Sosyal Medya

Ekonomi

Kuzu etin kilosu yine zamlandı! Fiyatı dudak uçuklatıyor

Son dönemde et fiyatlarındaki artışlar, tüketicilerin alım gücünü etkilemeye devam ediyor. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, son 15 günde yaşanan yüksek zamla birlikte kuzu etinin kilogram fiyatının yüzde 245'ten 290 liraya yükseldiğini belirtti. Kasaplarda kuzu etinin kalitesine göre değişen fiyatının, 590 ila 680 lira arasında seyrettiğini aktardı.

Kuzu etin kilosu yine zamlandı! Fiyatı dudak uçuklatıyor

Son dönemde et fiyatlarındaki artışlar, tüketicilerin alım gücünü etkilemeye devam ediyor. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, son 15 günde yaşanan yüksek zamla birlikte kuzu etinin kilogram fiyatının yüzde 245’ten 290 liraya yükseldiğini belirtti. Kasaplarda kuzu etinin kalitesine göre değişen fiyatının, 590 ila 680 lira arasında seyrettiğini aktardı.

 

 

 

Sadece bir gün içinde kuzu karkas etine 25 liralık bir zam yapıldı. Bu da son 15 günde kuzu etinin kilosuna toplamda 45 lira zam geldiği anlamına geliyor.

 

Kasaplar, bu yükselişin sadece kuzu etiyle sınırlı olmadığını belirtiyor. Batı illerinde 295 lira, Doğu illerinde ise 285 lira civarında seyreden kuzu karkas fiyatlarının, önümüzdeki günlerde bir zam daha alabileceği öngörülüyor. Öte yandan, dana eti fiyatlarında şimdilik bir değişiklik olmamış gibi görünüyor. Ortalama olarak, dana eti karkas kilogram fiyatı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte 240 ila 255 lira arasında seyrediyor.

 

Yükseliş Tüketimi Yüzde 40’a Kadar Azalttı

 

Aydın Tüfekçi, et tüketimindeki düşüşe dikkat çekerek, geçen yılın aynı dönemine kıyasla tüketicilerin et alımında yüzde 40’a varan bir azalma olduğunu belirtti. Bir müşterisinin geçen yıl 8,500 liralık et alımı yaparken, bu yıl aynı müşterinin 9,000 liralık et aldığını dile getirdi. Ancak, bu artışa rağmen fiyatların yüzde 120 gibi büyük bir oranda yükseldiğine vurgu yaparak, tüketicinin alım gücünün azaldığını ifade etti.

 

Tüfekçi’nin aktardığına göre, müşterilerin aynı parayı ödemelerine rağmen et alım miktarlarında ciddi bir azalma yaşandı. Bu durumun yanı sıra, satış miktarlarında da belirgin bir düşüş gözlemleniyor. Yılbaşından bu yana satılan et miktarlarındaki düşüş yaklaşık yüzde 40’a kadar ulaştı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler