Sosyal Medya

Ekonomi

Konut satışları dördüncü ayda da düşmeye devam ediyor

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları dört aydır üst üste yıllık karşılaştırmalarda geriliyor. Mayıs ayında da konut satışları bir…

Konut satışları dördüncü ayda da düşmeye devam ediyor

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları dört aydır üst üste yıllık karşılaştırmalarda geriliyor. Mayıs ayında da konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 azalarak 113 bin 276 oldu.

Konut satışlarında gerileme hükümetin faiz destek politikasını değiştirmesi ardından başladı. Şimşek politikalarıyla resmi olarak artırılması beklenen faizle konut piyasasında satışların önümüzdeki aylarda toparlanması zor görünüyor. 

İpotekli konut satışları geriliyor

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 düştü ve 27 bin 476 oldu.

Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 24,3.

Ocak-Mayıs döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,7 daralmayla 108 bin 67 oldu.

Türkiye genelinde diğer konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,2 azalarak 85 bin 800 oldu.

Yabancılara satış da geriledi

Yabancılara yapılan konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46,9 azalarak 3 bin 167 oldu.

Mayıs ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 2,8 oldu.

Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 245 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya’yı sırasıyla 934 konut satışı ile İstanbul ve 249 konut satışı ile Mersin izledi.

Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına gerçekleşti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler