Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Yatırımcıları yeni haftada neler bekliyor?

ABD’de bankacılık devlerinin bilançolarının yakından izleneceği hafta öncesinde yatırımcılar resesyona karşı dayanıklılığı tartıyor. ABD’de ikinci çeyrek bilançolarının açıklanacağı hafta öncesinde…

Yatırımcıları yeni haftada neler bekliyor?

ABD’de bankacılık devlerinin bilançolarının yakından izleneceği hafta öncesinde yatırımcılar resesyona karşı dayanıklılığı tartıyor.

ABD’de ikinci çeyrek bilançolarının açıklanacağı hafta öncesinde yatırımcılar, Amerikan ekonomisinin bu yıl resesyona girip girmemesinden bağımsız olarak değer kazanabilecek sektörlere yöneliyor.

 

S&P 500 %15 prim yaptı

Wall Street gösterge endekslerinden S&P 500, piyasa değeri yüksek teknoloji şirketleri sayesinde yılbaşından beri yaklaşık %15 değer kazanırken, %4,7 gerileyen sağlık sektörü gibi bazı sektörler yatırımcısını üzdü. Finans sektörü %2, enerji sektörü ise yaklaşık %9 düşüş gösterdi.

Ancak gelinen noktada söz konusu sektörler, uzun zamandır korkulan ABD resesyonunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda giderek daha fazla kararsız kalan yatırımcılar için cazip hale geliyor.

BofA Global, küresel fon yöneticilerinin Haziran ayında sağlık hizmetleri ve bankalara ayırdıkları payı yaklaşık yüzde 5 puan artırırken, nakit ve tüketici temelli şirketler gibi popüler durgunluk oyunlarının varlıklarını azalttığını söyledi.

 

BlackRock ve Wells Fargo gibi dünyanın önde gelen varlık yöneticileri, yılın geri kalanı için son görünümlerinde sağlık hizmetlerini tercih edilen bir sektör olarak değerlendirdi.

 

Goldman resesyon olasılığını düşürdü

Bazı yatırım bankaları ABD’nin ekonomik görünümünü iyileştirirken, Goldman Sachs önümüzdeki 12 ay içinde resesyon olasılığını %35’ten %25’e düşürdü. Amerikan Ticaret Bakanlığı ise ilk çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyüme tahminini yıllık %1,3’ten %2’ye yükseltti.

LPL Financial’ın baş stratejisti Quincy Krosby, piyasada resesyon olasılığı konusunda bir “çekişme” olduğunu belirtti.

Krosby, “Ancak şirketlerden işgücünü azalttıklarını duyana kadar, korkunç bir kazanç sezonu geçirmeyeceğimizi ve bu geciken sektörlerden bazılarının daha elverişli hale geleceğini düşünüyoruz” dedi.

 

Veriler Fed’in elini güçlendirdi

Cuma günü açıklanan yeni verilere göre, ABD ekonomisi Haziran ayında son 2-1/2 yılın en düşük istihdamını yarattı. Ancak ücretlerin sürekli olarak güçlü bir şekilde artması işgücü piyasası koşullarının hala sıkı olduğuna işaret etti Bu durum da Fed’in bu ayın sonunda faiz oranlarını artırmaya devam etmesini sağladı.

 

Primler ikinci çeyrekte düşebilir  

Borçlanma maliyetlerinin artması hisse senetleri üzerindeki baskıyı artırabilir.  Refintiv verilerine göre, S&P 500’deki primler ikinci çeyrekte büyük ölçüde azalan marjlar nedeniyle %5,7 düşmesi bekleniyor.

 

“Fed kaynaklı resesyon görülebilir”

Wells Fargo kıdemli küresel piyasa stratejisti Sameer Samana, bu karanlık tabloya rağmen, “ucuz” değerlemeler ve istikrarlı sağlık hizmetleri kazançlarının, ekonominin ikinci yarıda yavaşlaması durumunda sektörü yatırım yapmak için giderek daha cazip hale getirdiğini iddia etti.

 

Bilançolar yatırımcının radarında olacak

Samana, “Fed’in enflasyonu %2’ye çekmek için ne gerekiyorsa yapacağını düşünüyoruz. Bu yüzden önümüzdeki aylarda Fed kaynaklı bir resesyon göreceğimizi düşünüyoruz” dedi.

ABD’li büyük bankalar önümüzdeki hafta ikinci çeyrek bilançolarını açıklamaya başlayacak. Bankacılık devlerinin sonuçları yatırımcıların radarında olacak.

Faizler uzun süre yüksek seyreder, Fed enflasyonla mücadele etmek zorunda kalırsa, bu bankaların daha fazla kazanıp, daha fazla hisse senedi alacağı anlamına gelebilir.

 

 

Bu Hafta Takip Edilecek 5 Önemli Gelişme

 

Fed’in bu ay içinde faiz artırımına gitmesine kesin gözüyle bakılırken Haziran ayı enflasyon verilerine odaklanılacak. Kazanç sezonu, büyük bankaların sonuçlarıyla başlayacakken Çin’den gelen verilerin, devam eden ekonomik zayıflığa işaret etmesi bekleniyor. Kanada Merkez Bankasının (BoC) faiz oranlarını yeniden artıracağı düşünülürken petrol fiyatları da yukarı yönlü bir çıkışa hazırlanıyor olabilir.

 

1. Enflasyon rakamları

Çarşamba günü açıklanacak verilerin, tüketici fiyat endeksinin Haziran ayında yıllık %3,1 oranında arttığını göstermesi bekleniyor – bu, Mart 2021’den bu yana en yavaş artış olacaktır. Volatil gıda ve akaryakıt fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek TÜFE ise Mayıs ayında %5,3’lük seviyesinden ılımlı bir artış göstererek yıllık %5 oranında artabilir ancak bu, yine de Fed’in %2’lik hedefinin iki katından fazla.

Bu veriler öncesinde Cuma günkü Haziran ayı istihdam raporu, Fed’in bu ay içinde faiz artırımlarına devam edeceğini neredeyse garantilemişti.

ABD ekonomisi, Haziran ayında son iki buçuk yılın en düşük istihdamını yarattı ancak ücretlerin sürekli olarak güçlü seyretmesi, iş gücü piyasası koşullarının sıkılığını koruduğuna işaret etti.

Yatırımcılar ayrıca hafta boyunca Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve Fed Yöneticisi Christopher Waller ile birlikte birçok Fed yetkilisini dinleme şansı bulacak.

Fed ayrıca Çarşamba günü Bej Kitap raporunu yayımlayacak.

 

2. Kazanç sezonu başlıyor

Büyük bankalar, geçtiğimiz ay Fed’in stres testlerinden başarıyla geçerek hisse geri alımları ve temettü dağıtımının önünü açtıktan sonra Cuma günü ikinci çeyrek sonuçlarını açıklamaya başlayacak.

Fed’in yıllık sağlık kontrolü olan bu testler, büyük kredi kuruluşlarının ciddi bir ekonomik gerilemeyi atlatmak için yeterli sermayeye sahip olduğunu gösterdi ancak şimdi bilanço zamanı.

JPMorganCitigroup ve Wells Fargo Cuma günü ikinci çeyrek kazançlarını açıklayacak ve yatırım bankacılığı faaliyetlerinin yetersizliği, bankaları binlerce çalışanı işten çıkarmaya sevk ederken analistler, sonuçların durgun anlaşma ve ticaret gelirleri nedeniyle zayıflamasını bekliyor.

Bu yılın başlarında bankacılık sektöründe yaşanan çalkantıların ardından analistler, bankaların kredi verme görünümü hakkında ne söyleyeceklerine ve bozulan kredilerden kaynaklı kayıpları hafifletmek adına zor zamanlar için olan fonlarında ne kadar ayırdıklarına da odaklanacak.

 

3. Çin

Çin’in önümüzdeki hafta açıklayacağı enflasyon ve ticaret verileri, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde COVID-19 sonrası toparlanmanın, artan deflasyonist baskılar, yüksek genç işsizliği ve cansız dış talep nedeniyle sekteye uğradığının altını çizecek gibi görünüyor.

Pazartesi günü açıklanacak Haziran ayı enflasyon verilerinin, yıllık enflasyonun %0,2’de sabit kaldığını, öte yandan Perşembe günü açıklanacak Haziran ayı ticaret rakamlarının da ihracatta yeniden düşüş yaşandığını göstermesi bekleniyor.

Pekin bir yandan Washington ile yüksek teknolojiye dayalı bir ticaret savaşına girerken bir yandan da durgunlaşan ekonomisiyle boğuşuyor.

ABD ve önemli müttefiklerinin, çip ile ilgili ithalata yönelik kısıtlamaları aylarca sıkılaştırmasının ardından Pekin, çip yapımında kullanılan metal ihracatına yönelik kısıtlamalarla karşılık verdi. Washington, Çinli şirketlerin bulut bilişim hizmetlerine erişimini engellemeyi düşünüyor.

 

4. Merkez bankası kararları

Cuma günü açıklanan ve beklenenden çok daha güçlü çıkan istihdam raporunun, ekonominin dayanıklılığını koruduğunu göstermesinin ardından Kanada Merkez Bankası (BoC), analistlerin 25 baz puanlık bir faiz artırımı daha beklediği son toplantısını, Çarşamba günü gerçekleştirecek.

BoC, Ocak ayındaki son faiz artırımından bu yana faiz oranlarını sabit tuttuktan sonra kalıcı enflasyon endişeleriyle, geçen ay faizleri 22 yılın zirvesi olan %4,75’e yükseltti.

BoC ayrıca Çarşamba günü yeni ekonomik tahminlerini açıklayacak.

Geçen yılın Mart ayından bu yana toplam 450 baz puanlık dokuz faiz artışına rağmen ekonomi güçlü kalmaya devam etti.

Başka bir yerde, Yeni Zelanda Merkez Bankası Çarşamba günkü son toplantısında oranlar beklemede adresini tutmaya devam edecek ve sıkılaştırma döngüsüne zaten zaman ayırmış olacak.

 

5. Petrol fiyatları

Petrol fiyatları Cuma günü dokuz haftanın en yüksek seviyesinden kapandı ve hem Brent hem de WTI haftalık yaklaşık %5 değer kazandı.

Arz endişeleri ve teknik alımların, daha fazla faiz artışının ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceği ve petrol için talep görünümü üzerinde baskı oluşturabileceği endişelerini dengelerken petrol fiyatları yükseldi.

Price Futures Group analistlerinden Phil Flynn, Reuters’a verdiği demeçte, “Yukarı yönde büyük bir kırılmanın kapısını çalıyoruz. Bugün burada bir miktar kısa pozisyon kapatma aksiyonu gördüğünüzü düşünüyorum… çünkü birçok insan kısa pozisyon alıyor.” dedi.

En büyük petrol ihracatçıları Suudi Arabistan ve Rusya, geçen hafta yeni üretim kesintileri açıklayarak OPEC+’nın toplam kesintilerini, günde yaklaşık 5 milyon varile (bpd), yani küresel petrol talebinin yaklaşık %5’ine çıkardı.

Güçlü ABD istihdam raporunun, Fed’in faiz artırımlarına devam edeceği beklentilerini desteklemesinin ardından petrol fiyatları, iki haftanın en düşük seviyesine inen zayıf dolardan da destek aldı.

Daha zayıf bir dolar, ham petrolü diğer para birimleri için daha ucuz hale getirir ve bu da petrol talebini artırabilir.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler