Sosyal Medya

Ekonomi

ENAG verileri: Enflasyon yüzde 105!

ENAG, yıllık enflasyon verisini yüzde 105, Nisan ayı enflasyon verisini ise yüzde 4,86 olarak açıkladı. TÜİK ise yıllık enflasyonu yüzde…

ENAG verileri: Enflasyon yüzde 105!

ENAG, yıllık enflasyon verisini yüzde 105, Nisan ayı enflasyon verisini ise yüzde 4,86 olarak açıkladı. TÜİK ise yıllık enflasyonu yüzde 43,68 olarak açıklarken Nisan ayı için yüzde 2,39 olarak belirledi.

Kamuoyu tarafından merakla beklenen enflasyon rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, enflasyon Nisan ayında aylık yüzde 2,39 oldu, yıllık yüzde 43,68 olarak açıklandı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise Nisan ayında enflasyonu yüzde 4.86 olarak açıklarken, yıllık enflasyonun yüzde 105 olarak belirtti.

TÜİK verilerine göre; TÜFE’deki değişim 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,39, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,21, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,68 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 67,20 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 13,82 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 66,62 ile sağlık oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde -1,47 ile konut oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 5,93 ile haberleşme oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2023 yılı Nisan ayı itibarıyla, 24 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 6 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 113 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,74, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,36, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,02 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 62,48 olarak gerçekleşti.

ENAG Nisan ayı enflasyon verilerine göre Nisan ayında enflasyon yüzde 4,86 oldu, yıllık enflasyon ise yüzde 105 olarak açıklandı. 

TÜİK’e göre enflasyon Mart ayında aylık bazda yüzde 2,29 artarken yıllık bazda yüzde 50,51 oldu. TÜİK, şubat ayında aylık enflasyonu yüzde 3,18, yıllık enflasyonu ise 55,18 olarak açıklamıştı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise Mart ayı enflasyonunu yüzde 5,08 olarak açıkladı. ENAG yıllık enflasyonu yüzde 112,51 olarak açıkladı.

Nebati: Makas daralıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TÜİK tarafından açıklanan Nisan ve yıllık enflasyon verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Geçtiğimiz yıl ekim ayında 72,2 puana kadar yükselen ÜFE-TÜFE arasındaki makas iyice daralarak tek haneli seviyelere gerilemiştir” dedi.

Nebati, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) Nisan’da yüzde 2,39 artış kaydettiğini ve yıllık enflasyonun üst üste 6 aydan bu yana azalarak yüzde 43,68 seviyesine gerilediğini belirterek şöyle devam etti:

“Bu gerçekleşmeyle birlikte geçtiğimiz yıl ekim ayında yüzde 85,5 ile tepe noktasına ulaşan TÜFE enflasyonunda yaklaşık 42 puanlık düşüş sağlamış olduk.

Böylece, geçtiğimiz yıl ekim ayında 72,2 puana kadar yükselen ÜFE-TÜFE arasındaki makas iyice daralarak tek haneli seviyelere gerilemiştir. Manşet enflasyonundaki gerileme ve ÜFE-TÜFE arasındaki makasın giderek kapanmaya devam etmesi, enflasyon beklentilerini de olumlu etkilemektedir. Tüm dünya resesyon endişeleri ve istihdam kayıplarıyla boğuşurken bizler üretimden, istihdam ve büyümeden taviz vermeden enflasyonla mücadelemize kararlı bir şekilde devam ediyoruz. Enflasyonla kararlı mücadelemizin bir sonucu olan bu hızlı gerilemenin, önümüzdeki aylarda da devam etmesini ve yıllık enflasyonun bu yıl içinde çok daha düşük seviyelere gerilemesini bekliyoruz.”

DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, TÜİK’in yargı kararına rağmen Nisan 2023 Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) kapsamında “madde sepeti ve ortalama madde fiyatları” listesinin açıklamadığını söyledi. Çerkezoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

TÜİK’in bu veri karartma girişimine karşı açmış olduğumuz dava sonucunda idare mahkemesi madde fiyat listesinin açıklanmasına karar vermişti. TÜİK’e mahkeme kararını ileterek yaptığımız başvuruya rağmen TÜİK, bugün listeyi açıklamadı. Böylece enflasyon verileri daha da şaibeli hale geldi.

TÜİK’in sepetindeki soğanın, peynirin, makarnanın, etin, sütün, domatesin fiyatını halktan gizlemekteki ısrarı kabul edilemez. Bir kamu kurumunu yöneten kişilerin yargı kararlarına uymaması kabul edilemez.

Ankara 6. İdare Mahkemesi’nin oybirliği ile aldığı kararın gereği olarak TÜİK’in Haziran 2022’den itibaren açıklamadığı enflasyona esas madde fiyat listesinin tarafımıza verilmesi için 27 Nisan 2023’te TÜİK’e yeniden başvuru yaptık. Öte yandan konuyu görüşmek üzere DİSK Yönetim Kurulu olarak TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’dan randevu talebinde bulunduk.

Hukuksal süreci bir kez daha hatırlatmak isteriz: TÜİK’in Ocak 2003 ile 3 Mayıs 2022 arasında kesintisiz biçimde açıkladığı 400’ü aşkın maddenin ortalama fiyatını içeren madde fiyat listesini yayımlamaktan vazgeçmesi üzerine 6 Haziran 2022’de bilgi edinme hakkı çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden TÜİK’ten ortalama madde fiyatı listesi verisini talep ettik. 23 Haziran 2022 tarihinde TÜİK bilgi talebimizi reddetti. Bunun üzerine Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na itiraz ettik. Kurul da 3 Ağustos 2022 tarih 2022/936 sayılı kararı ile talebimizi reddetti. Bunun üzerinde, Kurul kararının yasal dayanaktan yoksun olduğunu ve yıllardır açıklanan verilerin açıklanmasından vazgeçilmesinin hukuksuz olduğunu belirterek konuyu idare mahkemesine taşıdık.

 

 

 

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler