Sosyal Medya

Ekonomi

Uğur Gürses TCMB 2024 Para Politikası metnini yorumladı

KKM hesaplarının döviz bakiyesini açıklarsanız herkes bunu anlar ve yön belirlemek için döviz satmadığınıza ikna edersiniz.

Uğur Gürses TCMB 2024 Para Politikası metnini yorumladı

Merkez Bankası 2024 Para Politikası metnini yayımladı.

2024 Para Politikası metnine dair notlarım şunlar:

 

  1. Banka, yüzde 5 orta vadeli hedef, siz benim enflasyon raporu tahminlerimi hedef olarak alın diyor. Böylece, 2024 hedefinin yüzde 36 olduğunu anlıyoruz. Ocak ayı sonunda açıklayacağı Enflasyon Raporu ile tahminini değiştirirse hedef de değişecek. Yok tahmini yukarı çekmeyeceğim derse faizi Şubatta bir basamak daha yükseltmesi gerekecek.

 

  1. Haftalık repo faizi politika faizi olmaya devam ediyor. Gecelik borç alma-borç verme faizi ise 1.5 puanda kalmış. Faizlerin yüzde 8-10 olduğu dönemde 1.5 puanlık bir marj ile yüzde 40-45 olduğu yerde 1.5 puanlık marj aynı değil. Bence bu marjın artırılması gerekirdi. Mesela 5’er puanlık alt-üst bant marjı uygulanmalı. Mevcut politika faizi yüzde 42.5 iken, O/N borç alma yüzde 37.5, O/N borç verme yüzde 47.5 olmalıydı.

 

  1. Merkez Bankası fonlama ihtiyacının 1266 milyar TL olduğunu, bunun 22 aralık itibarıyla 1496.4 milyar TL’lik kısmının swapla karşılandığını, likidite fazlası olan 229.7 milyarının sterilize edildiğini açıklıyor.Ancak swap vadeleri ve faiz oranları ile ortalama fonlama faizinden bahsetmiyor. swap işlemlerine devam edileceği, ancak azaltma niyeti olduğu da not ediliyor.

 

  1. “Kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliği artırılarak söz konusu likidite fazlası sterilize edilecek, miktarsal sıkılaştırma süreci devam edecektir” deniliyor. Bence bir an önce swap vadeleri kısaltılarak, Merkez Bankası likidite senedi ihracı yapılmalı. Sıkılaştırma gibi sıkılaştırma olur böylece.

  1. Banka diyor ki; “Para politikası iletişimine, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda devam edilecektir”. Peki o zaman; nasıl ki repo ve doğrudan alım gibi açık piyasa hareketlerini işlem bazında açıklıyorsa swap miktar ve maliyetlerini düzenli biçimde işlem bazında yayımlamalı. TL’ye geçişte başarılı mı değil mi anlaşılabilmesi için, TL mevduat oranı değil, KKM bakiyesini döviz yükümlülüğü bazında açıklamalı. Ki ne kadar döviz çözülmüş görülsün. Ayrıca bankanın karşıladığı KKM kur farkı ödemelerini de kamuoyu ile paylaşmalı. Bastığı paranın kaynaklarını göstermemiş oluyor. Hani merkez bankası bastığı ulusal paranın kaynağını (dayanak para yaratma işlemi) açıklamıyor?

 

  1. Banka, kâğıt portföyünü neredeyse aynı seviyede tutulacağını açıklıyor. Cari portföy toplam nominal 193.5 milyar TL seviyesinde iken, hedef 2024 için nominal 200 milyar TL olarak belirlenmiş. Bunun içinde vadesi gelecek olan 28.2 milyarlık kısım için de yeniden alım yapılacağı not edilmiş. Para çekerken kağıt alımı yapılmamalıydı. Doğru karar.

  1. Banka diyor ki; “TCMB, döviz kurlarının seviyesine ilişkin herhangi bir hedefi gözetmemekte olup, kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amacıyla herhangi bir döviz alım ya da satım işlemi yapmayacaktır.” KKM hesaplarının döviz bakiyesini açıklarsanız herkes bunu anlar ve yön belirlemek için döviz satmadığınıza ikna edersiniz.

 

Ekonomistin Linked-in paylaşımıdır

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler