Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

FT: 2023’te Türkiye’nin Rusya’ya askeri kullanıma yönelik malzeme ihracatı arttı

ABD Hazine Bakanlığı'nın terörizm ve mali istihbarattan sorumlu müsteşarı Brian Nelson'ın, Rusya'nın savaş çabalarına destek olan finansal faaliyetleri önlemek için Türkiye'ye geliyor bu hafta. 

FT: 2023’te Türkiye’nin Rusya’ya askeri kullanıma yönelik malzeme ihracatı arttı

Türkiye’nin, Rusya’nın Ukrayna’yı istilası sırasında üçüncü ülkeler aracılığıyla yaptırımlı ürünleri Rusya’ya yeniden ihraç ettiği iddiaları güçleniyor.

27 Kasım’da Financial Times tarafından bildirildiğine göre, Türkiye’nin 2023’ün ilk dokuz ayında “yüksek öncelikli” olarak işaretlenen mikroçip gibi 45 ürünün Rusya’ya ve Moskova için aracılık eden beş “eski Sovyet ülkelerine” 158 milyon dolarlık ihracat yaptığı kaydedildi. Bu miktar, geçen yılın aynı döneminde kaydedilen rakamın üç katıydı.

2015-21 dönemi ortalaması ise Times’ın analizine göre 28 milyon dolardı.

ABD ve AB uzun süredir Rusya’nın üçüncü ülkeler aracılığıyla çift kullanımlı malzemeleri ithal etme yeteneğini sınırlamaya çalışıyor. Kazakistan, Sırbistan, Türkiye gibi ülkelerdeki şirketler, yaptırımlı ürünleri Rusya’ya yeniden ihraç ederek ülkenin savaş makinesini desteklemekle suçlanmıştı.

ABD Hazine Bakanlığı’nın terörizm ve mali istihbarattan sorumlu müsteşarı Brian Nelson’ın, Rusya’nın savaş çabalarına destek olan finansal faaliyetleri önlemek için Türkiye’ye geliyor bu hafta.

AB’nin gelecek mali paketinin, Moskova’nın yaptırım önlemlerini atlatma yeteneğini engellemeyi amaçladığı bildirilmekte.

Bloomberg’e göre Rusya’nın “yüksek öncelikli ürünler” alımlarının %80’i Çin ve Hong Kong’dan geliyor.

Kazakistan, Sırbistan, Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan ve Özbekistan gibi ülkelerden yapılan ihracatın 2023’ün ikinci yarısında azaldığı, ancak çoğunlukla savaş öncesi seviyelerin üzerinde olduğu not ediliyor.

FT

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler