Sosyal Medya

Genel

Financial Times Kılıçdaroğlu ile söyleşi yaptı, Kılıçdaroğlu ülkeyi tek adam rejiminden kurtarmayı vaat etti

Ana muhalefet lideri, gelecek ay yapılacak seçimlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “çalınmasına” izin vermeyeceğini söyleyerek devlet kurumlarını yeniden inşa…

Financial Times Kılıçdaroğlu ile söyleşi yaptı, Kılıçdaroğlu ülkeyi tek adam rejiminden kurtarmayı vaat etti

Ana muhalefet lideri, gelecek ay yapılacak seçimlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “çalınmasına” izin vermeyeceğini söyleyerek devlet kurumlarını yeniden inşa etme ve otokrasiye doğru kaymayı tersine çevirme sözü verdi.

Altı partili muhalefet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Financial Times’a 14 Mayıs seçimlerinin adil geçmesini savunacağını vaaty edip Erdoğan’ın Türk siyasetindeki yirmi yıllık hakimiyetine son vereceğinden emin olduğunu söyledi.

CHP’yi 13 yıldır yöneten 74 yaşındaki eski bürokrat, kötü durumdaki ekonomiyi canlandırma,  demokrasiyi onarma ve “gençler arasındaki büyük çaresizliği” iyileştirme sözü verdi.

Kılıçdaroğlu, “Yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü bunların geri gelmesi gerekiyor” dedi. “[Önceliklerimiz] ekonomi ve demokrasi olacak.” Millet, Erdoğan’a karşı “bir beş yıl daha kaybetmeyi göze alamaz” uyarısında bulundu.

 

Analistler, Erdoğan’ın önce başbakan, sonra cumhurbaşkanı olarak iktidara geldiği 2003’ten bu yana en zorlu seçim yarışıyla karşı karşıya olduğunu söylüyor. Anketlerin çoğu, Cumhurbaşkanlığı yarışının ilk kez ikinci tura kalabileceği beklentisiyle Kılıçdaroğlu’nu küçük bir farkla önde gösteriyor.

Oylama, lira rekor seviyelere gerilerken ve enflasyon yüzde 51’e ulaşarak cumhurbaşkanının ve AKP’nin popülaritesini zedelerken, Erdoğan’ın ekonomi yönetimine yönelik artan eleştirilerin zemininde yapılıyor.

 

Eleştirmenler ayrıca 69 yaşındaki Erdoğan’ı giderek daha otoriter bir üslupla, medya özgürlüğünü boğmakla ve önemli devlet kurumlarını politize etmekle suçluyor. Ancak cumhurbaşkanı, Erdoğan’a sadık olanlar ve ona karşı olanlar arasında giderek kutuplaşan bir ülkede kendi tabanı arasında güçlü bir desteği koruyor.

Kılıçdaroğlu, hükümetin medyanın çoğu üzerindeki kontrolü ve Erdoğan’ın kampanyasını desteklemek için devlet kaynaklarını kullanması nedeniyle seçimin adil olacağına inanmadığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, muhalefet ittifakının süreci gözlemlemek ve herhangi bir usulsüzlüğe itiraz etmek için “tüm büyük şehirlerde avukatlar ve baroların” hazır olduğunu söyledi. “Her oy sandığını [izleyen] bir görevlimiz var” dedi.

 

Yumuşak bir dille konuşan eski ekonomist, seçim sürecinin çoğunlukla özgür bir oylamayı garanti edeceğine ve sonuca saygı duyulacağına inandığını söyledi. Ancak Yüksek Seçim Kurulu’nun oylar kullanıldıktan sonra müdahale edebileceği konusunda uyardı.

YSK az farkla muhalefet adayı Ekrem İmamoğlu’nun lehine sonuçlanan 2019 İstanbul belediye başkanlığı seçimlerini  iptal etmişti. İmamoğlu, tekrarlanan seçimi daha geniş bir farkla kazandı ve Erdoğan’ın AKP’si yenilgiyi kabul etti.

Kılıçdaroğlu, “Oyların çalınmasına izin vermeyeceğiz” dedi. “Ne Erdoğan’a ne de Yüksek Seçim Kurulu’na kesinlikle güvenmiyoruz. Bu nedenle bir buçuk yıldır tüm sandıkların güvenliğini sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

Altı partili ittifakın kurulmasına yardım ettikten ve onları tek bir adayın arkasında birleşmeye ikna ettikten sonra Kılıçdaroğlu’nun beklentileri arttı. Üçüncü büyük muhalefet grubu olan ve desteğinin çoğunu Kürt azınlıktan alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) ittifakta yer almıyor ancak Kılıçdaroğlu’nu destekliyor.

Mart ayında cumhurbaşkanı adayı ilan edilmeden önce, Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ı alt edecek ve cumhurbaşkanı ve partisine desteklerinde tereddüt edebilecek geleneksel AKP destekçilerine hitap edecek karizmadan yoksun olduğuna dair endişeler vardı.

Analistler – ve ittifakın bazı kıdemli ortakları – muhalefetin CHP İstanbul Belediye Başkanı İmamoğlu gibi daha genç ve daha enerjik bir isim seçmesinin daha iyi olacağını öne sürdüler.

Kılıçdaroğlu’nun, ağırlıklı olarak Sünni Müslüman ulustaki azınlık Alevi mezhebinin bir üyesi olması da Erdoğan tarafından istismar edilebilecek potansiyel bir zayıflık olarak görülüyordu. Ancak Kılıçdaroğlu, inanç ve azınlıklara saygı duyma gereği üzerine samimi bir video yayınlayarak bu konuyu doğrudan ele almaya çalıştı. Tweet 114 milyon kez görüntülendi.

Adaylığıyla ilgili endişeler sorulduğunda, “Birlikte çalışıyoruz. Türkiye’yi yeniden inşa edeceğiz ve bunun için ciddi bir devlet tecrübesi gerekiyor” dedi.

Kılıçdaroğlu, muhalefetin kazanması halinde Türkiye’nin ekonomik sorunlarının gerçek boyutunun belirlenmesinin zaman alacağı uyarısında bulunarak, ekibinin resmi verilerin doğruluğu konusunda şüpheleri olduğunu söyledi.

“Hükümetin maliyesi, gelirimiz, giderlerimiz, taahhütlerimiz”. . . Mali yüklerimizin ne olduğunu kimse bilmiyor” dedi.

Kılıçdaroğlu, devletin ekonomik kurumlarının, özellikle de son yıllarda fiilen Erdoğan’ın kontrolünde olan merkez bankasının güvenilirliğinin yeniden sağlanmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Erdoğan, ekonomistlerin enflasyonu dizginlemek için gerekli olduğunu söylediği yüksek faiz politikalarına uzun süredir karşı çıkıyor ve merkez bankası son dört yıl içinde üç kez guvernör değiştirdi.

Kılıçdaroğlu, “Öncelikle Türkiye içinde ve dışında finans camiasına güven veren bir merkez bankası başkanı atamanız gerekiyor” dedi.

Yakın zamanda İngiltere ve ABD’de yatırımcılarla görüşen Kılıçdaroğlu, hükümetinin beş yıl içinde 300 milyar dolarlık yabancı sermayeyi çekmeye çalışacağını ve (Berat Albyarak döneminde başlayan) finansal yatırım çıkışını tersine çevireceğini söyledi. Türkiye’deki kamu kurumları, [yatırımcıların] güvenliğini her şekilde sağlayacaktır” dedi.

 

 

Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin can çekişmekte olan AB üyelik müzakerelerini yeniden canlandırmak için de derhal harekete geçeceğini söyledi.

Ancak NATO üyesi olan Türkiye’nin, “Vladimir Putin’in Ukrayna’ya saldırıp işgal etmesini doğru bulmasak” da Rusya ile ekonomik ilişkilerini sürdüreceğini vurguladı.

Türkiye’nin Rusya’ya yönelik ABD ve AB yaptırımlarına katılmama kararı, Moskova’ya stratejik bir konumda 900 milyar dolarlık bir ticaret ortağına erişim sağladığı için batılı müttefikleri rahatsız etti.

 

 

Kaynak:  Turkey’s opposition leader vows to reverse slide to autocracy

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler