Sosyal Medya

Ekonomi

Gizem aydınlanıyor! Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan’ı istemeyen ‘kadın bürokrat’ kim… Tahsin Bakırtaş açıkladı!

Karar gazetesi yazarı Mehmet Ali Verçin’in bahsettiği “Şimşek’in atanmaması için uğraşan üst düzey kadın bürokrat” gizemi aydınlanıyor.

Gizem aydınlanıyor! Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan’ı istemeyen ‘kadın bürokrat’ kim… Tahsin Bakırtaş açıkladı!

Karar gazetesi yazarı Mehmet Ali Verçin’in bahsettiği “Şimşek’in atanmaması için uğraşan üst düzey kadın bürokrat” gizemi aydınlanıyor.

Sakarya Üniversitesi’nden Tahsin Bakırtaş’ın ifadelerine göre, üst düzey kadın bürokrat, Borsa İstanbul’un başkanı ve Berat Albayrak’ın tez danışmanı Erişah Arıcan.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sonrası açıkladığı kabinede en çok tartışılan isim Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek oldu. Öte yandan Şimşek’in Bakanlığın başına getirilmesinin ardından gözler Merkez Bankası Başkanlığı’na çevrildi.

Mehmet Şimşek’in girişimleri doğrultusunda da ABD’de önemli işlere imza atmış olan Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası Başkanlığı’na getirildi. Bununla birlikte Gaye Erkan’ın Başkanlığa getirilmesinden bile önce kamuoyunda geçmişi ile ilgili çeşitli “karalayıcı” haberler yayılmıştı. Özellikle Mart ayında bankacılık krizinde batan First Republic Bank’ın çöküşünden “kısmen” Gaye Erkan sorumlu tutulmuştu.

Söz konusu durum bu haldeyken dün, Karar gazetesi yazarı Mehmet Ali Verçin, çarpıcı bir yazı kaleme aldı. “Günlerdir bir ekip, çok üst düzey görevleri olan bir kadın bürokratın koordinasyonunda, Külliye nezdinde Sayın Şimşek’in atanmaması ve yerine Sayın Kavcıoğlu’nun atanması için etkili ve çok yönlü kulisler yaptı fakat başaramadı” diye yazan Verçin, Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Hafize Gaye için de “şeytanlaştırma kulisleri” yapıldığını ileri sürdü.

Verçin ayrıca yazısının devamında “Ankara’da konuşulan bu dedikoduları ve kullanılan cümleleri alt alta dizince, bu akademisyen bürokrat ve çevresinin burada durmayacağını ve Sayın Şimşek ve Sayın Erkan’ı pes ettirinceye kadar çalışacağı kanaati oluşmuş. Bu vahim iddia ve tahminler inanılır gibi değil, doğrusunu, yaşayıp göreceğiz” demişti.

Verçin’in yazısında belirtilen üst düzey kadın bürokratın kim olduğu merak konusu olmuştu. Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Tahsin Bakırtaş, Yeniçağ TV canlı yayında kadın bürokrat için “Sayın damadın tez danışmanı” olarak bahsetti.

Buna göre söz konusu kişi Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erişah Arıcan.

 

ERİŞAH ARICAN KİMDİR?

Akademik kariyerine 1988 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İktisat-Maliye Kürsüsü’nde araştırma görevlisi olarak başlayan Prof. Dr. Erişah Arıcan, 1990 yılında M.Ü. Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü’ne geçti. Prof. Dr. Erişah Arıcan, 1991 yılında hazırladığı “Merkez Bankası ve Parasal Büyüklüklerin Denetimi” konulu doktora tezi ile doktor unvanını aldı.

Prof. Dr. Erişah Arıcan, 1999 yılında İktisat Politikası Bilim Dalında Doçent, 2005 yılında Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu Bankacılık Bölümünde Profesör unvanını aldı.

1998-2006 yılları arasında Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Prof. Dr. Erişah Arıcan, 2006-2015 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu Müdürlüğü görevini yaptı.

2015 Ağustos ayında Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Müdürlüğü görevine atanan Prof. Dr. Erişah Arıcan, halen bu görevi sürdürüyor.

5 YILDIR BORSA İSTANBUL’UN BAŞKANI

2002 yılından günümüze Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu, Bankacılık Bölüm Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeliğini yürüten Prof. Dr. Erişah Arıcan, bu görevlerinin yanında 2015 Eylül ayından itibaren Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Bankacılık Anabilim Dalı Başkanlığı ve Yönetim Kuruluğu üyeliği görevini sürdürüyor.

1 Nisan 2016 tarihinde Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilen Prof. Dr. Erişah Arıcan, 12 Eylül 2018’de de Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyeliğine atandı.

Prof. Dr. Erişah Arıcan, 27 Eylül 2018 itibariyle Borsa İstanbul’un yeni başkanı oldu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler