Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Piyasaları yoğun veri ve ekonomi gündemi bekliyor

Piyasaları yeni haftada oldukça yoğun veri ve ekonomi gündemi bekliyor. Yurt içinde öne çıkan veriler ödemeler dengesi, perakende satışlar, konut…

Piyasaları yoğun veri ve ekonomi gündemi bekliyor

Piyasaları yeni haftada oldukça yoğun veri ve ekonomi gündemi bekliyor.

Yurt içinde öne çıkan veriler ödemeler dengesi, perakende satışlar, konut satışları, konut fiyatları ve bütçe rakamları olacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) “Piyasa Katılımcıları Anketi” ve Fitch’in Türkiye için kredi notu değerlendirmesini de haftanın son günü analistlerin dikkatle takip edeceği gündem maddeleri olarak takvimde yer alıyor.

Yurt dışı piyasalarda en öne çıkan başlıklar ABD enflasyon rakamları ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı olacak.

Bu iki gündem dışında ABD üretici fiyatları, perakende satışlar, konut başlangıçları, sanayi üretimi, Michigan tüketici güven endeksi, Çin sanayi üretimi, perakende satışlar, Euro Bölgesi sanayi üretimi, final tüketici fiyatları ve İngiltere iş gücü verilerini analistler yakından takip edecekler.

OPEC ve Uluslararası Enerji Ajansı(IEA) aylık raporları da enerji işlemcilerinin öne çıkaracağı gündem maddeleri olacak.

Takvimde ayrıca Çin Merkez Bankası(PBOC) faiz kararı ve İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ın Birleşik Krallık hükümetinin bütçe sunumu da öne çıkıyor.

***13 Mart Pazartesi***

-Yurt İçi Gündem-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), 2023 yılının ilk ödemeler dengesi raporunu yayımlayacak. Cari denge geçen yılın son ayında 5,91 milyar dolar açık verirken, yıllık toplam açık 48,77 milyar dolara ulaştı. Yılın ilk ayı için analistlerin beklentisi rekor seviyede açık şeklinde oluştu. ForeksHaber anketine katılan 14 ekonomistin medyan cari denge tahmini 9,9 milyar dolar oldu. Ödemeler dengesi, en son 2011 yılı Mart ayında 9,41 milyar dolar açık ile rekor kırmıştı (10.00).

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), perakende satış ve ciro endeksi verilerini yayımlayacak. Perakende satış hacmi en son aylık yüzde 4,8, yıllık yüzde 21,8 artış gösterdi (10.00).

Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören şirketlerin ve bankaların 2022 yılına ilişkin konsolide finansal sonuçlarını KAP’ta yayımlamaları sona erecek.

-Yurt Dışı Gündem-

Asya-Okyanusya
————–

Yurt dışı piyasalar haftaya Yeni Zelanda’dan kira ve gıda fiyatları verileriyle başlayacaklar (00.45).

Yeni Zelanda’dan gelecek hizmet sektörü performans endeksi ve Japonya’dan gelecek BSI büyük imalat sektörü koşulları endeksi, piyasalar tarafından takip edilecek iki endeks olacak (00.50, 02.50).

Hindistan’ın enflasyon rakamları açıklanacak. Ülkede en son tüketici fiyatları aylık yüzde 0,46 artışla yıllık yüzde 6,52 seviyesine ulaştı (15.00).

Avrupa
——

Almanya’nın tarımsal üretici fiyatları verileri yayımlanacak. Tarımsal ÜFE en son aylık yüzde 0,4 düşüşle, yıllık yüzde 29,7 seviyesinde geldi (10.00).

Eurogroup maliye bakanları Brüksel’de bir araya gelecek.

Amerika
——-

Çok öne çıkan bir verinin olmadığı Amerika piyasalarında Meksika sanayi üretimi ile güne başlanacak (14.00).

ABD’de Conferance Board istihdam trend endeksi ve New York Fed tüketici enflasyon beklentisi takvimde yer alıyor (17.00, 18.00).

***14 Mart Salı***

-Yurt İçi Gündem-

TÜİK, kümes hayvancılığı ile süt ve süt üretimi verilerini açıklayacak (10.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK), faktoring, finansal kiralama, finansman ve varlık yönetim şirketlerinin verilerini yayımlayacak (14.00).

-Yurt Dışı Gündem-

Asya-Okyanusya
————–

Günün ilk saatlerinde Güney Kore’den ithal ve ihraç fiyatları verileri gelecek (00.00).

Avustralya’dan tüketici ve iş dünyasının görüşlerini yansıtan iki endeks izlenecek; Westpac-MI tüketici güven endeksi ve NAB iş dünyası güven endeksi. En son Westpac-MI tüketici güven endeksi yüzde 6,9 düşüşle 78,5 puan olurken, NAB iş dünyası güven endeksi 6 seviyesine indi (02.30, 03.30).

Japonya Hazinesi 5 yıllık tahvil ile borçlanmaya çıkacak. En son 5 yıllık tahvilin ortalama faizi yüzde 0,216 olarak gerçekleşti (06.30).

Hindistan’da toptan fiyatlar açıklanacak. Toptan fiyatlar en son aylık yüzed 0,13 artışla yıllık yüzde 4,73 seviyesine geldi (09.30).

Hong Kong’un 2022 yılı son çeyrek dönemi için sanayi üretimi rakamları açıklanacak (11.30).

Avrupa
——

Avrupa piyasaları İngiltere’den gelecek iş gücü piyasası verileriyle güne başlayacak. İngiltere’de işsizlik oranı yüzde 3,7 seviyesinde bulunuyor (10.00).

İsviçre’den gelecek üretici-ithal fiyatları endeksi verisi takip edilecek. Endeks en son aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 3,3 artış gösterdi (10.30).

İspanya’dan final tüketici fiyatları ve konut satışları verileri aynı saatte ekranlara düşecek (11.00).

Macaristan Merkez Bankası(MNB), 28 Şubat tarihli faiz toplantısının tutanaklarını açıklayacak (16.00).

Enerji işlemcileri tarafından yakından takip edilen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü(OPEC) aylık raporu yayımlanacak.

Avrupa Birliği(AB) Ekonomik ve Mali İşler Konseyi toplantısı Brüksel’de gerçekleştirilecek.

Amerika
——-

ABD’de küçük işletmelerin durumunu en iyi yansıtan endekslerden NFIB küçük işletmeler iyimserlik endeksi açıklanacak. Endeks en son hafif yukarı gelerek 90,3 seviyesinde açıklandı (13.00).

Günün en önemli verisi olan ABD tüketici fiyatları piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Ülkete tüketici fiyatları en son aylık yüzde 0,5 artışla yıllık yüzde 6,4 seviyesine geldi (15.30).

Kanada’nın imalat sektörü satış, stok ve sipariş rakamları ekranlara düşecek. Ülkede en son satışlar yüzde 1,5 düşerken, stoklarda yüzde 0,1 artış yaşandı (15.30).

Günün  bir başka enflasyon verisi Arjantin’den gelecek. Dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip ülkelerinden Arjantin’de en son yüzed 98,8 seviyesi görüldü (22.00).

ABD’de enerji sektörünün en büyük ticari birliği olan Amerikan Petrol Enstitüsü(API) petrol ve petrol ürünleri stokları verileri açıklanacak (23.30).

***15 Mart Çarşamba***

-Yurt İçi Gündem-

TÜİK, konut satışları rakamlarını açıklayacak. Yılın ilk ayında konut satışları yıllık yüzde 10,6 artışla 97 bin 708 adet oldu (10.00).

TÜİK, tarım ürünleri üretici fiyatları ile ücretli çalışan istatistiklerini de aynı saatte yayımlayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkezi Yönetim bütçe dengesi verilerini açıklayacak. Yılın ilk ayında Merkezi Yönetim bütçesi 32,2 milyar TL, faiz dışı denge 10,9 milyar TL açık verdi (11.00).

-Yurt Dışı Gündem-

Asya-Okyanusya
————–

Piyasalar haftaya Yeni Zelanda’nın 2022 yılının son çeyreğine ilişkin cari denge rakamlarıyla başlayacak. Cari denge bir önceki dönem 10,2 milyar NZD açık verdi (00.45).

Japonya Merkez Bankası(BoJ), 17-18 Ocak tarihli Para Politikası Kurulu toplantısının tutanaklarını açıklayacak (02.50).

Haftanın ilk faiz kararı Çin Merkez Bankası(PBOC) tarafından açıklanacak. En son PBOC, orta vadeli kredi programı kolaylığı (MLF) ile piyasaya 499 milyar yuan aktarırken, faizi yüzde 2,75 seviyesinde bıraktı (04.15).

Bölgede beklenen veriler Çin’den gelecek; sanayi üretimi, sabit yatırımlar, konut satışları, perakende satışlar ve işsizlik oranı aynı saatte ekranlara düşecek. Ülkede Ocak ayı verileri yeni yıl tatili nedeniyle açıklanmadığı için iki aylık rakamlar bir arada yayımlanacak (05.00).

Avrupa
——

Almanya’da toptan fiyat endeksi yayımlanacak. Ülkede toptan fiyatlar en son aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 10,6 artış gösterdi (10.00).

Fransa’da Şubat ayının final tüketici fiyatları verileri açıklanacak (00.45).

Enerji işlemcileri, bir gün önce açıklanan OPEC raporunun ardından bu kez Uluslararası Enerji Ajansı(IEA) aylık raporuna odaklanacaklar (12.00).

Bölgenin en önemli verisi Euro Bölgesi sanayi üretimi rakamları olacak. Bölgede sanayi üretiminde en son aylık yüzde 1,1, yıllık yüzde 1,7 düşüş yaşandı (13.00).

İngiltere Hazinesi 4 yıllık, Almanya Hazinesi 30 yıllık tahvillerle borçlanmaya çıkacaklar. Önceki faizler sırasıyla yüzde 3,351 ve yüzde 2,26 seviyesinde geldi (13.05, 13.30).

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, Birleşik Krallık hükümetinin bütçesini sunacak.

Amerika
——-

ABD’de konut piyasasında kredi başvurularını ve faizlerin yönünü gösteren MBA verileri yayımlanacak (14.00).

ABD’de yoğun veri akışının en önemli iki verisi aynı saatte ekranlara düşecek; üretici fiyatları ve perakende satışlar. Ülkede en son perakende satışlar aylık yüzde 3,0 artarken, üretici fiyat artışı aylık yüzde 0,7, yıllık yüzde 6,0 olarak gerçekleşti (15.30).

ABD’nin önemli bölgesel endekslerinden New York Fed imalat endeksi açıklanacak. Endeks en son -5,8 ile negatif bölgede açıklandı (15.30).

ABD’den veri akışı işletme stokları ve NAHB konut piyasası endeksi ile devam edecek (17.00).

ABD Enerji Bakanlığı (DoE), petrol ve petrol ürünleri stokları verilerini açıklayacak (17.30).

Kanada Hazinesi, 10 yıllık tahvil ile borçlanmaya çıkacak (20.00).

Günün son verisi ABD Hazinesi tarafından açıklanacak olan sermaye hareketleri olacak. Ülkeye en son 28,6 milyar dolar net sermaye girişi gerçekleşti (23.00).

***16 Mart Perşembe***

-Yurt İçi Gündem-

Bloomberght tarafından yayımlanan güven endeksleri, yurt içinde günün ilk verileri olacak (09.55).

TCMB, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu verilerini duyuracak. En son özel sektör borcu 160,1 milyar dolar seviyesinde açıklandı(10.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) haftalık sektör verilerini açıklayacak (14.00).

TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler, parasal veriler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

TCMB, konut fiyat endeksi verilerini duyuracak. Konut fiyatları endeksi en son aylık yüzde 5,3 artışla yıllık yüzde 167,8 seviyesine ulaştı (14.30).

-Yurt Dışı Gündem-

Asya-Okyanusya
————–

Okyanusya piyasaları günün ilk saatlerinde Yeni Zelanda’dan gelecek 2022 yılının son çeyrek dönemi için GSYH rakamlarını karşılayacak. Bir önceki dönem ülke ekonomisi dönemsel yüzde 2,0, yıllık yüzde 6,0 büyüdü (00.45).

Japonya’da dış ticaret, haftalık menkul işlemleri ve çekirdek makine siparişleri aynı saatte yayımlanacak (02.50).

Avustralya’dan tüketici enflasyonu tahmini verisi açıklandıktan sonra, iş gücü istatistikleri ekranlara düşecek. En son enflasyon tahmini yüzde 5,1 olurken, işsizlik oranı yüzde 3,7 olarak açıklandı (03.00, 03.30).

Avustralya Merkez Bankası(RBA), 3 aylık bültenini açıklayacak (03.30).

Çin’in 70 kentinden alınan fiyatların ortalamasından oluşan endeks verileri yayımlanacak. Konut fiyatları en son aylık yüzde 0,01 düşüşle, yıllık yüzde 2,26 düşüşe kadar indi (04.30).

Filipinler Merkez Bankası(BSP), 16 Mart tarihli faiz toplantısı tutanakları açıklanacak (06.00).

Japonya Hazinesi, 1 ve 20 yıllık iki tahvil ihalesi gerçekleştirecek. En son 1 yıllık tahvilin ortalama faizi yüzde -0,0959 olurken, 20 yıllıkta ortalama yüzde 1,306 faizle borçlanıldı (06.30).

Japonya’dan yılın ilk ayının sanayi üretimi final rakamlarıyla birlikte, kapasite kullanım oranları da açıklanacak (07.30).

Avrupa
——

İsviçre Ekonomik İşler, Eğitim ve Araştırma Federal Ofisi (SECO), Ülke için GSYH, işsizlik ve enflasyon tahminlerini açıklayacak (11.00).

İtalya’dan Şubat ayına ilişkin final tüketici fiyatları verileri gelecek (12.00).

Aynı saatte İspanya’dan gelecek dış ticaret rakamları da takip edilecek.

Piyasaların merakla beklediği haftanın en önemli gündemi olan Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararı açıklanacak. En son faizi 50 baz puan artıran ECB’nin, söz konusu toplantısında sinyalini verdiği gibi aynı sürece bu toplantıda da devam etmesine kesin olarak bakılıyor (16.15).

ECB Başkanı Christine Lagarde, Para Politikası Kurulu toplantısı ile ilgili basın toplantısı düzenleyecek (16.45).

Amerika
——-

Brezilya’da öncü enflasyon göstergelerinden olan IGP-10 enflasyon endeksi yayımlanacak. Endeks en son aylık yüzde 0,02, yıllık yüzde 2,26 artış gösterdi (14.00).

Kanada’da toptan satışlar ve stoklar açıklanacak. En son satışlar yüzde 0,8 aşağı gelirken, stoklarda yüzde 0,5 artış yaşandı (15.30).

ABD’den aynı saatte yoğun bir veri akışı olacak; işsizlik başvuruları, konut başlangıçları, inşaat izinleri, Philadelphia Fed iş koşulları endeksi, ithal ve ihraç fiyatları, New York Fed hizmet sektörü aktivite endeksi aynı anda ekranlara düşecek (15.30).

ABD’de her perşembe olduğu gibi doğal gaz stokları açıklanacak (17.30).

Kanada Hazinesi, 2 yıllık tahvil ihracına çıkacak (20.00).

***17 Mart Cuma***

-Yurt İçi Gündem-

TCMB, kısa vadeli dış borç istatistiklerini yayımlayacak. Kısa vadeli dış borç en son 145,6 milyar dolar olarak açıklandı (10.00).

TÜİK, dış ticaret endekslerini açıklayacak (10.00).

TCMB’nin “Piyasa Katılımcıları Anketi” de takvimde yer alıyor. En son ankette yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 35,76, 24 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 18,11 olarak açıklandı (10.00).

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye için kredi notu değerlendirmesini açıklayacak. Fitch’in Türkiye için kredi notu “negatif” görünüm ile “B” seviyesinde bulunuyor. Rapor gece yarısından sonra açıklanacak.

-Yurt Dışı Gündem-

Asya-Okyanusya
————–

Çok öne çıkan bir verinin olmadığı Asya-Okyanusya piyasalarında, Singapur ve Malezya dış ticaret, Japonya hizmet aktivite endeksi verileri takvimde yer alıyor (03.30, 07.00, 07.30).

Avrupa
——

İtalya’dan yılın ilk ayına ilişkin dış ticaret rakamları yayımlanacak (12.00).

Euro Bölgesi için Şubat ayı final tüketici fiyatları ve 2022 yılı son çeyrek iş gücü maliyet endeksi verileri yayımlanacak (13.00).

Rusya Merkez Bankası(CBR), faiz kararını açıklayacak. Kararın ardından Başkan Elvira Nabiullina, basın toplantısı düzenleyecek (13.30, 15.00)

Amerika
——-

Brezilya’da işsizlik oranı açıklanacak (15.00).

Kanada’da üretici fiyatları, hammadde fiyatları ve menkul kıymet hareketleri verileri aynı saatte ekranlara düşecek. En son üretici fiyatları yüzde 0,4 artarken, hammadde fiyatlarında yüzde 0,1 düşüş yaşandı (15.30).

ABD’de iki önemli veri 45 dakika arayla yayımlanacak; önce sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranları verileri ekranlara düşerken, ardından Michigan tüketici güven endeksi takip edilecek. Ülkede en son sanayi üretiminde değişiklik olmazken, kapasite kullanım oranı yüzde 78,3 olarak açıklandı (16.15, 17.00).

ABD’den izlenecek bir başka endeks ise Conferance Board öncü göstergeler endeksi olacak (17.00).

Haftanın son verisi Baker Hugles sondaj kule sayıları olacak (20.00).

Foreks

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler