Sosyal Medya

Ekonomi

Moody’s: Türkiye’de parasal sıkılaştırmaya hızlı geçiş gelecek yıl büyümeyi yavaşlatacak

Para politikasındaki kademeli sıkılaştırmanın Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlere kadar devam etmesini bekliyoruz"

Moody’s: Türkiye’de parasal sıkılaştırmaya hızlı geçiş gelecek yıl büyümeyi yavaşlatacak

 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’de parasal sıkılaştırmaya hızlı geçiş gelecek yıl büyümeyi yavaşlatacağını öngördü.

 

Moody’s yayınladığı “G-20 büyüme dinamikleri küresel yavaşlamanın devam ettiği bir ortamda farklılaşıyor” başlıklı “Küresel Makro Görünüm 2024-25” raporunda Türkiye’ye yönelik olarak da değerlendirmelerde bulundu.

2024’te büyüme fren yapacak

Para politikasındaki kademeli sıkılaştırmanın Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlere kadar devam etmesini bekleyen Moody’s, Türkiye’nin reel GSYH büyümesinin bu yıl ortalama %4,2 olmasını, 2024 yılında %2,6’ya yavaşlamasını ve 2025 yılında %3,0’a yükselmesini beklediklerini vurguladı.

 

Enflasyonda gerileme 2024’te başlıyor

Ekonomiyi soğutmaya yetecek kadar sıkı bir para politikası duruşunun sürdürülmesi koşuluyla, enflasyonun Ekim ayındaki %61 seviyesinden 2024 ortasına kadar %70 civarına ulaşmasını ve ardından düşüşe geçmesini beklediklerini anlatan Moody’s, “Para politikasının sıkılaşmaya devam etmesi ve liranın istikrar kazanması halinde enflasyonun 2024’te %60’a, 2025’te ise %38’e yavaşça gerilemesini bekliyoruz” dedi.

Moody’s, “Türkiye ekonomisi 2. çeyrekte, temel olarak hane halkı tüketimindeki %15,6’lık artış ve seçim öncesi yoğun kamu harcamalarının etkisiyle yıllık bazda %3,8 büyüdü. Ancak, küresel talep koşullarının zayıf seyretmesi nedeniyle ihracat performansı zayıf kalmış, reel mal ve hizmet ihracatı %9 daralmıştır. Arz tarafında ise büyüme, güçlü hizmet sektörü faaliyeti ve Şubat ayındaki yıkıcı depremin ardından yeniden inşa çabalarının etkisiyle inşaat sektöründeki %6,2’lik artışla desteklenmiştir.

 

Güçlü iç talep ilk yarıda büyümeyi desteklemiş olsa da, yavaşlayan kredi büyümesi ve zayıflayan dış sektörün ikinci yarı ve sonrasında ekonomik faaliyetler üzerinde baskı oluşturması nedeniyle ivmenin yavaşlaması muhtemeldir. Haziran ayından bu yana Türkiye’nin merkez bankası, birkaç yıldır yükselen enflasyonu tersine çevirmek ve zor durumdaki para birimini desteklemek amacıyla faiz oranlarını %8,5’ten %35’e yükseltti.

İç talep yavaşlıyor

İç talep göstergeleri, ortodoks para politikasına geçişin ardından ekonomik faaliyetin yumuşamaya başladığına işaret ediyor. İmalat PMI Ekim ayında 48,4’e gerileyerek 3. çeyrekte ortalama 49,5, 2. çeyrekte 51,5 ve 1. çeyrekte 50,4 olarak gerçekleşmiştir. Perakende satışlar Ağustos ayında %4,7 gerileyerek son altı ayın en sert düşüşünü kaydetmiş ve Temmuz ayındaki %3,0’lük artışı tersine çevirmiştir; sanayi üretimi ise %0,8 düşerek Temmuz ayındaki %0,3’lük düşüşten daha da gerilemiştir.

Kredi büyümesi Haziran ayında zirve yaptıktan sonra düşüş eğilimine girmiştir. Türkiye en son 2018 ortalarında para politikasında bir düzeltmeye gittiğinde ekonomi iki çeyrek üst üste daralmıştı. Benzer bir yavaşlamanın bu kez siyasi olarak kabul edilebilir olup olmayacağını göreceğiz.

Para politikasındaki kademeli sıkılaştırmanın Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlere kadar devam etmesini bekliyoruz” dedi.

 

Foreks Haber Merkezi

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler