Sosyal Medya

Genel

Goldman Sachs cevapladı:  Yapay Zeka dünya ekonomisini ne zaman ve ne ölçüde etkileyecek?

Yapay zeka gelişmiş ekonomilerdeki işlerin yaklaşık yüzde 25'ini ve gelişmekte olan ekonomilerdeki yüzde 10-20'sini otomatikleştirebilir

Goldman Sachs cevapladı:  Yapay Zeka dünya ekonomisini ne zaman ve ne ölçüde etkileyecek?

ChatGPT gibi yeni nesil yapay zeka ürünleri, birçok işi otomatikleştirme ve sonunda küresel ekonomik büyümeyi artırma potansiyeline sahip. Goldman Sachs yapay zekanın 2027’de ABD GSYİH’sı üzerinde ölçülebilir bir etki yaratmaya başlayacağını ve takip eden yıllarda dünyadaki diğer ekonomilerdeki büyümeyi de etkileyeceğini tahmin ediyor.

Yapay zeka artık bir gerçek, dünya ekonomisini değiştirecek

Goldman Sachs ekonomistleri Joseph Briggs ve Devesh Kodnani’nin raporunda yer alan tahminin temelinde, yapay zekanın gelişmiş ekonomilerdeki işlerin yaklaşık yüzde 25’ini ve gelişmekte olan ekonomilerdeki yüzde 10-20’sini otomatikleştirebileceği bulgusu yer alıyor.

2034 yılına kadar yapay zekanın GSYİH’de büyümede ABD’de yüzde 0,4 puan, diğer gelişmiş ülkelerde ortalama yüzde 0,3 puan ve gelişmekte olan ülkelerde ortalama yüzde 0,2 puanlık bir artış sağlayacağını tahmin ediyorlar.

Goldman Sachs Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan pazarlarda niye daha küçük bir artış öngörüyor?  Çünkü, bu ekonomilerde yapay zekanın benimsenmesi muhtemelen daha uzun sürecek ve uygulanabileceği iş alanları daha dar.

 

Üretkenlik hızlanacak

Goldman Sachs temel senaryoda,  yapay zekanın 10 yıllık bir süre boyunca yaygın bir şekilde benimsenmesi durumunda ABD’deki üretkenliği yıllık yüzde 1,5 puan artırabileceğini tahmin ediyor. Diğer büyük gelişmiş pazarlarda da benzer etkiler bekliyorlar. Tarım ve inşaat gibi yapay zekayı benimseme potansiyeli düşük sektörlerdeki istihdam paylarının daha yüksek olması nedeniyle gelişmekte olan ekonomilerin çoğunda etki mütevazi kalacak.

 

İlk bakışta yıllık yüzde 1.5  boyutunda üretkenlik kazanımları dünya GSYİH büyümesinde önemli bir sıçramaya işaret eder. İşçilerin yerini kalıcı olarak otomasyona bırakmayacağını ve üretkenlik artışını destekleyecek sermayenin bulunduğunu varsayarsak, üretkenlikteki artış uzun vadede dünya çapında GSYİH’yi %15’e kadar artırabilir.

 

Asıl devrim 2030’dan sonra

Ancak Briggs ve Kodnani, net etkinin iki temel nedenden dolayı bundan biraz daha düşük olacağını düşünüyor.

Birincisi, teknolojik yenilikler zaten ekonomik tahminlere dahil ediliyor. Zaten bilgi ve iletişim teknolojisi (BİT) yatırımları son 20-30 yılda büyük ekonomilerde verimlilik artışının ana itici gücü oldu.

İkincisi, üretkenlik artışı 20 yıldır yavaşlıyor.

 

 

Dünya ekonomisine etki benşimsenme hızına bağlı

İşletmeler ve yöneticiler arasında yapılan anketler, yapay zekanın önümüzdeki 1-3 yıl içinde faaliyetler ve işe alım ihtiyaçları üzerinde genellikle küçük bir etki yaratacağını, ancak 10 yıl içinde çok daha büyük bir etki beklediklerini gösteriyor. Benzer şekilde Goldman Sachs bu on yılın ikinci yarısından itibaren ABD’de geniş tabanlı benimsenmenin hızlanmasını bekliyor.

ABD ve diğer gelişmiş ekonomiler tarihsel olarak dönüm noktası niteliğindeki teknolojilerin benimsenmesinde öncülük ettiğinden, benimseme zaman çizelgesi başka yerlerde daha da uzun olabilir.

Birlikte ele alındığında, model yapay zekanın önümüzdeki on yılda muhtemelen GSYİH üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacağını gösteriyor; ancak bunun rakamlarda ortaya çıkması birkaç yıl alacak. Goldman Sachs  tahminlerini ABD için en az 2027’ye, diğer ekonomiler için ise 2028’e kadar değiştirmeden bırakıyor.

 

Daha somut öngörüler oluşturmak için, benimseme zaman çizelgesinin nasıl işleyeceği, yapay zeka harcamalarının BİT yatırımına olumsuz etkisi, yapay zekanın yeteneklerinin tam anlaşılması ve denetim –  düzenleyici mekanizmasının oluşması beklenecek.

 

Kaynak:  AI may start to boost US GDP in 2027

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler