Sosyal Medya

Ekonomi

(Yenileme-raporun detayı basında): Moody’s’ten Türkiye raporu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'ye ilişkin son raporunda, kurumsal kapasitenin iyileşmesinin uzun bir süre alabileceğini vurguladı.

(Yenileme-raporun detayı basında): Moody’s’ten Türkiye raporu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s “Sıkı parasal duruşun sürdürülmesi ve ücret anlaşmalarının TCMB’nin enflasyonu önemli ölçüde düşürme hedefiyle uyumlu olması halinde görünüm pozitife çevrilebilir” açıklamasını yaptı.

Enflasyonu düşürmeye yönelik atılan reformların etkileriyle not görünümünün pozitif olabileceğine yönelik mesajlar veren Moody’s “Türkiye’nin not görünümü durağandır. Ortodoks para politikasına geri dönüş kesin olarak olumludur” yorumunu yaptı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, Türkiye için “Kredi Görüşü” raporu yayınladı.

Moody’s’in raporu şöyle:

“GÖRÜNÜM POZİTİFE ÇEVRİLEBİLİR”

Sıkı parasal duruşun sürdürülmesi ve ücret anlaşmalarının TCMB’nin enflasyonu önemli ölçüde düşürme hedefiyle uyumlu olması halinde görünüm pozitife çevrilebilir. Cari açığın azaldığına ve döviz rezervlerinin arttığına dair daha fazla kanıt, özellikle de bu eğilimlerin ülkenin dış rekabet gücündeki iyileşmenin ve sermaye girişlerinin devam etmesinin bir sonucu olması halinde, not için olumlu olacaktır.

“DIŞ ŞOKLARA KARŞI KIRILGANLIK AZALACAKTIR”

Türkiye’nin not görünümü durağandır. Ortodoks para politikasına geri dönüş kesin olarak olumludur; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) temel politika faizi Haziran sonunda sıkılaştırma başlamadan önceki %8,5 seviyesine kıyasla şu anda %40 seviyesindedir. Parasal sıkılaştırma aynı zamanda Türkiye’nin büyük dış dengesizliğinin azaltılması ve Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin yeniden inşa edilmesi beklentilerini de iyileştirmektedir ki her ikisi de ülkenin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltacaktır.

ENFLASYON İÇİN UYARIDA BULUNDU

Manşet enflasyonun yakın vadede daha da yükselmesi muhtemeldir ve enflasyon beklentileri çok yüksek kalmaya devam etmektedir. Yakın vadedeki en önemli risk, talep kaynaklı enflasyonist baskıları daha da artırabilecek aşırı ücret artışlarıdır. Daha geniş kapsamlı ücret anlaşmaları için bir ölçüt teşkil eden asgari ücret genellikle her yılın Ocak ayında artırılmaktadır. Büyümede keskin bir yavaşlama başka bir risk oluşturmaktadır Çünkü bu durum, önceki alışılmışın dışındaki politikalara geri dönülmesi riskini artıracaktır.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin bir değerlendirme yayımlamadı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’ye ilişkin son raporunda, kurumsal kapasitenin iyileşmesinin uzun bir süre alabileceğini vurguladı.

Yayımlanan ‘Kredi Görüşü’ raporunda, olumlu bir senaryoda bile kurumsal ve yönetişimdeki zayıflıkların toparlanmanın zaman alacağı belirtilerek, ekonominin dayanıklılığı ve dengeleyici borç politikalarının bu durumu hafiflettiği ifade edildi.

Raporda, abonelere özel sunulan bilgilerde, ‘Kredi görüşümüz, ekonominin direncini ve makul borç yönetimini yansıtarak, kurumsal ve yönetişim zayıflıklarına rağmen pozitif bir senaryoda bile toparlanmanın zaman alacağına işaret ediyor’ denildi.

Moody’s, geçtiğimiz cuma günü Türkiye’nin kredi notunu güncellemediğini açıklamıştı. Şu anda Türkiye’nin kredi notunu ‘B3’ seviyesinde ve not görünümünü ‘durağan’ olarak değerlendiren Moody’s, ülkenin finansal durumunu gözlemlemeye devam ediyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler