Sosyal Medya

Ekonomi

İngilizlerden Mehmet Şimşek’e can suyu

İngiltere, Rönesans Holding’in yapacağı yüksek hızlı elektrikli demiryolu için 680 milyon sterlin finansman sağlayacak. Böylece, Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye…

İngilizlerden Mehmet Şimşek’e can suyu

İngiltere, Rönesans Holding’in yapacağı yüksek hızlı elektrikli demiryolu için 680 milyon sterlin finansman sağlayacak. Böylece, Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olmasının ardından İngiltere’den ilk destek gelmiş oldu.

 

 

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e İngiltere’den ilk destek geldi. İngiltere’ye bağlı Birleşik Krallık İhracat Finansmanı Dairesi (UK Export Finance/UKEF), Rönesans Holding’in Ulaştırma Bakanlığı adına yapacağı Mersin’i Adana, Osmaniye ve Gaziantep şehirleriyle bağlayan yüksek hızlı elektrikli demiryolu inşaatı için sağlanan 680 milyon sterlin (23 milyar 528 milyon 829 bin 600 TL) finansman sağlayacak.

AA’nın haberine göre Mersin-Adana-Gaziantep yüksek hızlı demiryolu inşaatını, UKEF’in Alıcı Kredisi Hesabı yoluyla sağladığı finansman ile Ulaştırma Bakanlığı adına Rönesans Holding tamamlayacak. Dizel lokomotiflere dayanan mevcut demiryolunun yerini elektrikli hat alacak.

“BU PROJE ULUSLARARASI TAŞIMACILIĞI DESTEKLEMEKTEDİR”

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, konuya ilişkin İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, “Türkiye, bu projeye büyük önem verdi. Bu proje, uluslararası taşımacılığı desteklemektedir” dedi.

Çelik, “Türkiye ve İngiltere’nin yüzyıllara dayanan çok yakın ilişkileri var. İlişkilerimiz, bugüne kadar ticari, ekonomik ve kültürel iş birliği bağlamında daha güçlü bir zemine sahip. Bildiğiniz gibi Anadolu’da ilk raylı sistem İzmir’dir. Aydın demir yolu hattı, 1856 yılında İngiliz şirketi tarafından yapılmıştır” diye konuştu.

İNGİLTERE’DEN “SERBEST TİCARET ANLAŞMASI” AÇIKLAMASI

Birleşik Krallık İhracat Bakanı Malcolm Offord ise Birleşik Krallık-Türkiye ticaret ilişkilerinin giderek daha fazla güçlendiğini söyledi. Geçen yıl Birleşik Krallık’ın Türkiye’ye ihracatının 8,5 milyar sterline ulaştığını aktaran Offord, kısa süre önce, ülkeler arasındaki ihracat ve ithalatı daha da artıracak güncellenmiş serbest ticaret anlaşması planlarını duyurduklarını bildirdi.

Offord, şunları kaydetti:

“Birleşik Krallık İhracat Finansmanı Dairesi UK Export Finance’in, büyük bir dönüşüm sağlayacak olan söz konusu yüksek hızlı demiryoluna verdiği destek, bu başarı öyküsüne katkıda bulunuyor. Bu anlaşma, dünyanın ilk demiryolu sistemine ev sahipliği yapan Birleşik Krallık’ın, demiryolu inovasyonu ve uzmanlığı ihracatında hala tüm hızıyla ilerlediğini göstermektedir. Birleşik Krallık ihracatçılarının projenin tedarikçisi olmaları şartıyla verilen UKEF desteği, Başbakan’ın öncelikleri doğrultusunda ekonomik büyümenin devam etmesini destekleyecektir.

Rönesans Holding, elektronik altyapı, ESG danışmanlık hizmetleri, katener ve mekanik bileşenlere ilişkin sözleşmeleri müzakere etmek üzere Birleşik Krallık’taki tedarikçilerle halihazırda temas halindedir. UKEF, krediyi veren J.P. Morgan, ING Bank ve BNP Paribas ve reasürans sağlayan İtalyan ve Avusturyalı ihracat kredisi kuruluşları SACE ve OeKB ile Türk demiryolu altyapısı için büyük önem taşıyan bu anlaşmayı yapmak üzere ortaklaşa çalıştı. Birbirimizle ne kadar çok ticaret yaparsak daha güçlü ve daha emniyetli bir şekilde birlikte müreffeh oluruz. Türkiye, ticaretteki lig sıralamamızda ilk 20’de ama hızla yükseliyor.”

 

 

 

yenicaggazetesi.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler