Sosyal Medya

Ekonomi

Enflasyonun düşürülmesini anlatan Merkez Başkanı Erkan’a Cüneyt Akman sordu: Ama nasıl?

Meclis’te sunum gerçekleştiren Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’a yönelik eleştiriler gelmeye devam ediyor. Erkan’ın enflasyonun düşürülmesine yönelik sunumunu inceleyen Cüneyt Akman bunun nasıl olacağını sordu.

Enflasyonun düşürülmesini anlatan Merkez Başkanı Erkan’a Cüneyt Akman sordu: Ama nasıl?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum gerçekleştirdi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, dezenflasyonun büyümeden feragatla gerçekleşeceği yönündeki algıların yanlış olduğunu ifade etti. Erkan yaptığı sunumda konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Düşük düzeylerde istikrar kazanmış enflasyon; öngörülebilirlik için, tasarruf ve yatırım kararlarının uzun vadeli alınabilmesi için ve oynaklığı düşük sürdürülebilir büyüme için olmazsa olmaz koşuldur. Bununla birlikte dezenflasyonun her koşul ve durumda kaçınılmaz olarak büyümeden feragat yoluyla gerçekleşeceği yönündeki yanlış algı ve kaygılar kamuoyunda zaman zaman ifade edilmektedir.”

“Oysa enflasyonun yüksek ve oynak olduğu durumlarda enflasyon belli eşik değerlere gerileyene kadar doğru politika tasarımlarıyla büyümeden ödün vermeden de dezenflasyon sağlanabilir. Büyüme enflasyon ödünleşimi ise ancak enflasyondaki aşırılık devre dışı bırakıldıktan sonra gelinen eşik değerlerde devreye girecektir.”

“Bu noktada amaç kararlı bir şekilde dezenflasyon sürecini devam ettirmek ve sürdürülebilir büyüme için gerekli olan büyüme kompozisyonundan vazgeçmemek olmalıdır. Bu kapsamda para politikamız ve makro ihtiyati çerçeveye ilişkin stratejimiz dezenflasyonun ve sürdürülebilir büyümenin en kısa sürede tesis edilmesine odaklanmaktadır.”

CÜNEYT AKMAN: NASIL OLACAK?

Erkan, dezenflasyonun en kısa sürede tesis edileceğini kaydederek yıllık enflasyonda düşüş trendi başlangıcı için Mayıs 2024’e yeniden vurgu yaparken akaryakıt kaleminin enflasyonda risk unsuru olmayı sürdüreceğini kaydetti.

Merkez Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın bu açıklamalarını değerlendiren ekonomist Cüneyt Akman bunların nasıl olacağını sordu. Akman sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Haberi okudum. Nasıl yapılabileceğine dair en ufak ipucu yok. O zaman da bu sözün ciddiye alınacak tarafı kalmıyor. Haksızlık etmeyeyim; şunu söylemiş: Enflasyon aşırı iken belli bir eşik değere kadar büyümeden feragat etmeden de enflasyon düşürülebilir. Ama nasıl? Cevap yok.”

2023’ÜN İLK ALTI AYINDA 90 MİLYAR KKM ÖDEMESİ

Kur korumalı mevduat bakiyesi gerilerken rezervlerde artış sağlanmasının KKM ve Döviz mevduatlarından TL’ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğine işaret ettiğini söyleyen Erkan, atılan politika adımlarının ve iyileşen güvenin sonucu olarak bireysellerin piyasaya döviz arzının artış gösterdiğini, kurumsal talebin ise önemli ölçüde gerilediğini belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Önümüzdeki dönemde yabancı sermaye girişlerinin artış göstermesi beklenmekte olup rezervleri güçlendirmek önceliklerimizden biri olmaya devam edecektir.”

Erkan miktarsal sıkılaştırma uygulamalarıyla birlikte 700 milyar TL’lik likiditenin “sterilize olduğunu” kaydederken bağlayıcı olmayan ve denetimden geçmemiş verilere göre 2023’ün ilk altı ayda TCMB’nin yaklaşık 90 milyar TL Kur Korumalı Mevduat ödemesi yaptığını belirtti.

2022’DE KKM ÖDEMESİ 70 MİLYAR TL

2022’de TCMB’nin 70 milyar TL KKM ödemesi yaptığını bildiren Erkan, kura müdahaleye dair soruya verdiği yanıtta “Bizim kura müdahalemiz sadece spekülatif atak söz konusu olduğunda aşırı oynaklığı engellemek için yapılır. Bu da geldiğimizden bu yana minimal seviyede” diye konuştu. Reeskont kredilerinde maliyetlerin arttığını kaydeden Erkan reeskontlarda ihracatçıya yardımcı olacak bir çalışmayı çok yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

PARA ANALİZ

İLGİLİ HABERTahıl krizi Polonya’daki Ukraynalı mültecilere yansıdı!Tahıl krizi Polonya’daki Ukraynalı mültecilere yansıdı!

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler