Sosyal Medya

Ekonomi

İthal pirincin vergisi yüzde 45 oldu! Yerli pirinç fiyatları yükselir mi?

Çeltik ve pirinç ithalatında gümrük vergisinde yeniden artışa gidildi. Buna göre çeltik ithalatındaki gümrük vergisi yüzde 34, kahverengi pirinçte yüzde…

İthal pirincin vergisi yüzde 45 oldu! Yerli pirinç fiyatları yükselir mi?

Çeltik ve pirinç ithalatında gümrük vergisinde yeniden artışa gidildi. Buna göre çeltik ithalatındaki gümrük vergisi yüzde 34, kahverengi pirinçte yüzde 36 ve pirinçte yüzde 45’e çıkmış oldu.

Çeltik ve pirinç ithalatında gümrük vergisi 13 Aralık 2022’de Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 31 Ağustos 2023’e kadar sıfırlanmıştı. 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere çeltik ithalatındaki gümrük vergisi yüzde 34, kahverengi pirinçte yüzde 36 ve pirinçte yüzde 45’e oldu.

Söz konusu ithalat vergisinin yükseltilmesi yerli çeltik üreticisini sevindirecek fakat buğday, mısır, ayçiçeği gibi ürünlerde gümrük vergisi sıfır olduğundan bu kalemlerin üreticileri daralmalar yaşamaya devam edecek.

Bu arada yakın tarihlerde dünyanın önde gelen pirinç üreticileri olan Hindistan ile Filipinler’de çeltik tarımına dair birtakım önlemler alındığı biliniyor.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler