fiyatının 2026 ortasında geleceği seviyeyi açıkladılar
Goldman Sachs’tan çarpıcı altın tahmini geldi. Yatırım devine göre jeopolitik riskler ve merkez bankalarının talebi altını zirveye taşıyacak
Ekonomi
/ 15 Temmuz 2025600 bin kamu işçisinin zammı tıkanma noktasında: Masada derin makas
Toplu sözleşme pazarlığı tıkanma noktasında. Beklentilerle teklif arasında uçurum var.
Ekonomi
/ 14 Temmuz 2025Deutsche Bank raporu: İstanbul son 5 yılda uçuşa geçti
İstanbul kira artışında rekor kırdı. New York ve Cenevre’yi solladı, zirveye yerleşti.
Borsa
/ 14 Temmuz 2025Borsa oyunu: ‘Keriz silkeleme’den dev operasyonlara uzanan manipülasyon metotları neler?
Sermaye piyasalarında fiyatların serbest arz-talep dengesiyle oluşması ideal kabul edilse de, gerçeklikte bu denge zaman zaman sarsılıyor. Manipülasyon, yatırım araçlarının fiyatlarının yapay biçimde yükseltilip düşürülerek, özellikle küçük yatırımcıların zarara uğratılmasıyla sonuçlanabiliyor.
Dünya Ekonomisi
/ 14 Temmuz 2025ABD kripto başkenti olmaya hazırlanıyor: Üç kritik yasa masada
ABD Temsilciler Meclisi, bu haftayı resmen “Kripto Haftası” ilan ederek dijital varlıklar alanında tarihî bir dönemece girdi.
Piyasa
/ 14 Temmuz 2025Hazine’den 3 ihalede 90 milyar liralık borçlanma
Hazine ve Maliye Bakanlığı, üç ayrı devlet tahvili ihalesiyle toplam 90 milyar 263,4 milyon TL borçlanmaya gitti. İlk ihalede, 2 yıl vadeli ve 6 ayda bir yüzde 18,92 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvilin ilk ihracı yapıldı.
Dünya Ekonomisi
/ 14 Temmuz 2025Küresel Yavaşlamaya Rağmen Gelişen Ülkeler Hızla Büyüyor – Fitch BMI Raporu
Fitch Solutions’ın BMI Research birimi, küresel ekonomideki yavaşlama eğilimine karşın güçlü büyümesini sürdüren kalabalık ve hızlı gelişen bazı yeni yükselen piyasalara dikkat çekti.
Genel
/ 14 Temmuz 2025Trump’tan Rusya’ya Gözdağı: “50 Gün İçinde Anlaşma Olmazsa %100 İkincil Gümrük Vergisi”
ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna savaşında barış sağlanmaması halinde Rusya ile ticaret yapan ülkelere %100’e varan ikincil gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı. Bu hamle, hem küresel ticarette hem de enerji piyasalarında yeni bir dalgalanma riski yaratıyor.
Piyasa
/ 14 Temmuz 2025UBS’ten dolar için kırmızı alarm
UBS, 2025 yılı sonuna kadar doların küresel para birimleri karşısında değer kaybedeceği yönünde çarpıcı bir öngörüde bulundu.
Piyasa
/ 14 Temmuz 2025Terörsüz Türkiye için iş dünyası sahada: MÜSİAD’dan Diyarbakır’da tarihi adım
MÜSİAD, Türkiye’nin en temel sorunlarından biri olan terörle mücadelede sivil inisiyatifi güçlendirmek ve kalkınma odaklı bir çözüm yaklaşımı geliştirmek amacıyla “Terörsüz Türkiye Çalışma Grubu” kurdu.
Piyasa
/ 14 Temmuz 2025Cari açıkta sürpriz iyileşme: 12 aylık denge yatay seyrediyor
Cari açıkta sürpriz iyileşme: 12 aylık denge yatay seyrediyor
Dünya Ekonomisi
/ 14 Temmuz 2025Formula 1’de Milyonlarca Dolar Nereye Gidiyor ve Nasıl Geri Dönüyor?
Formula 1 yalnızca hız tutkusu ya da spor müsabakası değil; aynı zamanda milyarlarca dolarlık bir endüstri. Her yarışta duvarlara çarpan…
Ekonomi
/ 14 Temmuz 2025Tarladan Sofraya Uçurum: Karpuz, Soğan ve Kabakta Rekor Zam
Türkiye'de temel gıda ürünlerinde fiyatlar son bir ayda sert şekilde yükseldi.
Benzer Haberler