Sosyal Medya

Ekonomi

Emlakjet kasım ayı emlak verilerini yayımladı

Emlakjet, 2023 Kasım ayı emlak verilerini 350 binden fazla satılık ve kiralık emlak ilanını temel alarak yayınladı.

Emlakjet kasım ayı emlak verilerini yayımladı

Emlakjet, 2023 Kasım ayı emlak verilerini 350 binden fazla satılık ve kiralık emlak ilanını temel alarak yayınladı.

 

 

 

Rapor, Türkiye genelinde Kasım ayında konut arayanların %44’ünün kiralık, %56’sının ise satılık konut aradığını gösterdi. Satılık konut fiyatlarında belirgin bir değişiklik gözlenmezken, kiralardaki düşüş trendi devam etti.

 

Kasım ayı verilerine göre, kadınların erkeklere oranla daha fazla konut aradığı belirlendi. Kadınların konut arama oranı %60 iken erkeklerde bu oran %40 olarak kaydedildi.

 

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde Kasım ayında 93 bin 514 konut satıldı. Bu satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre %20,6 azalırken, Ocak-Kasım döneminde ise %14,9 azalışla 1 milyon 87 bin 349 konut satıldı.

 

İstanbul, deprem riskine rağmen konut satışlarında lider konumda. İstanbul’da 15 bin 187 konut satışı gerçekleşirken, Ankara 8 bin 250 konut satışı ve İzmir ise 5 bin 105 konut satışıyla sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. En az konut satışının olduğu iller ise sırasıyla 52 konutla Hakkari, 57 konutla Ardahan ve 73 konutla Gümüşhane oldu.

 

Yabancılara yapılan konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %61,5 azalarak 2 bin 342 oldu. Bu satışların %2,5’i yabancılara gerçekleşirken, Antalya, İstanbul ve Mersin yabancılar tarafından tercih edilen şehirler oldu.

 

Emlakjet, kullanıcılarına yeni ilan düzenlemesinin sektöre etkilerini sordu. Ankete katılanların %60’ı, yeni düzenlemenin sahte ilanların önüne geçeceğini düşünüyor. Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, yeni düzenlemenin sektöre olumlu katkılar sağlayacağını öngörerek, tek fiyat düzenlemesi ve TC kimlik numarası ile ilan girişi yapılmasının sektöre şeffaflık getireceğini belirtti.

 

Emlakjet Prestige Plus üyesi ve Global İpek Yapı Kurucusu Ayten İpek ise kimlik doğrulamasıyla ilan girişinin sektörde güveni artıracağını ifade ederek, sahte ilanların azalmasının sektöre olumlu katkı yapacağını belirtti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler