Sosyal Medya

Kripto Para

Kripto para düzenlemesi Meclis’e sunulacak

Kripto varlıkların yasal düzenlemeye tabi tutulması için hazırlanan taslak, yıl sonuna kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacak.

Kripto para düzenlemesi Meclis’e sunulacak

Kripto varlıkların yasal düzenlemeye tabi tutulması için hazırlanan taslak, yıl sonuna kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak.

 

 

Bu düzenleme, kripto endüstrisinin kara para aklama ve terörizmin finansmanı gibi kötüye kullanım risklerini engellemeyi amaçlıyor. Tasarı ayrıca, sosyal medya fenomenlerinin de bu düzenlemeye dahil edilmesini öngörüyor.

 

Son bir buçuk yılda Türkiye’de kripto varlık kullanımının yüzde 40’tan yüzde 52’ye yükseldiği görülüyor. Küresel ölçekte 1,072 trilyon dolarlık işlem hacmi bulunan kripto varlıkların yasal düzenleme altına alınması, TBMM’ye sunulacak olan taslağın hedefi.

 

Bu düzenlemeyle, finansal istikrarın sağlanması ve kripto varlıklara yatırım yapan bireylerin daha iyi korunması amaçlanıyor. Ayrıca, kripto endüstrisinin kara para aklama ve terörizmin finansmanı gibi kötüye kullanımlarına karşı da tedbir alınacak. Tasarı, son zamanlarda fenomenlerin kripto varlıkları kara para aklamak için kullanmalarının ortaya çıkmasıyla sosyal medya fenomenlerini de içine alıyor.

 

Düzenleme ile birlikte, kripto varlıklar mevcut yasal düzene uyumlu hale getirilerek dijital finansal araçların kullanımı teşvik edilecek. Kripto varlıkların ve ürünlerin finansal düzenleme kapsamına alınması hedefleniyor.

 

Ayrıca, düzenlemenin FATF’nin Türkiye’yi gri listede tutma gerekçelerini ortadan kaldırması bekleniyor. 27 Ekim’deki toplantıda, Türkiye’nin gri listeden çıkması için gerekli eylem planındaki maddelerden yalnızca birinin kaldığı vurgulandı. Kripto varlıklara ilişkin yasal düzenlemeyle birlikte, Türkiye FATF’nin 40 kriterini de yerine getirerek gri listeden çıkmayı hedefliyor. FATF, Türkiye’yi 2021 yılında gri listeye almıştı.

 

Türkiye’de kripto varlık kullanımı hızla artıyor. Yapılan araştırmalar, Türkiye nüfusunun yarısından fazlasının kripto varlıklara sahip olduğunu gösteriyor. 2021 sonunda yüzde 40 olan kripto varlık kullanım oranı, Temmuz 2023’te yüzde 52’ye yükseldi.

 

AK Parti’nin hazırladığı 80 maddelik torba kanun teklifi, stokçulara yönelik cezaların artırılmasını içeriyor ve 28-29 Kasım’da Komisyon’da ele alınacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın üzerinde bir süredir çalıştığı yasa tasarıları, bu torba teklif altında birleştirildi. Yeni teklif ile stokçulara yönelik para cezaları artırılacak ve piyasa denetim mekanizmaları güçlendirilecek.

 

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ile Reklam Kurulu tarafından fırsatçılara kesilen idari para cezaları artacak. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamı genişletilerek bahislerle mücadele edilecek. 2024’te uygulanacak enflasyon muhasebesinin vergisel etkileri de düzenleme kapsamında yer alacak. Bankalar ve finans kuruluşlarına yönelik düzenlemeler de bu torba teklifte yer alacak.

 

Teklif, komisyon tarafından üç bölümde ele alınacak ve 5 Aralık’ta Genel Kurul’a sunulacak. Ardından 11-22 Aralık tarihleri arasında 2024 bütçesi Genel Kurul’a getirilecek.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler