Sosyal Medya

Ekonomi

Fitch’ten seçim sonrası için mesaj

Fitch dün yayımladığı raporda, yetkililerin nihayetinde para politikasını sıkılaştırmaları durumunda, TL faiz oranı artışının Türk bankaları üzerindeki etkisinin artışın büyüklüğüne…

Fitch’ten seçim sonrası için mesaj

Fitch dün yayımladığı raporda, yetkililerin nihayetinde para politikasını sıkılaştırmaları durumunda, TL faiz oranı artışının Türk bankaları üzerindeki etkisinin artışın büyüklüğüne ve hızına bağlı olacağını belirtti.

Raporda ılımlı ve kademeli TL faiz artışının özellikle makro ve finansal istikrar risklerini azaltması halinde, genel olarak kredi notu için pozitif olabileceği belirtildi. Fakat büyük çaplı ve hızlı faiz artışı yapılması durumunda kredi arzının daralmasına bağlı olarak aktif kalitesinde önemli bozulmalar olabileceği de tahmin edildi.

Fitch, Türk bankalarının hâlâ 2022’nin son çeyreğindeki faaliyet ortamının baskısı altında olduğunu açıkladı.

 

Türkiye’deki seçimlerin ülkenin kredi notu için çok önemli bir olay olabileceğini belirten Fitch Ratings, seçimlerin güvenilir ve sürdürülebilir bir politika bileşimine geçişle makroekonomik istikrar risklerini azaltabileceğini vurguladı.

 

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’deki seçimlerin ülkenin kredi notu için çok önemli bir olay olabileceğini belirtti.

 

“İSTİKRAR SAĞLANABİLİR”

 

Fitch’in açıklamasında, seçim sonrası güvenilir ve sürdürülebilir bir politika bileşimine geçişin, Türkiye’nin makroekonomik ve finansal istikrar risklerini azaltabileceği, dış finansmana erişimini iyileştirebileceği ve istikrarı sağlayabileceği vurgulandı.

 

 

Ancak, Fitch ayrıca uzun süreli siyasi belirsizliğin, Türkiye’nin makroekonomik ve ödemeler dengesi baskılarını şiddetlendirebileceği uyarısında bulundu.

“BÜYÜK BİR ETKİSİ OLACAK”

Türkiye’de 2023 yılında gerçekleştirilecek olan seçimler, ülkede belirgin şekilde farklı politika yolları nedeniyle çok önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. Fitch, seçim sonrası oluşacak politika bileşiminin ülkenin kredi notu açısından da büyük bir etkisi olacağına dikkat çekti.

 

TÜRKİYE’NİN RİSK PRİMİ KRİTİK EŞİĞİN ALTINI GÖRDÜ

 

 

Kerim Rota, dün Twitter’dan yaptığı paylaşımda:

 

“Gün içinde risk primimiz 545 bp’dan 495’e indi.

Borsa İstanbul ise %8.5 yukarıda.

Finans piyasasında buna benzer bir gün 9 Kasım 2020’de yaşanmıştı.

Piyasalar kimler görevi bırakınca dış borca ödenen faizlerin düşeceğini, ülkenin şirketlerinin değer kazanacağını çok iyi bilir” yorumunu yaptı.

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler