Sosyal Medya

Genel

El – Erian, Fed’e faiz 25 baz puan artırma ve finansal istikrara bağlılık güvencesi verme çağrısı yaptı

Hafta sonunda UBS’in ezeli rakibi Credit Suisse’i satın alması bankacılık sektöründe paniği son erdirmedi. Yatırımcılar Credit Suisse’in AT1  türü, $17…

El – Erian, Fed’e faiz 25 baz puan artırma ve finansal istikrara bağlılık güvencesi verme çağrısı yaptı

Hafta sonunda UBS’in ezeli rakibi Credit Suisse’i satın alması bankacılık sektöründe paniği son erdirmedi. Yatırımcılar Credit Suisse’in AT1  türü, $17 milyar değerinde tahvillerinin ödenmeyeceği duyurusundan sonra tüm riskli varlıklarda satışta. Petrol başta tüm emtialar değer yitirirken, altın yeniden yükselişte. Tüm önde gelen Asya hisse endeksleri günü ekside kapatmaya hazırlanıyor.

 

ABD Merkez Bankası (Fed) öncülüğündeki 6 büyük merkez bankası, küresel finans piyasalarına güven vermek, finansal istikrarı sağlamak için ABD doları akışını artırma kararı aldılar.

 

Alınan karar ile Fed, Euro Bölgesi, Kanada, İngiltere, Japonya ve İsviçre’deki bankaların dolar ihtiyaçlarının karşılanması için her gün swap ihaleleri düzenleyecek.

Fed, swap ihaleleri yoluyla dolar likiditesi sağlamaya bugün başlayacak. Günlük ihaleler Nisan ayı sonuna kadar devam edecek.

Fed yaptığı açıklamada, “Düzenlenecek swap ihaleleri ile global fonlama piyasalarındaki gerilimin hafifletilmesi için önemli bir likidite desteği sağlanacak, bu şekilde gerilimlerin hane halkları ve işletmeleri kredi arzı üzerindeki etkisinin azaltılmasına yardım edilecek” denildi.

 

Merkez bankamları swap hatları şu ana kadar bir krizin çok az işaretini gösterdiler. Yabancı merkez bankalarının Fed ile yaptıkları swap operasyonlarının toplamı 15 Mart itibariyle 742 milyar dolar oldu. Pandeminin başında 446 milyar dolar olan rakam, 2008 global finansal krizinde 583 milyar dolara kadar çıkmıştı.

 

Allianz SE’nin baş ekonomi danışmanı Muhammed El-Erian, Fed’i yarın başlayacak ve çarşamba günü sona erecek FOMC toplantısında faizi 25 baz puan artırmaya çağırdı.

El-Erian, FOMC toplantısı sonrasında yapılacak açıklamaya faiz artırım kararının yanı sıra finansal istikrarın sağlanmasına bağlılık güvencesinin eşlik etmesi gerektiğini de vurguladı.

 

Fox News’a konuşan El-Erian, “25 baz puan faiz artırımına ihtiyaç var çünkü, bir enflasyon problemimiz var. Bu enflasyon probleminin üstesinden gelmemiz gerekli” dedi. El-Erian, aynı zamanda, Fed’in insanlara, enflasyon ve finansal istikrar ile başa çıkmak için araçları olduğunu hatırlatması gerektiğini de belirtti.

 

 

Kaynaklar:  Foreks Haber, Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler