Sosyal Medya

Ekonomi

Kıdem tazminatı ile ilgili son dakika gelişmesi… Çalışanlar istifa etse bile kıdem tazminatı alabilecek mi?

Çalışanların gündemini meşgul eden kıdem tazminatı konusunda önemli bir gelişme yaşandı.

Kıdem tazminatı ile ilgili son dakika gelişmesi… Çalışanlar istifa etse bile kıdem tazminatı alabilecek mi?

Çalışanların gündemini meşgul eden kıdem tazminatı konusunda önemli bir gelişme yaşandı.

 

İş yerlerinde gerekli önlemlerin alınmaması sonucunda her yıl birçok insan ya bedensel engelli hale geliyor ya da hayatını kaybediyor.

 

Vatan’da yayınlanan habere göre, bu durumda işverenlerin gerekli önlemleri almadığı ve işçilerin tehlike altında olduğu durumlarda, çalışanlar kendi haklarını araştırıyorlar. İşçinin işini bırakma hakkı olduğunda maaş alıp alamayacağı ya da işçinin istifasıyla kıdem tazminatı hakkı gibi konular da merak ediliyor.

 

Konuyla ilgili olarak bir uzmanın yaptığı açıklamalara göre, yapılan araştırmalara göre iş kazalarının yüzde 98’i ve meslek hastalıklarının yüzde 99’u önlenebilir durumda.

 

Peki, işçiler iş yerinde gerekli tedbirler alınmazsa iş sözleşmesini haklı olarak sonlandırabilir mi ve kıdem tazminatı alabilir mi? İşçiler, tehlike altında oldukları durumlarda çalışmayı reddederlerse maaşlarını ve diğer ücretlerini almaya devam edebilirler mi?

 

Çalışanlar, istifa etmelerine rağmen kıdem tazminatı alabilecek.

 

Uzmanlar iş yerlerinde çalışan tüm kişilere işe başlama eğitimi verilmesinin önemine dikkat çekerek, olası riskler ve iş kaynaklı tehlikeler konusunda bilgilendirme yapılması gerektiğini belirtti. B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Cem Nergis, bu eğitimlerin yanı sıra çalışma esnasında kullanılan makineler ve aletlerle ilgili riskler konusunda özel eğitimlerin verilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

 

Nergis, iş yerlerinde riskleri kaynağında kontrol etmek için toplu koruma uygulamalarının yapılması gerektiğine de değindi.

 

Yine uzmanların aktardığı bilgilere göre, iş yerinde gerekli önlemlerin alınmaması durumunda işçilerin haklı nedenle iş sözleşmesini sonlandırabileceğini belirten Nergis, “Çalışanlar, talep etmelerine rağmen alınmayan tedbirler sebebiyle iş sözleşmelerini haklı nedenle sonlandırabilir ve bu durumda kıdem tazminatı alabilirler.” açıklamasında bulundu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler