Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Petrol, Rus-Suudi anlaşmasının devam etmesi ve İsrail savaşı riskleriyle düşüşünü sildi

Endişeler, çatışmanın bölge geneline yayılması ve ham petrol akışlarını tehlikeye atabileceği yönünde. Ayrıca, ABD üretiminin rekor seviyede olduğunu gösteren veriler ve ABD ile Venezuela arasında ham petrol akışlarını artırabilecek bir anlaşma olasılığı gibi faktörler nedeniyle fiyatlar aşağıya dönmüştü.

Petrol, Rus-Suudi anlaşmasının devam etmesi ve İsrail savaşı riskleriyle düşüşünü sildi

OPEC+ liderleri Suudi Arabistan ve Rusya, ham petrol piyasasında üretimi kısıtlamaya dönük yakın işbirliklerini teyit ettikten sonra petrol fiyatlarındaki düşüş silindi. İşlem yapanlar İsrail ve Gazze’deki gelişmeleri izliyor.

WTI, ABD enflasyon verileri öncesinde daha geniş finansal piyasalardaki kazançların yardımıyla varil başına 84 doların üzerine çıktı. Uluslararası Enerji Ajansı’nın, yaklaşık 100 dolar olan petrolünün geri çekilmesinin bazı bölgelerde talebin azaldığını gösterdiğini belirten bir rapora rağmen fiyatlar yükseldi.

Suudi Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, Rus devlet televizyonunda yaptığı ortak röportajda üreticilerin beraber hareket etmeye devam edeceğini söyledi. Öte yandan Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, piyasanın dengesinin kırılgan olduğunu ifade etti. Bu, İsrail’in Gazze Şeridi sınırına devam eden askeri birliklerini artırmasının bir yansıması. Beklenen bir kara saldırısıyla Hamas’ı ortadan kaldırmayı amaçlayan bir girişim olarak, geçen hafta sonu saldırılarının devamı takip ediliyor.

Bu hafta petrol, Hamas saldırısının başlangıçtaki şokunun ardından oynak bir seyir izledi ve piyasa olası sonuçları fiyatlandırmaya çalıştı. Endişeler, çatışmanın bölge geneline yayılması ve ham petrol akışlarını tehlikeye atabileceği yönünde. Ayrıca, ABD üretiminin rekor seviyede olduğunu gösteren veriler ve ABD ile Venezuela arasında ham petrol akışlarını artırabilecek bir anlaşma olasılığı gibi faktörler nedeniyle fiyatlar aşağıya dönmüştü.

Julius Baer’dan analist Norbert Ruecker “Çatışma, jeopolitik oyun planına uygun olarak gelişiyor gibi görünüyor. Şok fiyatları geçici olarak yükseltir, belirsizlik tekrar azaldığında petrol piyasası eski haline geri döner” dedi.

Suudi Arabistan ve Rusya, stokları azaltmak ve fiyatları artırmak amacıyla bu yıl derin kesintilere öncülük ettiler ve kendi isteklerine dayalı kısıtlamaları üretimin azaltılmasına yönelik daha geniş bir OPEC+ anlaşmasını tamamladı. Bu kısıtlamalar, Brent’in varil başına 100 dolara yaklaştığı üçüncü çeyrekte büyük bir ralliyi destekledi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler