Sosyal Medya

Ekonomi

Türk Yatırım Fonu kuruldu

Türk Yatırım Fonu Kuruluş Anlaşması'nın onaylanması, Resmi Gazete'de yayımlanan bir kanunla uygun bulundu. Bu kanun kapsamında, Türk Devletleri Teşkilatı'nın 8. Devlet Başkanları Zirvesi'nde imzalanan Türk Yatırım Fonu'nun kurulmasına yönelik anlaşma yürürlüğe girdi.

Türk Yatırım Fonu kuruldu

Türk Yatırım Fonu Kuruluş Anlaşması’nın onaylanması, Resmi Gazete’de yayımlanan bir kanunla uygun bulundu. Bu kanun kapsamında, Türk Devletleri Teşkilatı’nın 8. Devlet Başkanları Zirvesi’nde imzalanan Türk Yatırım Fonu’nun kurulmasına yönelik anlaşma yürürlüğe girdi.

 

 

 

Zirve sürecinde alınan kararla, “eşit sermaye katkısı ve eşit oy hakkı” prensibi çerçevesinde Fonun kurulması hedeflendi. Bu çerçevede, “Türk Yatırım Fonu Kuruluş Anlaşması”, 16 Mart 2023 tarihinde Ankara’da düzenlenen TDT Olağanüstü Zirvesi’nde imzalandı. Anlaşmanın onaylanması için gerekli kanun teklifi de 1 Kasım’da TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

 

Anlaşmaya göre, Türkiye’nin Fona sermaye iştiraki taahhüdü, 100 milyon doları aşmayacak şekilde belirlendi. Cumhurbaşkanı, bu tutarı 5 katına kadar artırma yetkisine sahip olacak.

 

Türk Yatırım Fonu’nun temel amacı, bölge içi ticaret hacmini artırmak ve ekonomik faaliyetleri destekleyerek TDT ülkelerinin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamaktır. Fon kaynakları aracılığıyla, üye ülkelerdeki KOBİ’lere finansman sağlanması, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla eş finansman yapılması, üretim kapasitesinin genişletilmesi, dijital altyapının güçlendirilmesi ve çeşitli sektörlerde kalkınma projelerinin desteklenmesi planlanmaktadır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler