Sosyal Medya

Ekonomi

GSS prim borçlarına af gündemde!

TBMM'ye sunulan 80 maddelik torba yasa teklifinde, ülke genelinde milyonlarca kişiyi etkileyebilecek önemli düzenlemelere ilişkin bir madde de yer aldı.

GSS prim borçlarına af gündemde!

TBMM’ye sunulan 80 maddelik torba yasa teklifinde, ülke genelinde milyonlarca kişiyi etkileyebilecek önemli düzenlemelere ilişkin bir madde de yer aldı.

 

 

Yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda, GSS prim borçlularına getirilecek olan af, borçluların mali yüklerini hafifletecek.

 

Teklifin içeriği, özellikle GSS prim borçlarına ilişkin düzenlemeler üzerinde odaklanarak, sağlık sigortası borçlarını olan kişilere gelecek olan af hakkında önemli bir adım atıldı.

 

Konuyla ilgili madde için torba yasa teklifinde ise şunlar yer aldı:

 

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, GSS prim borçlarıyla ilgili önemli bir değişikliği vurgulayarak, sigortası olmayan vatandaşların her ay 402 TL tutarında borç kaydedildiğini belirtti.

 

Karakaş’a göre, önceki yeşil kartlı olarak adlandırılan ve GSS borcu bulunan vatandaşlar, çalışmadıkları için her ay 402 TL GSS primi ödemekle karşı karşıyalar. Bu borçlarda gecikme zammı da bulunmakta, büyük birikmiş borçlar söz konusu. Ancak Torba Kanun kapsamında beklenmedik bir düzenleme var: 1 Ocak 2024’e kadar biriken GSS prim borçları, faizleri ve gecikme cezaları devlet tarafından tamamen silinecek. Devlet, artık bu borçların ödenmesini de talep etmeyecek.

 

İsa Karakaş, bu düzenlemenin bugüne kadar yapılan en kapsamlı af düzenlemesi olduğuna dikkat çekti. “1 Ocak 2024 tarihine kadar tahakkuk etmiş olan tüm borçlar silinecek. Hem prim miktarı hem de gecikme cezaları tamamen ortadan kalkacak” dedi.

 

Hürriyet yazarı Noyan Doğan ise Sosyal Güvenlik Kurumu’nun son verilerine göre, sosyal güvenlik sistemine dahil olmayanların sayısının GSS kapsamında kayıtlı olduğunu belirtti. Doğan, bu kişilerin 2 milyonunun kendi primlerini ödediğini, 6,8 milyonunun ise primlerinin devlet tarafından karşılandığını aktardı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler