Sosyal Medya

Genel

Özlem Derici Şengül: Günlerden PPK, hava nasıl olacak?

Günlerden PPK… Politika faizi artışı hızı içerdiği mesajlar açısından çok önemli olacak. Piyasanın beklediği gibi 250 baz puan artış Merkez…

Özlem Derici Şengül: Günlerden PPK, hava nasıl olacak?

Günlerden PPK… Politika faizi artışı hızı içerdiği mesajlar açısından çok önemli olacak. Piyasanın beklediği gibi 250 baz puan artış Merkez Bankası’nın kademeli, kendine sadeleştirme için zaman tanıyan politikasının devamı olarak algılanacak ve bir ihtimal normalleşmeyi sağladıktan sonra para politikasını etkin bir araç olarak kullanacağına dair iyimser beklentiyi canlı tutacaktır. Ancak bunun altında bir faiz artışı faiz artışı için TCMB’nin izin alması gerektiği, serbestçe politika belirleyemediği inancının daha da yayılmasına neden olacak ve de en önemlisi artması beklenen/istenen mevduat faizlerinin artışını geciktirecektir.
Beklenenin altında bir faiz artışı piyasaya olumlu yansıyabilir ancak kısa ve orta vade ekonomik etkileri olumsuz olacaktır. Bugün takip edilecek bir diğer önemli konu da ticari kredi faiz tavanı ile ilgili. 1.8x çarpanın korunup korunmayacağı, orada da bir artışa gidilip gidilmeyeceği önemli olacak. Merkez Bankası bankalar mevduat faizlerini artırırken alan yaratmak istiyorsa çarpanı yukarı çekecektir.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler