Sosyal Medya

Genel

CNBC.com:  Ons altında yeni hedef $2500

CNBC.com:  Ons altında yeni hedef $2500 Altın fiyatları, azalan faiz oranları ve güvenli liman varlığı değerini artıran durgunluk korkuların ortasında…

CNBC.com:  Ons altında yeni hedef $2500

CNBC.com:  Ons altında yeni hedef $2500

Altın fiyatları, azalan faiz oranları ve güvenli liman varlığı değerini artıran durgunluk korkuların ortasında 2024’te tüm zamanların en yüksek seviyelerine yükselme yolunda.

Refinitiv’in verilerine göre, spot altın fiyatları 7 Ağustos 2020’de 2.072,5 $ ile gün içi rekor seviyeye ulaştı. CNBC’ye konuşan analistler, bu seviyenin aşılabileceği ve rekorun ötesine geçilebileceğini söylüyorlar.

TD Securities’in küresel emtia stratejisi başkanı Bart Melek, “Altının 2023’ün sonlarında ya da 2024’ün başlarında  2.100 dolar/onsun üzerine çıkacağını görüyorum” dedi ve iyimserliğini ABD Merkez Bankası  Fed’in sıkılaştırma döngüsündeki olası bir duraklamaya bağladı.

“Fed’in para politikasını mevcut sıkı modundan uzaklaştıracağına inandığım için altına olumlu bakıyorum. Fed’in faiz indirimine başlamasının  yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşılmadan gerçekleşeceğine inanıyorum” dedi.

Fed, enflasyonun 40 yılın en yüksek seviyesine tırmandığı Mart 2022’de kararlı faiz artışlarına başladı. İki yıldan az bir sürede borçlanma maliyetlerini nerdeyse sıfırdan %5,25 ila %5,5 arasına çıkardı.

Melek yakın tarihli bir raporunda altının son 12 ayda diğer birçok büyük varlık sınıfından daha iyi performans gösterdiğini yazdı ve bunu sarı metalin artan faiz oranlarına direnme yeteneğine ve enflasyona karşı güvenli bir bahis olarak değerine bağladı.

Durgunluk korkuları altını destekler

Bazı analistler  altının 2.100 dolar hedefini de aşarak  gelecek yılın sonuna kadar 2.500 $’a erişeceği çağrısında bulundular.  Bu senaryoda spot altın mevcut seviyelerden %26 prim yapıyor.

Livermore Partners’ın kurucusu David Neuhauser, “Hedefim 2024’ün sonunda 2.500 dolar… Bunun büyük bir kısmı, global durgunluk rüzgarının bu yılın sonlarından itibaren belirginleşmesi ve 2024’te hız kazanmasıyla ilgili,” dedi. “2024, altının patladığını ve yeni zirvelere ve ötesine ulaştığını gördüğüm zamandır.”

Neuhauser, enflasyonun %3 ila %5 arasına düşerken, önümüzdeki birkaç yıl boyunca küresel ekonomide stagflasyonun devam etmesini beklediğini söyledi.

 

Altın 2.500 doları görebilir mi?

Altın, güvenilir bir değer deposu statüsü nedeniyle durgunluk ve stagflasyon gibi ekonomik belirsizlik dönemlerinde iyi performans gösterme eğiliminde ve genellikle enflasyona karşı bir koruma olarak kullanılır.

Wheaton Precious Metals CEO’su Randy Smallwood, “Birkaç yıl içinde 2.500 doları göreceğimizden oldukça eminim” dedi.

 

Çin ve ABD ekonomisinde zayıflık gördüğünü de sözlerine ekleyerek, “Her türlü durgunluk altın için olumlu olacaktır” dedi.

UOB ayrıca altın fiyatlarının 2024’ün ikinci yarısına kadar yeni rekorlar kıracağını tahmin ediyor.

Bankanın strateji küresel ekonomi ve piyasa araştırması direktörü Heng Koon How, bir e-postada, “Altına yönelik olumlu görüşümüzün ana itici gücü, Fed faiz artırım döngüsünde beklenen zirvenin yanı sıra ABD Dolarının gücünü kaybedeceği beklentimizdir” dedi.

Faiz oranlarındaki artış durduğunda ve dolar geri çekildiğinde altının daha yüksek işlem görmesi gerektiğini ekledi.

Ayrıca, “her iki ekonomi de istikrara kavuştukça ve bireysel harcama gücü arttıkça Çin ve Hindistan’dan altın takı talebinde bir canlanma görüyoruz” diye ilave etti. Heng, altının 2024’ün ikinci çeyreğine kadar ons başına 2.100 dolardan işlem göreceğini tahmin etti.

Altın fiyatları faiz oranları ile ters orantılı. Faiz oranları yükseldikçe, tahvil gibi alternatif yatırımlar daha cazip hale geldiğinden ve daha iyi getiri sağladığından altına olan talep düşer.

ABD enflasyonu, Haziran ayında aylık bazda sadece %0,2 artarak iki yılı aşkın süredir en düşük yıllık oranına geriledi. Federal Rezerv Temmuz ayında, gösterge borçlanma maliyetlerini 22 yıldan uzun sürenin en yüksek seviyesine çıkartırlen,  Temmuz TÜFE verisi ardından artık parasal sıkılaştırmaya mola vereceği algısı güçlendi.

 

Daha yüksek bireysel talep

Heng, değerli metale yönelik tüketici talebinin yanı sıra merkez bankası altın alımlarının “sürekli olarak güçlü” olduğuna dikkat çekti.

Citi’nin Temmuz ayı raporunda, Çin’in perakende altın talebinin, diğer emtia tüketiminin zayıf kalmasına rağmen 2023’te dirençli olduğunu söyledi.

Citi’nin Emtia Stratejisi Başkanı Aakash Doshi liderliğindeki analistler, raporda Çin’deki ilk çeyrek altın takı talebinin “200 tonun biraz altında, 2015’ten bu yana en güçlü seviye” olduğunu söyledi. Citi, bu yıl Çin’den 700 tondan fazla mücevher talebi öngörüyor, yani yıllık %22’lik bir artış tahmin ediyor.

 

Wheaton’dan Smallwood, tüketici ve perakende talebinde bir artış gördüğünü söyledi. “Mücevher olsun, külçe olsun, madeni para olsun. Bu segmentlerde bir toparlanma gördük” dedi.

Kıymetli metal şirketi MKS PAMP Metal Strateji Direktörü Nicky Shiels, bazı bölgelerde altına yönelik fiziksel talebin eski canlılığına kavuştuğunu ve merkez bankalarının altın talebinin güçlü olmaya devam ettiğini söyledi.

Gelişen piyasa merkez bankaları, ABD’nin yaptırımlar ve doları ticari silah olrak kullandığını düşünerek  altını alternatif olarak kullanmaya devam ediyor” dedi.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika gibi BRICS ülkelerinin de ABD dolarından altınla desteklenen yeni bir para birimine geçmeyi düşündükleri bildiriliyor.

 

Kaynak:  Gold prices to breach all-time highs? Some expect bullion to hit $2,500

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler