Sosyal Medya

Döviz

SON DAKİKA: Merkez Bankası’ndan yeni ‘sadeleşme’ adımları geldi!

Merkez Bankası, kredilere yönelik sadeleşme süreci kapsamında bazı kararlar aldı. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklama şöyle: Para Politikası Kurulu’nun 20 Temmuz…

SON DAKİKA: Merkez Bankası’ndan yeni ‘sadeleşme’ adımları geldi!

Merkez Bankası, kredilere yönelik sadeleşme süreci kapsamında bazı kararlar aldı. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklama şöyle:

Para Politikası Kurulu’nun 20 Temmuz 2023 tarihli kararında makro finansal istikrarı güçlendirecek ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak sadeleşme sürecinin kademeli olarak devam edeceği belirtilmiş, ayrıca parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları alındığı ifade edilmiştir.

Parasal sıkılaşma sürecini destekleyici miktarsal sıkılaştırma kapsamında kur koruma desteği sağlanan hesaplar için yüzde 15 oranında zorunlu karşılık uygulaması 21 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Yürütülmekte olan sadeleşme süreci kapsamında aşağıdaki adımlar atılmıştır:

  1. Sıkılaşma sürecini destekleyen adımları tamamlayıcı olarak: Kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi kapsamında %3 olan TL ticari krediler için aylık büyüme sınırı %2,5’a indirildi. İhracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri bu sınırlandırmanın dışında.
  1. Piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırmak için: Faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulamasında ihracat ve yatırım kredileri hariç TL ticari kredilerde birinci kademe kaldırılarak faiz sınırının tek kademe olarak uygulanmasına karar verildi.
  1. Finansal kaynakların verimli kullanımının desteklenmesi amacıyla: Taşıt kredilerinde %3 olan büyüme sınırının %2’ye indirildi. İhtiyaç kredilerinde aynı sınır %3 olarak kaldı.
  1. Enflasyonun kontrolü ve iç talebin dengelenmesi kapsamında: Kredi kartı nakit kullanımlarına ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık azami faiz oranı %2,89’a yükseltildi.

İhracat ve yatırım kredileri ile deprem bölgesine yönelik krediler Merkez Bankasının kredileri sınırlandırıcı tüm tedbirlerinin dışında.

  1. İhracatçıların finansmana erişimini desteklemek amacıyla: Reeskont kredilerinin günlük limiti 1,5 milyar TL’ye yükseltildi. Reeskont kredilerinde KOBİ payının artırılmasına ve kullandırımlarda ihracat artış performansının dikkate alınmasına karar verildi. Sadeleşme süreci kapsamında reeskont kredilerine erişimi kolaylaştırmak için reeskont kredisi kullanımında %30 ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırıldı. Reeskont kredi vadesi boyunca verilen döviz almama taahhüdünden, ithalat ödemeleri kapsamındaki döviz alımları istisna tutuldu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler