Sosyal Medya

Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın e-tebligat kullanımıyla 2,7 milyar lira tasarruf etti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, elektronik tebligat (e-tebligat) sistemiyle 121 milyondan fazla belgeyi elektronik ortamda bildirerek yaklaşık 2,7 milyar lira tasarruf etmiş durumda.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın e-tebligat kullanımıyla 2,7 milyar lira tasarruf etti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, elektronik tebligat (e-tebligat) sistemiyle 121 milyondan fazla belgeyi elektronik ortamda bildirerek yaklaşık 2,7 milyar lira tasarruf etmiş durumda.

 

 

Bakanlık, vergisel işlemlerde teknolojik gelişmeleri benimsemekte ve mükelleflerin beyan ve bildirim yükümlülüklerini hafifletmeye yönelik projeler uygulamaktadır. Bu çerçevede, elektronik ortamda alınan beyanname sayısı 1,5 milyarı aşmış ve sadece e-beyanname sistemiyle kağıttan tasarruf edilen miktar 750 milyon lirayı geçmiştir.

 

Ayrıca, hazır beyan sistemi ile vergi beyannamelerinin hızlı, kolay, ekonomik ve güvenilir şekilde Gelir İdaresi Başkanlığına iletilmesi sağlanmakta ve hatalar minimize edilmektedir. e-arşiv ve e-fatura uygulamalarından bir milyon, e-defter uygulamasından ise 467 bin mükellef yararlanmaktadır. Bu adımlar, kamu kaynaklarının daha etkili bir şekilde kullanılmasına katkı sağlamaktadır.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, çeşitli e-belge uygulamaları aracılığıyla toplam belge sayısının 2023 yılı sonunda 30 milyarı aşacağı belirtilmektedir. Aylık ortalama 200 bin yoklama ve 50 bin denetim faaliyeti de gerçekleştirildi. E-yoklama sistemi sayesinde yoklama ve denetim süreçleri elektronik ortamda yürütülerek sonuçların hızla analiz edilmesi sağlanmakta. Mobil teknolojiler kullanılarak bu faaliyetler gerçekleştirilmekte ve mükelleflere ilişkin istenilen bilgilere herhangi bir yerden anlık olarak erişilebiliyor.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 8 milyon kişinin kullanımına sunulan e-tebligat sistemi ile 121 milyondan fazla belge elektronik ortamda tebliğ edilmiş ve yaklaşık 2,7 milyar lira tasarruf sağlandı. Bu uygulama diğer kamu kurumlarının hizmetine de sunulurken, 4,5 milyon civarında belge elektronik ortamda tebliğ edildi.

 

Elektronik tebligat sistemi, vergisel belgelerin mükelleflerin elektronik adreslerine iletilmesini sağlayan bir uygulamadır. Mükellefler ve kurumlar bu sistemi kullanarak isteğe bağlı olarak elektronik tebligat alabilmektedir. E-tebligat gönderildiğinde, bildirilen telefon numarasına SMS ve e-posta adresine bilgilendirme gönderilmektedir. E-tebligat sistemi ile gönderilen belgeler, mükellefin elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda tebliğ edilmiş sayılmaktadır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler