Sosyal Medya

Genel

Müteahhitler Birliği: ‘Deprem konutları yetişmeyecek’

Deprem felaketinin ardından bölgede yapılacak konutlarla ilgili açıklama yapan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, inşaatta çalışacak usta bulunamadığını, hepsinin…

Müteahhitler Birliği: ‘Deprem konutları yetişmeyecek’

Deprem felaketinin ardından bölgede yapılacak konutlarla ilgili açıklama yapan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, inşaatta çalışacak usta bulunamadığını, hepsinin yurt dışında çalıştığını söyleyerek, iktidarın hedeflediği süre içinde deprem bölgesindeki kalıcı konutları yapacak iş gücünün Türkiye’de olmadığını belirtti.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri 10 ili yerle bir ederken, bu kentlerin nasıl ayağa kaldırılacağı soru işaretlerine neden oldu. Enkaz kaldırma çalışmalarının dahi tamamlanmadığı bölgede iktidar, seçim öncesi olmasının da etkisiyle hızla harekete geçip yapılacak konutların temelini atmaya başladı ama işi devam ettirmenin önünde bazı engeller var.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, deprem bölgesinde kalıcı konutların hızla tamamlanması konusunda başta iş gücü olmak üzere çeşitli güçlükler bulunduğuna dikkat çekerek, “Hükümetin hedeflediği süre içinde deprem bölgesindeki kalıcı konutları yapacak iş gücü şu anda Türkiye’de yoktur” dedi. İnşaat sektörünün şantiyelerde çalıştıracak usta bulmakta zorlandığını ifade eden Eren, meslek teknik okullarının sayısının artırılması gerektiğini söyledi.

ekonomim.com’dan Canan Sarıkaya’nın haberine göre; Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’nda konuşan Eren, depremin ardından kentsel dönüşümün daha önemli bir hale geldiğini belirterek, öne çıkan diğer önemli bir konunun ise imar affı düzenlemeleri olduğunu, siyasetin bu konuyu artık gündeminden çıkarmak durumunda bulunduğunu ifade etti. Eren, üniversitelerdeki eğitim kalitesine de dikkat çektiği konuşmasında “Ne olur, çok üniversite açmayalım. Hatta hatta yeterli ehliyetli öğretim görevlisini tam temin edemediğimiz bazı üniversitelerin bazı bölümlerine bir süre öğrenci almayalım onların yerine mesleki teknik okullar açalım” dedi.

“Yalnız burada değil, Rusya’daki şantiyelerimize de Suudi Arabistan’daki şantiyelerimize de götürmek için usta bulamıyoruz” diyen Eren, “Ama mühendis çok var, ancak o mühendisleri sorumluluk verip işlerin başına koyabilecek yeterlilikte göremiyoruz. O nedenle, bizim mesleki yeterliliği olan ustaya, operatöre, teknisyene çok ihtiyacımız var. Mevcut çalışanlarımızın çoğu da maalesef Avrupa’da başlayan şehirlerin altyapı yenileme projelerine gidiyorlar. Almanya, inşaat sanayisinde çalışan işçilerin ücretlerinde iyileştirme yaptı, sıvacının saatlik ücretini 18,50 Euro’ ya çıkarmışlar; günde 8 saatten 6 günde 3 bin 600 Euro ediyor. Bu rakam varken bizim de ustalarımız maalesef Fransa’da, Almanya’da çalışıyor. Biz mühendis bulmakta hiç zorluk çekmiyoruz ama operatör, kalıpçı, demirci, kaynakçı bulmakta zorluk çekiyoruz” diye konuştu.

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler