Sosyal Medya

Ekonomi

İşte İstanbul’da kiraların en çok arttığı ilçeler!

İstanbul Planlama Ajansı'nın (IPA) İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çatısı altında yaptığı araştırmaya göre, son bir yıl içinde İstanbul'da konut satış fiyatlarında yüzde 84.14, kira fiyatlarında ise yüzde 75.56 oranında bir artış yaşandığı belirlendi. Aynı zamanda, İstanbul'da kira fiyatlarının en çok arttığı ilçeler raporda detaylı bir şekilde ele alındı.

İşte İstanbul’da kiraların en çok arttığı ilçeler!

İstanbul Planlama Ajansı’nın (IPA) İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çatısı altında yaptığı araştırmaya göre, son bir yıl içinde İstanbul’da konut satış fiyatlarında yüzde 84.14, kira fiyatlarında ise yüzde 75.56 oranında bir artış yaşandığı belirlendi. Aynı zamanda, İstanbul’da kira fiyatlarının en çok arttığı ilçeler raporda detaylı bir şekilde ele alındı.

 

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yetkilisi Hafize Gaye Erkan’ın İstanbul’daki yüksek kira fiyatları konusundaki endişelerinin ardından, kentteki kira fiyatları tekrar gündeme geldi.

 

IPA’nın “Bir Hak Olarak Barınma: Sağlıklı, Dayanıklı ve Güvenli Konuta Erişim Herkes İçin Mümkün Mü?” raporunun sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı.

 

Rapora göre, Kasım 2023 verilerine göre son bir yıl içinde İstanbul’da konut satış fiyatları yüzde 84.14 oranında, kira fiyatları ise yüzde 75.56 oranında arttı.

 

Raporda dikkat çeken bir nokta, 2000’li yıllarda İstanbul genelinde konut arzında artış olmasına rağmen, orta ve düşük gelir grupları için konut sahibi olmanın giderek zorlaştığına vurgu yapılmasıydı. Aynı zamanda, kiralık konutların da düşük ve orta gelir grubu için ödenebilir olma özelliğini kaybettiği ifade edildi.

 

Raporda pandeminin etkisiyle birlikte 2020 ile 2022 arasında dünya genelinde kira fiyatlarının arttığı belirtilerek, dünya ortalamasının 1.6 kat artış gösterdiği ancak İstanbul’da bu artışın 5.2 kat olduğuna vurgu yapıldı.

 

İstanbul’da son dört yılda ortalama konut kira fiyatlarının en çok arttığı ilçeler şu şekilde sıralandı:

Üsküdar yüzde 961,

Kağıthane yüzde 954,

Beykoz yüzde 889,

Başakşehir yüzde 879,

Küçükçekmece yüzde 861 ve

Eyüpsultan yüzde 804 oranlarında artış gösterdi.

 

Ayrıca, 2019-2023 döneminde İstanbul’da kiralık konutların metrekare fiyatlarında en yüksek artış yaşanan ilçeler ve mahalleler de detaylı bir şekilde belirtildi.

 

Rapor, Türkiye genelinde satın alma gücünün hızla düşmesiyle birlikte barınma krizinin kaçınılmaz hale geldiğini vurgulayarak, konut kiralarındaki ciddi fiyat artışının ev bulma sürecinde hane ekonomilerini sarsmanın ötesinde, kiracıları sürekli bir endişe ve belirsizlik içinde bıraktığını ifade etti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler