Sosyal Medya

Döviz

Euro Bölgesi enflasyonundan güzel haber: Manşet tek haneye geriledi ama…

Euro Bölgesi’nde Aralık ayında enflasyon aylık -%0,3, yıllık %9,2 ile aylık -%0,1, yıllık 9,5 olan tahminlerin altında açıklandı. Çekirdek enflasyonsa…

Euro Bölgesi enflasyonundan güzel haber: Manşet tek haneye geriledi ama…

Euro Bölgesi’nde Aralık ayında enflasyon aylık -%0,3, yıllık %9,2 ile aylık -%0,1, yıllık 9,5 olan tahminlerin altında açıklandı. Çekirdek enflasyonsa yıllık %5,2 ile %5,1 olan tahminlerin üzerinde geldi.

Euro bölgesi enflasyonu Ağustos ayından bu yana ilk kez tek haneli rakamlara geri döndü ve bloğun tüketici fiyatlarındaki artışının zirveye ulaştığı yönündeki umutları artırdı.

Eurostat Cuma günü yaptığı açıklamada, Aralık ayındaki okumanın %9,2 seviyesinde gerçekleştiğini ve ılımlılığın arkasında enerji maliyetlerinde daha yavaş bir artış olduğunu söyledi. Rakam Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’daki yavaşlamaları yansıtıyor ve Bloomberg tarafından ankete katılan ekonomistlerin beklediği %9,5’in altında.

Bununla birlikte, enflasyonun Avrupa ekonomisini nasıl tehdit etmeye devam ettiğini vurgulayarak, enerji ve gıdayı ortadan kaldıran temel fiyat baskılarının bir ölçüsü %5,1’den %5,2’ye çıktı ve rekor seviyeye ulaştı.

Avrupa Merkez Bankası’nın, tarihindeki en agresif faiz artırımı dalgasıyla ilerlerken odaklanması muhtemel olan bu gösterge. ABD’de de Federal Rezerv, manşet enflasyondaki gevşemeyi çok da dikkate almayarak yatırımcıları para politikasını sıkılaştırma isteğini bir süredir küçümsememeye karşı uyarıyor.

Fransa Merkez Bankası başkanı Francois Villeroy de Galhau’ya göre, borçlanma maliyetlerinin zirvesine ancak yaza doğru ulaşılabilir.

Perşembe günü Paris’te “Daha sonra gerektiği sürece bu terminal hızında kalmaya hazır olacağız” dedi.

ECB Yönetim Konseyi üyesi Martins Kazaks, Şubat ve Mart aylarında yapılacak önümüzdeki iki toplantıda “önemli” artışlar bekliyor. Merkez bankasını yönettiği Letonya’da enflasyon %22’ye kadar yükseldi ve şimdi buna yakın olmaya devam ediyor.

Başkan Christine Lagarde, Avrupa’nın manşet oranındaki değişikliklere odaklanmaya karşı uyardı ve fiyat artışının Ocak ayında tekrar toparlanacağına “inanmak için iyi nedenler” olduğu için “tek bir sayıya sabitlenemeyiz” dedi.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler