Sosyal Medya

Ekonomi

Kredi faizleri yüzde 60-70’e çıkabilir

Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun hızla artması beklenen enflasyonu kontrol edebilmek, iç tüketimi soğutmak, cari açığı azaltmaya…

Kredi faizleri yüzde 60-70’e çıkabilir

Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun hızla artması beklenen enflasyonu kontrol edebilmek, iç tüketimi soğutmak, cari açığı azaltmaya yönelik adımları devam ediyor. Merkez Bankası’nın miktarsal sıkılaştırma adımları kapsamında kredi ve kredi kartlarında faiz üst sınırını yükseltmesinin ardından BDDK da kredi kartı ile konut hariç ihtiyaç kredileri hesaplamasındaki risk ağırlıklarını artırdı. Ayrıca BDDK yurtdışı seyahat, uçak ve konaklama harcamalarında taksit yapılmasını yasakladı.

Uzmanlar şu anda yüzde 40-50 seviyelerine gelen ihtiyaç ve taşıt kredi faizlerinin risk ağırlığının artmasının ardından yüzde 60-70 seviyelerine çıkabileceğine işaret ederek ekonomi yönetiminin politika faizini çok artırmadan parasal sıkılaştırma adımlarını atmaya devam ettiğini vurguladı.

Yüksek risk ağırlıkları yeni kredilere

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre BDDK, önceki gün yayımladığı kararıyla sermaye yeterliliği standart oranları hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarını ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve tüketiciler ile yapılacak finansal kiralama işlemleri açısından artırılmasına karar verdi. BDDK kararına göre bu işlemlerde standart yaklaşımın kullanılması durumunda risk ağırlıkları yüzde 150 olarak uygulanacak. Son olarak 2021 yılında risk ağırlıkları kredi kartlarında 1-6 ay vadede yüzde 100, 6 aydan uzun vadede yüzde 150, ihtiyaç kredilerinde 1-12 ay vadede yüzde 100, 12 aydan uzun vadelerde yüzde 150’ye yükseltilmişti. Taşıt kredilerinde ise risk ağırlığı yüzde 75 seviyesinde bulunuyordu.

BDDK’dan yapılan yazılı açıklamada ayrıca, kredi kartlarında uygulanan taksitlendirme süreleri de havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda uygulanmamasına ve bu harcamalarda taksitlendirme yapılmamasına karar verildi. Alınan karar afet bölgesi olarak ilan edilen yerlerde 1 Ocak 2024’e kadar uygulanmayacak. Söz konusu yüksek risk ağırlıkları kararın alındığı tarihten sonra kullandırılan yeni krediler için uygulanacak.

Banka Dünyası

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler