Sosyal Medya

Genel

Bloomberg:  Şimşek  kredi notunu yükseltebilir mi?

Türkiye’nin kredi notu Erdoğan’ın ortodoks politikalarda sebat etmesine bağlı. Kredi derecelendirme şirketleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomi politikasına yeni ve…

Bloomberg:  Şimşek  kredi notunu yükseltebilir mi?

Türkiye’nin kredi notu Erdoğan’ın ortodoks politikalarda sebat etmesine bağlı. Kredi derecelendirme şirketleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomi politikasına yeni ve daha ortodoks bir yaklaşım benimsemesiyle çok önemli kararla karşı karşıya.

Para yöneticileri ve analistler, iki eski Wall Street bankacısının Türkiye ekonomi yönetiminin başına geçmesini geniş şekilde övdü. Şimdi, bu bebe adımlarının ülkenin genel kredi resmini değiştirmek için yeterli olup olmadığını tartmak rating şirketlerine kalmış.

S&P Global Ratings’in EMEA ülke uzmanı başkanı Frank Gill, “Hayati sorular devam ediyor” dedi. “Cumhurbaşkanı, yeni ekonomi ekibine daha önce sürdürülemez olan politika ayarlarını sıfırlaması için ne kadar zaman veriyor?”

Erdoğan, yeniden seçilmesinin ardından, yatırımcılara güven vermek amacıyla bir dizi önleme yöneldi:  Hafize Gaye Erkan’ın merkez bankası başkanlığına ve Mehmet Şimşek’in maliye bakanlığına atanması bunların başında geliyor.

O zamandan beri, JPMorgan Chase & Co. verilerine göre, Eurobond tahvillerinin karşılaştırılabilir vadede ABD devlet tahvillerine ekstra getirisi  sadece 367 baz puana düştü ve bu, 2020’nin başlarında ülkeyi şok eden Covid-19’dan bu yana en düşük seviye.

 

S&P’den Gill’e göre, yatırımcı duyarlılığındaki artış ve liderlikteki değişiklikler – önümüzdeki yol hakkında hala belirsizlik olsa bile – “cesaret verici”. Firma geçen yıl Türkiye’nin yabancı para cinsinden notunu hurda (junk) düzeyi olan B’ye indirdi.

Bu risk, Fitch Ratings tarafından geçen ay yayınlanan bir raporda yinelendi. Derecelendrime şirketi Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin beş kademe altında B’ye yerleştiriyor.

Fitch analistleri Erich Arispe ve Paul Gamble bir notta, “Türkiye’nin politikada U dönüşleri ve erken politika gevşemesi;  merkez bankası liderliğinde sık sık yapılan değişiklikler, yeni politikanın kalıcılığı ve etkinliğine ilişkin belirsizliği azaltmanın zaman alacağı anlamına geliyor” dedi.

Scope Ratings Türkiye baş analisti Thomas Gillet de seçim sonrası politika ekseninin, şirketin Cuma günkü bir sonraki değerlendirme duyurusu öncesinde olumlu olduğunu söyledi. Ancak risk, bu politikanın orta ve uzun vadede devam edip etmeyeceğinin hala belirsiz olması.

 

“Yeni ekonomi yönetiminin önündeki en büyük zorluklardan biri, Kavcıoğlu-Nebati’nin zarar veren politika önlemlerini gevşetmek” dedi. Bir diğeri, “yüksek enflasyonu etkili bir şekilde dizginlemek ve piyasa güvenini yeniden kazanmak için parasal sıkılaştırmayı tutarlı bir şekilde sürdürürken, aynı zamanda finansal istikrar üzerindeki olası etkileri hafifletmeye çalışmak”.

Merkez bankasının faiz oranlarının art arda iki toplantıda kümülatif 900 baz puan artırmasıyla iki yıldan fazla bir süredir ülke ilk parasal sıkılaştırma döngüsüne girdi.

Buna rağmen, reel oranlar enflasyona göre ayarlandığında sıfırın oldukça altında kalıyor ve merkez bankası yıl sonu enflasyon tahminini iki kattan fazla artırarak %58’e çıkardı.

Moody’s  için parasal sıkılaştırmanın çok yavaş temposu, hem liranın istikrarı hem de ülkenin cari dengesi için olumsuz etkilere sahip. Moody’s, döviz rezervlerinin düşmesi nedeniyle geçen yıl Türkiye’yi B3’e indirdi.

Moody’s, Bloomberg’e e-posta ile yaptığı açıklamada, “Merkez bankası, çok temkinli faiz artırma hızının enflasyonu yakın zamanda düşürmeyeceğini kabul etti” dedi. “Bu, tasarruf sahiplerinin tekrar dolara yönelme veya altın alımlarını artırma riski doğuruyor.”

 

Kaynak:  Turkey’s Debt Ratings Hinge on Erdogan’s Policy Follow-Through

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler