Sosyal Medya

Döviz

Türk Lirası’nda hedge Rus rublesinden daha pahalı

Döviz yatırımcıları, Türkiye seçimlere hazırlanırken Türk lirasındaki daha fazla kayba karşı korunmak için dört ayın en yüksek primini ödüyorlar. TL…

Türk Lirası’nda hedge Rus rublesinden daha pahalı

Döviz yatırımcıları, Türkiye seçimlere hazırlanırken Türk lirasındaki daha fazla kayba karşı korunmak için dört ayın en yüksek primini ödüyorlar.

TL satarak dolar almak isteyenlerle TL almak isteyenler arasındaki altı aylık opsiyonlardaki spread, bu hafta yüzde 13 puana genişledi. Bu, daha önce sahibi Rus rublesi olan ancak şimdi TL’ye geçen bir yeni rekor: büyük gelişmekte olan piyasa para birimleri arasındaki en büyük riskten korunma primi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin orijinal tarih olan 18 Haziran’dan 14 Mayıs’a erkene alınacağını söyledi. Seçim, ülkenin geleneksel olmayan makroekonomik ve para politikalarının ortasında kenarda kalmak zorunda kalan yabancı yatırımcılar için çok önemli bir an olarak görülüyor.

Londra’daki TD Securities’in portföy ve ESG Stratejisi başkanı Cristian Maggio “Bu primin yükselmesi, zımni görünümün kötüleştiğini gösteriyor. Seçimler yaklaşırken, merkez bankasının oylamadan önce tekrar faiz indirme riski var ve tüm bunlar piyasa beklentileri üzerinde daha görünür bir şekilde ağırlık kazanmaya başlıyor. Böylece opsiyonlar daha doğru fiyatlamaya başlıyor ve lirayı mevcut seviyelerden zayıflatma riski taşıyor” dedi.

Hala negatif reel getiri sunan birkaç para biriminden biri olan lira, müdahaleleri içeren bir strateji sayesinde Eylül ayından bu yana dar bir aralıkta işlem görüyor. Para Politikası Kurulu geçen hafta cari faizlerin “yeterli” olduğu ifadesini kaldırarak politikasının yönüne belirsizlik ekledi. Politika yapıcılar, 500 baz puanlık indirimin ardından gösterge faizi iki ay üst üste değiştirmeden bıraktılar.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler