Sosyal Medya

Genel

Reuters:  UNDP’ye göre 500 bin konut yeniden inşa edilmeli

Türkiye, depremlerde evsiz kalan 1,5 milyon kişi için yeniden inşaya başlıyor. Bir hükümet yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bu…

Reuters:  UNDP’ye göre 500 bin konut yeniden inşa edilmeli

Türkiye, depremlerde evsiz kalan 1,5 milyon kişi için yeniden inşaya başlıyor. Bir hükümet yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bu ayki yıkıcı depremlerin ardından evleri yeniden inşa etmek için çalışmaya başladığını, Türkiye ve Suriye’deki toplam ölü sayısının 50.000’i aştığını söyledi.

Türkiye ve komşu Suriye’de on binlerce kişinin ölümüne yol açan 6 Şubat depremlerinde 520.000 daire içeren 160.000’den fazla bina çöktü veya ciddi şekilde hasar gördü.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Cuma gecesi Türkiye’de deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 44 bin 218’e yükseldiğini açıkladı. Suriye’nin en son açıklanan ölü sayısı 5.914 ile iki ülkedeki toplam ölü sayısı 50.000’in üzerine çıktı.

 

Uzmanlar yetkililerin güvenliği hızdan önde tutması gerektiğini söylese de, zor geçmesi beklenen bir seçimi de hesaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan  yıkılan evleri bir yıl içinde yeniden inşa etme sözü verdi. Son depremlerde sarsıntılara dayanması amaçlanan bazı binalar çöktü.

 

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, “Birkaç proje için ihaleler ve sözleşmeler yapıldı. Süreç çok hızlı ilerliyor” dedi.

Yetkililer, evsiz kalan birçok kişi için çadırların gönderildiğini, ancak insanların çadırlara erişimde sorun yaşadıklarını bildirdi.

 

“Sekiz çocuğum var. Çadırda yaşıyoruz. Üstünden su akıyor, yer rutubetli. Daha fazla çadır istiyoruz, vermiyorlar” diyen çadırzede Melek,  Hassa kasabasında bir lisenin önünde yardım toplamak için sırada bekliyordu.

 

Okul, Interrail Türkiye adlı bir grup gönüllü tarafından yardım dağıtım merkezi olarak kullanılıyordu. Gönüllü Sümeyye Karaböcek, çadır sıkıntısının en büyük sorun olmaya devam ettiğini söyledi.

YARIM MİLYON YENİ KONUT İHTİYACI VAR

Erdoğan  hükümeti, heme depreme yetersiz tepkisi hem de birçok Türk’ün inşaat kalite kontrolünün yıllarca uygulanmadığını söylemesi nedeniyle bir eleştiri dalgasına maruz durumda.

 

Türk hükümetinin ilk planı şimdi en az 15 milyar dolar maliyetle 200 bin daire ve 70 bin köy evi inşa etmek. ABD bankası JPMorgan, evleri ve altyapıyı yeniden inşa etmenin 25 milyar dolara mal olacağını tahmin etmişti.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı UNDP, yıkımın 1,5 milyon insanı evsiz bıraktığını ve 500.000 yeni eve ihtiyaç duyulduğunu tahmin etti.

UNDP yetkilileri, geçen hafta Birleşmiş Milletler tarafından tesis edilen 1 milyar dolarlık fondan 113,5 milyon dolar talep edildiğini ve bu parayı moloz dağlarını temizlemeye kullanacaklarını eklediler.

UNDP, 1999’da Türkiye’nin kuzeybatısındaki depremden sonra 13 milyon ton molozla karşılaştırıldığında, felaketin 116 milyon ila 210 milyon ton moloz ürettiğini tahmin ediyor.

Türkiye ayrıca, şirketlerin ve hayır kurumlarının ihtiyaç sahibi insanlar için şehircilik bakanlığına bağışta bulunmak üzere ev ve iş yeri inşa edebileceği yeni yönetmelikler çıkardı.

Hayatta kalanların çoğu, depremin vurduğu Türkiye’nin güneyindeki bölgeyi terk etti veya çadırlara, konteyner evlere ve diğer devlet destekli konaklama yerlerine yerleştirildi.

 

Kaynak:  Turkey begins to rebuild for 1.5 million left homeless by earthquakes

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler