Sosyal Medya

Döviz

SABAH Raporu:  ABD dışişleri bakanı Blinken 5 yıl sonra Çin’de

Geride bıraktığımız haftayı, yurtdışında merkez bankası faiz kararları ve enflasyon verileri, içeride ise yeni ekonomi takımının alacağı kararlara yönelik beklentiler…

SABAH Raporu:  ABD dışişleri bakanı Blinken 5 yıl sonra Çin’de

Geride bıraktığımız haftayı, yurtdışında merkez bankası faiz kararları ve enflasyon verileri, içeride ise yeni ekonomi takımının alacağı kararlara yönelik beklentiler domine etti. FED’in geçici de olsa frene basması lâkin üyelerin kafa karıştıran açıklamaları, öte yandan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB)  faiz oranlarını 22 yılın en yüksek seviyesi olan %3,50’ye yükseltmesi ve bankanın çeyrek asırlık mevcudiyetindeki en hızlı parasal sıkılaştırma adımını sürdürerek Temmuz ayında tekrar hareket edeceğini söylemesi ortak para birimini yükseltti.

Şahin ECB’ye paralel, EUR dolar karşısında geride bıraktığımız hafta neredeyse %2 değer kazanarak 1,0940 seviyesini test etmek suretiyle son 5 haftanın zirvesine yükseldi. Teknik mânâda yukarıda 1,11 seviyesi görünüyor. Öte yandan, kraliyet aslanı Sterlin, işsizliğin düştüğü ve ücretlerin artmaya devam ettiğini gösteren makro ekonomik veriler ardından İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) henüz işinin bitmediğini anlaşılması ile 1,28 seviyesinin üzerine yükselerek son 14 ayın zirvesini test etti; 1 yıl vadeli İngiltere devlet tahvili getirisi %5 seviyesini aştı. Politika faizi %4,50 olan İngiltere Merkez Bankası’nın Perşembe günü 25 baz puan faiz artıracağına %86 ihtimal tanınırken (son 15 yılın zirvesi), önümüzdeki aylarda en az 4 kez daha 25 baz puan artırıma giderek politika faizini %5,75  – %6,00 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Sterlin pozitif tonumuzu korumaya devam ediyoruz.

 

Hisse senedi piyasalarının FED’in Haziran’da faiz artırımına gitmeme kararını alkışladığı bir haftanın ardından, bu hafta Çin Merkez Bankası kararı ve Powell’ın konuşmasından önce yeni haftanın temkinli bir şekilde başladığını görüyoruz. FED yetkililerinin şahin tonu ve meşhur nokta grafiğin (dot plot) yılın geriye kalanında iki kez daha olmak üzere faiz artırımına işaret etmesi sonrasında iyimserliğin bir nebze de olsun törpülendiğini görüyoruz.

ABD borsaları büyük resimde olumlu tarafta kalmaya devam etse de (S&P500 son 35 haftada %23 ; Nasdaq ise teknoloji hisseleri önderliğinde 2023 kazanımlarını %31 seviyesine taşıdı) Cuma günü geriledi. Asya’nın gösterge endeksi Nikkei, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) aşırı gevşek politika ayarını değiştirmemesi ve Yen’in dolar karşısında 7 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ile otuz yılın zirvesinde kalmaya devam ederken, geriye kalan bölge borsalarının haftayı olumsuz kucakladıklarını görüyoruz. Yatırımcılar, ekonomik büyümeyi teşvik edecek önlemleri görüşmek üzere Çin’in bu hafta sonuçlanacak faiz kararını merakla beklerken, FED Başkanı Powell’ın da Çarşamba ve Perşembe günü Temsilciler Meclisi ve Senato’da yapacağı konuşmasını bundan sonrasının yol haritasını anlamak adına sabırsızlıkla bekliyor.

Türkiye cephesinde ise TCMB’nin perşembe günü düzenleyeceği Haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı büyük bir dikkatle takip ediliyor. Faiz artırımı noktasında “kabullendik” diye Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından faizinin artacağına ilişkin bir tereddüt kalmasa da, hangi faizin ne kadar artacağı konusunda kafalar henüz net değil. Piyasa tarafında politika faizinin %25 olma beklentisi ağırlık kazandı.

 

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek Cuma günü iş dünyası ve bankacılarla bir araya gelerek sorunları dinlemek koşulu ile notlar aldığını okuyoruz. Bankacılık sektörü, var olan ağır regülasyonların azaltılması ve tıkalı kredi kanallarının çalışması yönünde taleplerde bulunduğunu okuyoruz. USDTRY kuru kamunun kontrolünde 23,60’lı seviyelerde sakin ve kontrollü seyini perşembe gününe kadar koruması, sonrasında ise faiz artırımının da desteği ile kur üzerinde var olan baskının kaldırılacağını düşünüyoruz.

Jeopolitika tarafta ise beş yıl sonra ABD dışişleri bakanı Blinken’in Çin’e ilk ziyareti dikkatle takip edildi. Blinken, Pazar günü Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ile 7,5 saatten fazla “samimi” ve “yapıcı” görüşmeler gerçekleştirse de, Tayvan, ticaret, insan hakları ve fentanil üretiminde kullanılan malzemelerin Çin’den ABD’ye akışının durdurulması gibi geniş kapsamlı ihtilaflarda somut ilerleme sağlanamadı. ABD-Çin ilişkileri ve bu minvalde Blinken ile Xi’nin  bugün gerçekleştireceği görüşme yakından takip edilecek.

Bugün ABD piyasaları Martin Luther King Günü nedeniyle kapalı konumda olacak. İçeride ise gözler yukarıda da değindiğim üzere yeni ekonomi takımının oluşumunda ve perşembe günü PPK toplantısında olmaya devam edecek. Petrol fiyatları haftaya düşüşle başlarken, Avrupa’da gaz fiyatları geçen hafta arz kaygıları nedeniyle sert bir volatilite kaydettiğini görüyoruz. Önümüzdeki iki aya yönelik TTF gaz fiyatları perşembe günü 48 EUR/MWh saat seviyesini test etmesi ardından 37 EUR seviyesine geriledi! Mali piyasaların gündeminde bugün içeride tüketici güven endeksi takip edilebilir.

 

 Konut Fiyat Endeksi Yorumu

 

TCMB Nisan ayı konut fiyat endeksi raporunu açıkladı. Buna göre endeks bir önceki aya göre %4,7 artış kaydederken, yıllık bazda nominal değişim, enflasyon düşüşü nedeniyle %121,3 oldu. Rakamlara enflasyondan arındırılmış bakarsak, reel bazda %54 artış görüyoruz. İl bazında yıllık fiyat değişimine baktığımızda İstanbul’da nominal artış %114,1 olurken, Türkiye genelinde birim TL fiyat 22,841 TL’ye ulaşarak rekor kırdı. İstanbul’da 120m2 dairenin fiyatı 4,047,732 TL ile başka bir rekora imza attı. Raporu, enflasyonist ortamda, Türk insanının fiziki taşınmazlara yatırım yapma eğiliminin açık bir göstergesi olarak okuyoruz.

 

İktisatbank günlük raporundan alıntıdır

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler