Sosyal Medya

Genel

CHP/Selin Sayek Böke:  Halk altı ayda ekonomide ferahlamayı hissedecek

  CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Ekonomim’e değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonu nasıl düşüreceklerini anlatan Böke, şunları ifade etti:   Mevcut…

CHP/Selin Sayek Böke:  Halk altı ayda ekonomide ferahlamayı hissedecek

 

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Ekonomim’e değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonu nasıl düşüreceklerini anlatan Böke, şunları ifade etti:

 

Mevcut iktidar bile isteye bu enkazı yarattı, dolayısıyla bu iktidar değişmediği sürece Türkiye ekonomisinin enkazdan çıkması mümkün değil. Yeni bir siyaset anlayışına ihtiyaç var. Bunun belki de en belirgin ve hızlı etkilerinin hissedileceği yer de ekonomi. “Bile isteye” diye vurguluyorum çünkü ekonomi bir tercihler bütünüdür ve siyaset ekonomide kaynakların nereye kullanılacağına, nereden toplanacağına ilişkin bir tercih ortaya koyar. İktidar belli bir siyasi tercihle kaynakları nerede kullanacağını, kime aktaracağını seçti. Biz bu tercihleri değiştireceğiz. Çok gerçekçi bir yerden ‘enkaz’ diye tarif ediyorsak da aynı gerçekçilikle bu enkazı çok çabucak kaldırabileceğimiz bir özgüvenle iktidarı hemen devralmaya hazırız.

 

Enflasyonun çözümü sadece para politikası ile olmayacak. Kalkınma planlarını yeniden düzgün yazan bir strateji ve planlama teşkilatı kurduğunuzda da olacak. Liyakatli, merkez bankacılığını bilen birini Merkez Bankasının başına getirdiğimizde artık siyaset oraya müdahale etmediği, işin ehlinin işi yapacağı bir düzen kurmuş olacağız. Mevcut yönetim anlayışının sonucu olarak büyük döviz şokları yaşadık, bu döviz şokları büyük bir fiyat geçişkenliğinde enflasyonu tetikledi ve oraya yapıştırdı. Şimdi o yapışkanlığı çözmemiz gerekiyor. Bunu araç bağımsızlığı olan, hedefini siyasetin verdiği ama işi yapmayı Merkez Bankasına bıraktığı yeni yönetim anlayışıyla çözeceğiz.

 

Tarımda üretimi ve verimliliği canlandırdığınız zaman gıda enflasyonunda Türkiye’yi şampiyon yapan düzeni değiştirmiş olacağız. Bu da enflasyonu kontrol altına almış olacak. Ekonomiden anladığımız para politikasının maliye politikası ile dengeli yürüdüğü, sosyal adaleti ve verimli üretimi gözeten bir anlayışın olduğu, bunları uygulayacak güçlü bir sanayi, ticaret ve tarım politikasının olduğu bir bütünlük kurmamız gerekiyor. İşte bu bütüncüllük millet ittifakının sunduğu en önemli unsur.

 

 

300 milyar dolar kesin gelecek

 

Yaptığımız bütün uluslararası görüşmeler takip ettiğimiz bütün uluslararası gelişmeler şuna işaret ediyor ki; artık yatırımcı sürdürülebilirlik, sosyal adalet, iyi bir yönetim anlayışı ve demokrasi ile kendisini güvende hissedeceği mecralar arıyor. Biz bu yatırımların önünü açacağız. Yabancı yatırımcılarla, Türkiye’deki bütün ekonomi kurmayları bir araya geliyor, konuştuğunuzda herkes durup bekleme pozisyonunda. Neyi bekliyorlar, Türkiye’nin yeni hikayesini… Eski hikayesine güven duymadıklarını, yerli yatırımcı da zaten yatırım yapmayarak ortaya koyuyor. Bizim tarif ettiğimiz düzen içinde, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 300 milyar doların gürül gürül Türkiye’ye aktığı, üretimi büyüttüğü, istihdam yarattığı bir düzenin çerçevesini ortaya koyuyoruz.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler