Sosyal Medya

Ekonomi

Mahfi Eğilmez’den kara para aklama ve mafya ilişkilerini konu alan çarpıcı bir yazı

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, kara para aklama, ödemeler dengesi ve mafya ilişkilerini konu alan çarpıcı bir yazı kaleme aldı.

Mahfi Eğilmez’den kara para aklama ve mafya ilişkilerini konu alan çarpıcı bir yazı

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, kara para aklama, ödemeler dengesi ve mafya ilişkilerini konu alan çarpıcı bir yazı kaleme aldı.

 

 

Eğilmez, son yıllarda Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı ödemeler dengesi fazlasını, özellikle 2022’deki 26 milyar dolarlık artışı, kara para sorunu olarak vurguladı.

 

Yazısında ödemeler dengesi verilerine atıfta bulunan Eğilmez, 26 milyar dolarlık artışın normal anket hatalarını aşan bir boyutta olduğunu ifade etti. Bu miktarın, ülkenin o yılki cari açığının yarısından fazlasını oluşturmasıyla dikkat çeken Eğilmez, bu konunun detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini yazdı.

 

Eğilmez’in belirttiğine göre, Türkiye son dönemde uyuşturucu ticareti ve kara para aklama gibi illegal faaliyetlerin artışıyla karşı karşıya. Bu durum, ödemeler dengesindeki anormal artışın sadece finansal boyutunu yansıttığı ve asıl sorunun daha derinlerde olduğunu gösteriyor.

 

Yazısında, kara para aklama, uyuşturucu ticareti ve mafya ilişkilerinin artışıyla birlikte Türkiye’nin uluslararası arenada da dikkat çektiğine değinen Eğilmez, bu tür illegal faaliyetlerin Türk toplumu içinde ve dışında yaygın hale geldiğine dikkat çekti.

 

Ayrıca, yüksek getiri vaadiyle para toplayan ve dolandırıcılık yöntemi olan Ponzi oyunlarının Türkiye’de hala varlığını sürdürdüğünü belirten Eğilmez, bu durumun ekonomik zaaflar, yargıdaki sorunlar, toplumun hızlı kazanç arayışı ve düşük faiz politikalarının etkisiyle ilişkilendirilebileceğini aktardı.

 

Eğilmez, faiz oranlarının düşürülmesinin, insanları yatırım arayışına iterek ekonomiyi canlı tuttuğunu, ancak uzun vadede bu politikanın toplum için ciddi maliyetler doğurabileceğini de vurguladı.

 

Sonuç olarak, Eğilmez’in vurguladığı gibi, kara para aklama, uyuşturucu ticareti gibi illegal faaliyetlerle mücadele etmek için daha detaylı ve kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiği belirtildi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler