Sosyal Medya

Genel

Rabobank’tan müjde:  Gıda emtia fiyatları 2024 boyunca düşecek

Girdi maliyetlerindeki yavaşlamadan en çok yararlanacak olanlar fırıncılık, süt ürünleri ve hayvansal protein üreticileri olacak.

Rabobank’tan müjde:  Gıda emtia fiyatları 2024 boyunca düşecek

Rabobank’ın yıllık Tarımsal Emtia Piyasaları Görünümü Raporuna göre, savaş, hava koşulları ve artan girdi maliyetlerinin neden olduğu üç yıllık türbülansın ardından küresel gıda emtia fiyatlarının, 2024’te geri çekilmesi bekleniyor.

Tarımsal emtia fiyatlarının düşmesiyle birlikte, gıda fiyatları enflasyonunun arkasındaki ana etkenlerden biri de güç yitirecek gibi görünüyor. Fiyatlar ve satışa sunulan miktarda rahatlamaya rağmen Rabobank, tüketicilerin yüksek enflasyon ve faiz oranları da dahil olmak üzere ekonomik zorluklarla uğraşmaya devam etmesi nedeniyle talebin zayıf kalacağını öngörüyor.

Rabobank, 2024 yılında zayıf ekonomik büyümenin tarımsal emtia talebindeki büyümeyi sınırlamasını bekliyor.

Rabobank tarımsal emtialar grubu başkanı Carlos Mera, “Son üç yılda küresel tarımsal emtia fiyatlarını kaprisli olarak tanımlamak gerekir” dedi. “Üreticiler hâlâ savaşın süregelen etkileri, olumsuz hava koşulları, yüksek tarımsal girdi enflasyonu ve zayıf tüketici talebiyle boğuşuyor. Ancak 2024 normale dönüş yılı  olarak görülüyor.”

Gıda emtia pazarı 3 yıl aradan sonra  çalkantıyı atlatıyor

Rabobank’ın Görünüm raporu, “temel senaryo, “yüksek talep” ve “düşük talep” senaryolarına dayalı olarak küresel ekonomi için hayati önem taşıyan bir dizi tarımsal emtiaya ilişkin beklentileri değerlendiriyor.

 

Rabobank, üretimin yüksek fiyatlara uyum sağlamak için zaman kazanması ve talebin zayıf kalması nedeniyle temel tarım ürünleri olan mısır, soya fasulyesi, şeker ve kahve fiyatlarının düşeceğini öngörüyor. Buğday fiyatı, hava koşulları ve ihracatla ilgili belirsizliğe bağlı olmaya devam edecek. Girdi maliyetlerindeki yavaşlamadan en çok yararlanacak olanlar fırıncılık, süt ürünleri ve hayvansal protein üreticileri olacak.

 

2024’ten en çok yararlanacak olanlar fırıncılık, süt ürünleri ve hayvansal protein üreticileri olacak

Mera, “Tarımsal ürünler gelecek yıl döngünün farklı noktalarından geçtikçe  yeni kazananlar ve kaybedenler ortaya çıkacak” dedi. Güney Amerika pazarında arzın artmasıyla birlikte, fırıncılık, süt ürünleri ve hayvansal protein sektörlerindekilerin en büyük yararlanıcılar olacağını öngörüyoruz.”

Rabobank, buğday küresel pazarında üst üste beşinci kez arz açığı öngörüyor. Önümüzdeki aylarda Güney Yarımküre’deki başlayacak hasat umut vadetmiyor.  Hem Arjantin hem de Avustralya’nın mahsulü düşük. Rabobank’a göre El Niño, 2024 ekim sezonu öncesinde Avustralya’daki tarlaları kurak bırakabilir.

 

Buğday ve mısırda görünüm hala belirsiz

Rusya’nın 2024 hasadı muhtemelen 87 milyon tonun üzerinde kalacak, ancak her türlü beklenti hava belirsizliğine ve ihracat kısıtlamalarına bağlı. Öte yandan, Rusya-Ukrayna savaşı üretimi ve ihracatı etkilemeye devam ederek her iki ülke için de ihraç edilebilir fazlalığın daralmasına yol açacak.

Buğday fiyatları 2023’ün başından bu yana yaklaşık %27 düştü ve şu anda Şubat 2022’de başlayan Ukrayna’daki savaş öncesinde görülen seviyelerin oldukça altında.  Buğday fiyatlarındaki zayıflık, büyük ölçüde Rusya’nın savaştan sonra bile güçlü olan ihracatı  ve düşen mısır fiyatlarının yarattığı baskıya dayanıyor.

Raporda, mısır talebinde geçen yılki darboğaza kıyasla toparlanmanın  güçleneceği, ancak tüketicilerin hâlâ ekonomik olumsuzluklarla karşı karşıya olduğu belirtildi. Güçlü ABD doları ve Çin gibi bol miktarda mısır hasadı yapan ülkeler için artan yemlik tahıl seçenekleri, ABD’nin ihracatını ve stok azaltımını zorlaştıracak.

Mera, “Bu yıl da gidişat kolay olmayacak ancak tarımsal emtiaların çoğunluğuna ilişkin daha olumlu bir görünüm var.  Alıcılar için rahatlama öngörüyoruz” dedi.

Raporun aslı için tıklayın

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler