Sosyal Medya

Borsa

FED ile aynı görüşte olmayan piyasalar yıla iyimser başladı ama…

Küresel mali piyasalarda yılın ikinci haftası oldukça iyimser başladı. Çin’in sınırlarını yeniden açma kararı alması ile zero (sıfır) covid uygulamasından…

FED ile aynı görüşte olmayan piyasalar yıla iyimser başladı ama…

Küresel mali piyasalarda yılın ikinci haftası oldukça iyimser başladı. Çin’in sınırlarını yeniden açma kararı alması ile zero (sıfır) covid uygulamasından geri adım atması ve bunun yanı sıra ABD’de ekonominin ivme kaybettiğine dair işaretler, FED’in faiz artırımlarının hızını yavaşlatacağı beklentilerini artırdı.

Enflasyonla mücadele kapsamında 2022 yılında gözünü karartan FED’in izlediği sıkı para politikasının gölgesinde sert gerileyen ABD borsaları, üst üste dört haftalık düşüş serisine geçen hafta açıklanan veriler ardından son vermişti. Hatırlanacağı üzere, ortalama saatlik ücretlerin hafif gerilemesi ve ABD’de büyümenin öncü göstergelerinden olan ISM hizmetler PMI verisinin Aralık ayındaki düşmesiyle Cuma gününün son işlem saatlerinde başlayan iyimserlik, yeni haftaya da taşındı.

Gündemin göreceli olarak zayıf; veri akışının ise sınırlı kalmasının yardımı ile dünya dünü iyimser bir şekilde tamamlamaya adayken, Atlanta FED Başkanı Bostic yaptığı açıklamada, Perşembe günü açıklanacak olan enflasyon verisinin en son yayımlanan istihdam verilerinin işaret ettiği yavaşlamayı desteklemesi hâlinde, 25 baz puan büyüklüğünde bir artırımı (bir sonraki faiz toplantısı Şubat başında) ciddi olarak düşünebileceklerini söylerken, Wall Street Journal ile gerçekleştirdiği söyleşide faiz artırımına ilişkin tercihi sorulan San Francisco FED Başkanı Daly ise kendisi için hem 25 hem de 50 baz puan büyüklüğünde artırımların gündemde olduğunu söyledi.

Küresel mali piyasalardaki iyimserlik FED cephesinden gelen açıklamalar sonrasında hâliyle sekteye uğradı. Teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq kazanımlarının büyük kısmını geri vererek geceyi %0,6 oranında yükselişle tamamlarken, Dow ve S&P500 düştü. Risk iştahının günün son işlem saatlerinde kesilmesi ile altının ons fiyatı sınırlı da olsa gerilerken, ABD tahvil faizleri ise hafif de olsa yükseldi. Hem yıllık raporumuzda hem de dünkü bültenimizde ön plana çıkardığımız üzere EURUSD paritesinde önemle takip ettiğimiz 1,0740 seviyesi dün piyasaların iyimser olduğu zaman diliminde test edildi.

Türkiye cephesinde ise roketin yakıtının teknik mânâda bitmek üzere olduğunu düşünüyoruz. Hangi roketin mi? Borsa İstanbul’dan söz ediyoruz. Kendi iç dinamikleriyle yani enflasyondan kaçan yerli yatırımcı ile soluksuz yükselen Borsa İstanbul, Perşembe günü panik satışlarına, Cuma günü toparlanmaya sahne olurken, dünyadan kopuk seyrine dün de devam etti.

Dün de bültenimizde söz ettiğimiz üzere, TCMB, menkul kıymet tesis rasyosunu hafta sonu yeniden güncelleyerek basamaklı bir sisteme geçip %5’den %10’a seviyesine getirdi. Tebliğe göre, bilançosunda yer alan TL mevduat oranı %50’nin altında olan bankalar sahip oldukları yabancı para mevduatın (%10 + %7) %17’si düzeyinde menkul kıymet alacak. İlave menkul kıymet tesis etme yönünde tebliğ ardından banka hisselerinde kayıpların dün ivmelendiğini gördük. Ana endekste düşüş %3,2 seviyesinde gerçekleşirken, bankacılık endeksi (XBANK) günü %4,5 oranında düşüşle tamamladı.

USDTRY kurunda ise, son günlerde kamunun desteğinde rağmen ara ara yukarı yönlü baskının artmaya başladığını görüyoruz. Bu da bizlere ister istemez döviz talebinin güçlü olduğunu hissettiriyor. Geçen hafta Perşembe günü açıklanan TCMB’nin analitik bilançosuna göre, brüt döviz rezervleri bir miktar gerilerken, swap hariç net rezervler (net döviz pozisyonu) eksi 53,1 milyar dolar seviyesinden eksi 56,6 milyar dolar seviyesine kadar açıldı. Döviz kuru seviyesi üzerinden ekonominin gidişatını ölçen Türk insanına karşı otoritenin seçime kadar olan dönemde döviz kurunun yükselmesini frenleme  gayreti içinde olacağını düşünüyoruz.

Polisin desteklediği Brezilya askerleri, Pazartesi günü, başkentte aşırı sağcı eski Devlet Başkanı Bolsonaro’nun destekçilerinden oluşan bir kampı dağıttı. İsyancıların ülkenin 1980’lerde demokrasiye dönüşünden bu yana devlet kurumlarına yönelik en kötü saldırıyı düzenlemesi, yeni başkan Lula’nın ekonomik reformlarını da geciktireceğini düşünüyoruz. Lâkin, beklenenin aksine, Brezilya borsası Bovespa dünkü günü düşüşle tamamlamadı. Yaşanan şiddetin Lula’yı siyasi olarak güçlendirebileceğini görüşü ön plana çıkıyor. Not etmek gerekirse, ABD’de de Trump yanlıları da Ocak 2021’de benzer olaylara neden olmuştu.

Amazon, Sales Force ve Twitter’dan sonra finans sektörünün önde gelen kurumlarından biri olan Goldman Sachs, zorlu bir ekonomik ortama hazırlanırken, Çarşamba gününden itibaren şirket genelinde binlerce kişiyi işten çıkarmaya başlayacağını okuyoruz. FED faiz artırma yanlısı duruşunu korumaya devam ettikçe, istihdam piyasasında sıkıntılar her geçen gün daha da büyüme başladı!

Yeni gün başlangıcında, Asya piyasaları, FED cephesinden gelen sıkılaştırma yanlısı açıklamalara ve bu hafta açıklanacak ABD enflasyon verisi öncesi temkinli tarafta kalark kararız bir seyir izliyor. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde de hâkim renk kırmızı. Mali piyasaların gündeminde bugün içeride sanayi üretimi ve işsizlik oranı takip edilebilir.

 

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler