Sosyal Medya

Ekonomi

Erdal Sağlam ‘gerisi gelecek’ diyerek uyardı!

Ekonomi yazarı Erdal Sağlam, Merkez Bankası'nın politika faizini 5 puan artırarak yüzde 35'e çıkarmasına ilişkin konuştu. Sağlam, "yanlış politika faturasını daha yeni ödemeye başladık, gerisi gelecek." diyerek uyardı.

Erdal Sağlam ‘gerisi gelecek’ diyerek uyardı!

Ekonomi yazarı Erdal Sağlam, Merkez Bankası’nın politika faizini 5 puan artırarak yüzde 35’e çıkarmasına ilişkin konuştu. Sağlam, “yanlış politika faturasını daha yeni ödemeye başladık, gerisi gelecek.” diyerek uyardı.

 

 

10Haber ekonomi yazarı Erdal Sağlam, Merkez Bankası’nın politika faizini 5 puan artırarak yüzde 35’e çıkarmasının ardından, bu artışın yükünün Hazine tarafından üstlenmesi gerektiğini ifade etti. Sağlam, Hazine’nin, bütçenin finansmanı için borçlanma yapmasının ve bu borçlanmanın faiz oranının piyasalardan belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

 

Ancak son iki yılda Hazine’nin kağıtlarını zorla bankalara sattığı için, bankaların almak zorunda kaldığı faiz oranlarının otorite tarafından belirlendiğini belirten Erdal Sağlam,  bu durumun piyasa koşullarının yeniden oturtulması adına olumlu bir adım olarak görülmesi gerektiğini yazdı.

 

Yine de, Hazine’nin piyasa koşullarına göre faiz oranlarının yükselmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti. Normal şartlarda politika faizi ile Hazine borçlanmasının benzer bir oranda olması gerektiğini söyleyen ekonomi yazarı, bu yüksek faizle yapılan borçlanmanın, vade sonunda bütçeye daha fazla yük getireceğini ve sonuç olarak bütçe gelirlerinin geniş halk kesimlerinin ağırlıklı olarak ödediği vergilerden oluştuğunu hatırlattı.

 

Özetle, Sağlam, yanlış politika sonucunda yeni bir fatura ödemeye başlandığını ve gelecekte benzer sorunların ortaya çıkabileceğini ifade etti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler