Sosyal Medya

Ekonomi

Teknoloji odaklı yatırım sayısı 185 oldu

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi kapsamında gerçekleştirilen yatırımların önemli bir artış gösterdiği bildirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından başlatılan programın amacı, katma değerli üretimi artırmak ve yüksek teknolojili üretimi teşvik etmek olarak belirlendi. Programa başvuran yatırım sayısı 185'e ulaştı.

Teknoloji odaklı yatırım sayısı 185 oldu

2019 yılında başlatılan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programına olan talep, sanayi sektöründe önemli bir ivme kazandırdı. Sağlık ve kimya ürünleri, dijital dönüşüm, mobilite, üretimde yapısal dönüşüm, makine alanlarında toplamda 65 milyar liralık sabit yatırımı içeren 185 proje kabul edildi. Temmuz ayında 2 milyar doları aşan sabit yatırım tutarı, Kasım ayının ilk yarısı itibarıyla 2.2 milyar dolara çıktı.

Ancak, bu yüksek teknolojili üretimdeki artışın, dış ticaret dengesinde olumsuz bir etkisi olduğu belirtiliyor. Türkiye, yüksek teknoloji ve orta yüksek teknolojili ürünlerin ithalatına büyük miktarlarda kaynak ayırmış durumda. Geçen yılın tamamında bu ürünler için 133 milyar 949 milyon dolar harcanırken, bu yılın Ocak-Eylül döneminde 116 milyar 210 milyon dolarlık ithalat gerçekleşti.

ekonomim’den Hüseyin Gökçe’nin haberine göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bu dış ticaret açığını azaltmak ve yerli üretimi teşvik etmek amacıyla çeşitli teşvik programlarına devam ediyor. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı ise bu çabaların önemli bir parçasını oluşturuyor. Program kapsamında kabul edilen projelerin sayısı Kasım ayı itibarıyla 185’e ulaşırken, bu projelerin öngörülen sabit yatırım tutarı 65 milyar lirayı geçti. İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bursa ve Sakarya gibi şehirler, kabul edilen projelerin yoğunlaştığı başlıca bölgeler olarak öne çıktı.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler